14 gyakori tévhit a kutyákról, amit ideje egyszer s mindenkorra elfelejteni

  A kutyákra általában nem úgy tekintenek az emberek, mint egy állatra, sokkal inkább úgy, mint egy hűséges és szeretetre éhes, szőrös családtagra. Magától értetődő módon bármit megtennénk a kutyáinkért, és mindenből szeretnénk a legjobbat adni nekik, de vajon mindig jól értelmezzük, hogy mit akarnak a kis kedvenceink? Valóban helyesen neveljük a kutyánkat?

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál nagyon szeretjük a kutyákat, ezért a megfelelő források tanulmányozása után összegyűjtöttünk néhány kutyákkal kapcsolatos mítoszt, amit általában rosszul tudnak az emberek.

   1. 14 Ha a kutya ásít, az azt jelenti, hogy aludni akar.

    Kutya asitas

    Alkalmanként észrevehetik a gazdik, hogy a kutyusok olyan helyzetekben is ásítanak, amik nem indokolják ezt, például játék közben, vagy simogatáskor – főleg, ha idegen simogatja őket. Ez azonban nem azt jelenti ,hogy a kutya álmos vagy aludni akar. A kutyák számára az ásítás egy természetes módja a szorongás kezelésének és a stressz enyhítésének.

   2. 13 A kutyák nyála gyógyító hatású.

    Kutyanyal bakterium

    Néhány ember annyira biztos ebben, hogy szándékosan hagyja, hogy a kutyája megnyalja a testén található sebeket, ez azonban hihetetlenül veszélyes!

    A kutyák szája véletlenül sem nevezhető tisztának: nem használnak fogkrémet, mindent a szájukba vesznek, és a kutyanyálban capnocytophaga canimorsus baktérium is található, ami akár halált is okozhat. A Google-ban rákeresve egyébként számos elrettentő hírt találhatunk olyan esetekről, amikor a kutyanyál okozta fertőzés miatt haltak meg az emberek.

    Nem véletlen, hogy azt sem szabad hagyni, hogy a kutya a saját sebeit nyalogassa – ilyen esetben mindig orvosi védőgallért kell adni a kutyákra, a nyáluk ugyanis még saját magukra is veszélyes.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 12 A kutya számára a legjobb étel a nyers hús.

    05a6ac58338ce96fc3525d1bf0

    Egyes gazdik úgy vélik, hogy a kutyákat nyers hússal kell etetni, hiszen a farkasok (a kutyák legközelebbi rokonai) is ezt csinálják. Az ilyen gazdák azonban nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a kutyák már évezredek óta az emberek mellett vannak, és teljesen más élelemhez alkalmazkodtak. Ezenkívül a nyers húsból hiányoznak a kutyák számára szükséges tápanyagok és vitaminok, nem beszélve arról, hogy rengeteg parazita és patogén mikroorganizmus lehet bennük.

   4. 11 A hosszúszőrű kutyákat nyáron le kell nyírni, mert melegük van.

    Kutyaszor levagasa

    Sok gazdi nyaranta leborotválja a kutyáit, mert azt hiszi, hogy ezzel megmenthető őket a hőségtől, de a legtöbb esetben ez nem így van. Fontos tudni, hogy a kutyák bundája folyamatosan alkalmazkodik az évszakokhoz: télen sűrűbbé, nyáron ritkábbá válik, vagyis pontosan annyi szőr marad rajta, amiben az állat kényelmesen érzi magát még a legmelegebb napokon is. Ha leborotváljuk egy állat szőrét, azzal teljesen felborítjuk ezt a természetes rendszert, amitől a kutya szőre begöndörödhet, de akár ki is hullhat. Ha mindenképpen szeretnénk hűteni a kutyánkat a nyári hónapokban, akkor érdemes más megoldás után, például hűvös vízzel teli kutyamedence után nyúlni.

   5. 10 A kutyaruhákat csak a divat kedvéért találták ki.

    Kutyacipo es kutyaruha

    Egyáltalán nem. Bizonyos esetekben a kutyák lábára húzott cipők és a rájuk adott pulóverek épp olyan fontosak, mint számunkra. Különösen igaz ez a kis testű kutyákra, főleg a téli hónapokban, ám nyaranta sem kell teljesen elrakni a kutyacipőket, legalábbis, ha sokat sétáltatjuk a kutyust szilárd betonon, a napfénytől nyaranta felforrósodó útburkolat ugyanis könnyedén megégetheti a lábukat.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 9 Nem taníthatsz új trükköket egy öreg kutyának.

    Kutyak tanitasa

    A kutyák képzése nincs életkorhoz kötve. Meglehet, hogy egy idősebb kutya esetében több időre és türelemre lesz szükség, de a szakértők szerint ezt is felgyorsíthatjuk az úgynevezett klikker segítségével, ami a leghatékonyabb módja az idős kutyák tanításának.

   7. 8 Ha a kutya hevesen reagál a gazdi hazaérkezésére, az azt jelenti, hogy nagyon szereti őt.

    Kutya reakcio

    Ha a kutyád megőrül (ugrál, szaladgál, nyalogat, csóvál, stb.), amikor hazaérkezel, az még nem jelenti azt, hogy jobban szeret téged, mint az a kutya, aki higgadt türelemmel fogadja a gazdit, amikor hazaér. Ennek a jelenségnek a magyarázata sokkal inkább a kutya nevelési stílusában keresendő.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK