Miért lehet veszélyes a kutyasétáltatás?

  A kutyád sétáltatása kiváló módja annak, hogy testedzést végezz és értékes időt tölts a négylábú társaddal. Fontos azonban tudnod, hogy vannak sérülésveszélyek is. A Johns Hopkins Egyetem tanulmánya szerint egy gyors kutyasétáltatás könnyen a sürgősségi osztályon érhet véget. A 65 év feletti emberek a leginkább veszélyeztetettek ilyen szempontból.

  HIRDETÉS

  Az Egyesült Államokban 2001 és 2020 között több mint 422 000 kórházba kerülést regisztráltak kutyasétáltatás miatt. A leggyakoribb sérülések a ujjtörések, koponyasérülések és vállrándulások vagy ficamok.

  Marley és én

  Az adatokat közzétevő Medicine & Science in Sports & Exercise című folyóirat szerint valószínűbbek a súlyosabb sérülések a nőknél, illetve a 65 év feletti időseknél. Általában ez a korosztály az, akik töréseket és koponyasérüléseket szenvednek. Az idősek olykor csípőtörést és koponyasérülést is szenvednek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Egyre több kutya van

  Hacsiku

  Az egyetemen harmadéves orvostanhallgató Ridge Maxson, a tanulmány fő szerzője szerint több komoly kutatást is végeztek az állattartók körében 2021 és 2022 között. Az eredmények szerint az amerikai háztartások 53 százalékában van legalább egy kutya.

  Az egyetemista úgy véli, hogy a járványhelyzet elősegítette a kutyák számának növekedését. Ez ugyanis lehetőséget teremtett sok felnőtt számára a fizikai aktivitás fenntartására. A kutatók számára ezért fontos volt, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot a kutyasétáltatás során felmerülő kockázatokról.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Okok és megelőzés

  Kutyaséáltatás

  A tanulmány megállapításai szerint a kutyasétáltatás során bekövetkező sérülések többsége három okozatra vezethető vissza. A balesetet legtöbbször esés (az állat elhúzza a gazdit, aki ettől elesik), vagy a pórázba gabalyodás, vagy a talajon (pl. télen) megcsúszás okozza.

  Az ilyen típusú balesetek kockázatának csökkentése érdekében a tanulmány szerzői javaslatokat is tettek az orvosoknak. Amikor a betegeket fogadják, ellenőrizniük kell, hogy van-e háziállatuk, felmérni a törés és esés kockázatát és megbeszélni a további biztonsági intézkedéseket. Habár a póráz gyakran okozza a baleseteket, a kutatók ennek ellenére azt javasolják, hogy mindenhol pórázon sétáltassuk a kedvenceinket, és nagyon fontos, hogy legyen rajtuk nyakörv.

  Ha van kutyád, akkor tudod, hogy milyen jótékony hatással van a hangulatra és az egészségre egy négylábú kedvenc, ennek a tanulmánynak köszönhetően pedig remélhetően mostantól egy kicsit jobban figyelsz majd magadra (vagy a szüleidre és nagyszüleidre) a kutyus sétáltatása közben.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK