Ezek a mítoszok filmről-filmre szállnak, pedig nem sok közük van a valósághoz

  A mozifilmek nézése távolról sem tökéletes módja az ismeretszerzésnek, mégis rengeteg ember ezek alapján tájékozódik, és sokan úgy vélik, hogy a mozifilmekben látott dolgok a valóságot tükrözik. Ez azonban nem feltétlenül van így. A hollywoodi mozifilmek ugyanis nem dokumentumfilmek, a rendezők és producerek pedig szeretik kiszínezni kicsit a történetet, még ha ezzel szembe is mennek a valósággal.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál nagyon szeretjük a filmeket, de ettől függetlenül tisztában vagyunk velük, hogy mi igaz és mi nem belőlük. Mai cikkünkben 11 olyan népszerű tévhitet és mítoszt gyűjtöttünk össze, amik majdnem minden filmben feltűnnek, pedig egyáltalán nem fedik a valóságot.

   1. 11 A nap nem sárga

    Nap a filmekben es a valosagban

    A sci-fi filmek készítői valószínűleg nem akarnak olyat mutatni, ami nem illik az átlag nézők világába, ezért a legtöbbször a világűrből nézve is sárgának mutatják a napot, pedig a valóságban fehér színű és csak a Föld légkörének torzítása miatt látjuk sárgának.

   2. 10 Nem olvassák fel a jogokat a letartóztatáskor

    37dba25dc38bfd28e3b6893bfc

    A filmekben a bűnözők jogainak felolvasása mindig elég bugyutára sikerül: az illetőt rendőrautóba ültetik, majd közlik vele, hogy joga van csendben maradni, mert mindent amit mond, felhasználhatnak ellene a bíróságon. Bár a gyanúsítottaknak tényleg felolvassák a jogait, erre véletlenül sem a letartóztatáskor, hanem leggyakrabban a kihallgatás előtt kerül sor. Ezt egyébként úgy hívják, hogy miranda figyelmeztetés, vagy más néven a hallgatás joga.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 9 A DNS nem áll el örökké a gyantában

    7a2f8656e3b8a6b55dfadb59da

    A Jurrassic Parkban a tudósok például úgy jutottak dinoszaurusz DNS-hez, hogy megpróbáltak mintát kivonni egy gyantába ragadt szúnyogból. Ez persze csak a készítők fantáziájában működhet, a DNS ugyanis a valóságban lebomlik, és a gyanta egyébként sem a legjobb hely a tárolására. Sajnos vagy nem sajnos, hogy a valóságban eddig nem sikerült megszereznünk a dinoszauruszok DNS-ét, de ha valaha tényleg keresni szeretnénk őket, akkor a legjobb eséllyel a permafroszt (örökfagy) talajban lesz erre lehetőségünk.

   4. 8 Nem lehet azonnal kommunikálni nagy távolságokon keresztül

    Mozi film tevhitek

    A forgatókönyvírók valamiért úgy gondolják, hogy reálisnak tűnik, ha a különböző bolygón lévő szereplők valós időben kommunikálnak egymással. A rossz hír azonban, hogy ez merőben ellentmond a fizika ma ismert törvényeinek. A Hold felszínén lévő emberekkel még csak-csak sikerülne valós időben beszélni, de ha valakit a Marsra küldenénk például, akkor még a fénysebességgel küldött üzenetek is körülbelül 12,5 perc alatt érnének célba.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 7 A cápák nem érzik meg 1 kilométerről a vércseppet

    f8b6e05457bca768e62c892be0

    Tény és való, hogy ezeknek a ragadozóknak kiváló szaglásuk van, de a filmekben meglehetősen eltúlozzák a képességeiket. A valóságban a cápák nem képesek 1 kilométerről megérezni egy vércseppet, és az emberi vér egyébként sem vált ki belőlük túl nagy érdeklődést. Ettől függetlenül persze nyílt sebbel a tengerbe merészkedni még továbbra sem tanácsos.

   6. 6 A lézerlövedékek nem láthatók az űrben és sokkal gyorsabbak

    6849cf5174adcbc261175d40df

    Gondolkoztál már azon, hogy a Star Wars univerzum rohamosztagosai miért a legbénább katonák a világon? Valójában nem az ő hibájuk: a fegyver ugyanis, amit kaptak, csak egy ócskaság, aminek a töltényei lassabban repülnek, mint egy átlagos pisztolygojó, hiszen szabad szemmel láthatók. A valóságban a lézernek fénysebességgel kellene repülnie, ebből fakadóan pedig láthatatlanok lennének, különösen a világűrben, ahol semmilyen fényt tükröző részecske sincs az útjában.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 5 Felesleges a pultost kérdezni a vendégekről

   7dd3125b71a450cffae41172af

   Hiába érkeznek ki a rendőrök a gyanúsított fényképével a kezükben, a csapos aligha lesz képes használható információval szolgálni számukra. Ezen természetesen az összegyűrt számla sem segít. Naponta ugyanis több száz ember fordul meg ezeken a helyeken, a dolgozók pedig egyszerűen figyelmen kívül hagyják a megjelenésüket, beszélgetésüket, kivéve talán akkor, ha egy robot a csapos, úgy, mint az Utazók című filmben.

  2. 4 Az egerek nem szeretik a sajtot

   43271452598d79bbff92e967a6

   Nem világos, hogy mi a forrása ennek a nagyon népszerű tévhitnek, talán a Tom és Jerry rajzfilmek, nem tudjuk, de a valóságban az egér és a sajt egyszerűen összeegyeztethetetlen. Ha felkínálnánk egy egérnek 100 különféle ételt, valószínűleg a sajt lenne az utolsó, amit választana. A BBC még egy kísérletet is végzett, amiben cheddar sajtot, szőlőt és földimogyorót kínáltak az egereknek. Az egerek szinte kivétel nélkül mindig a mogyorót választották, néhány ritka esetben pedig a szőlőt, de a sajtot egyszer sem. Érdekesség továbbá, hogy ha mindenképpen sajttal szeretnénk egeret fogni, akkor a drága nemespenészes sajtokkal van a legjobb esélyünk erre.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 A jó és rossz zsaru taktika hatástalan

   fd12f65c478fd80fce945fef72

   Ez már annyira elcsépelt közhely, hogy a modern filmekben is szinte azonnal felismerik a gyanúsítottak, amikor ezt próbálják bevetni ellenük a rendőrök. Igaz, ami igaz, régen tényleg használtak ilyet a rendőrök, de nem mindig volt hatásos, mivel néha éppen ellenkező hatást váltott ki, mivel a “rossz” rendőr hatására a gyanúsított elhallgatott és nem volt hajlandó megszólalni.

  4. 2 Nincs olyan, hogy fényképmemória

   ffd1e65805b7e94d46fb9a2cad

   A képesség, miszerint fénykép pontossággal emlékszünk a múltban történt dolgokra sok filmnek és tévésorozatnak az alapjául szolgáltak már a történelem során. Valójában azonban nincs bizonyíték arra, hogy ez tényleg lehetséges. Vannak persze olyan emberek (körülbelül 100 a világon), akik kivételes memóriával rendelkeznek és bármilyen esemény dátumát fel tudják idézni például a múltból, de ez távolról sem ugyanaz, mint a filmekben látott fényképmemória.

  5. 1 A sötét színű haj szőkére festése nem megy elszíneződés nélkül

   60de1554408a1d19bc6d13be6b

   Nem tudjuk persze, hogy milyen csodaszereket használhatnak a hollywoodi filmek hősnői, de az általuk használt szőkítő eljárás a valóságban nem létezik. Nem lehet csak úgy hófehérré festeni egy barna hajat, mivel a festék nem lesz képes azonnal befogni a sötét fürtöket. Nagy valószínűséggel csak néhány árnyalatot fog világosodni a haj, ellenben száraz lesz, mint a szalma. És egyébként a kesztyű nélküli hajfestést sem javasoljuk, mint ahogy a Vörös veréb (fenti kép) hősnője csinálta.

   Téged melyik filmes tévhitek bosszantanak leginkább?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK