Ezek a mítoszok filmről-filmre szállnak, pedig nem sok közük van a valósághoz

  A mozifilmek nézése távolról sem tökéletes módja az ismeretszerzésnek, mégis rengeteg ember ezek alapján tájékozódik, és sokan úgy vélik, hogy a mozifilmekben látott dolgok a valóságot tükrözik. Ez azonban nem feltétlenül van így. A hollywoodi mozifilmek ugyanis nem dokumentumfilmek, a rendezők és producerek pedig szeretik kiszínezni kicsit a történetet, még ha ezzel szembe is mennek a valósággal.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál nagyon szeretjük a filmeket, de ettől függetlenül tisztában vagyunk velük, hogy mi igaz és mi nem belőlük. Mai cikkünkben 11 olyan népszerű tévhitet és mítoszt gyűjtöttünk össze, amik majdnem minden filmben feltűnnek, pedig egyáltalán nem fedik a valóságot.

   1. 11 A nap nem sárga

    Nap a filmekben es a valosagban

    A sci-fi filmek készítői valószínűleg nem akarnak olyat mutatni, ami nem illik az átlag nézők világába, ezért a legtöbbször a világűrből nézve is sárgának mutatják a napot, pedig a valóságban fehér színű és csak a Föld légkörének torzítása miatt látjuk sárgának.

   2. 10 Nem olvassák fel a jogokat a letartóztatáskor

    37dba25dc38bfd28e3b6893bfc

    A filmekben a bűnözők jogainak felolvasása mindig elég bugyutára sikerül: az illetőt rendőrautóba ültetik, majd közlik vele, hogy joga van csendben maradni, mert mindent amit mond, felhasználhatnak ellene a bíróságon. Bár a gyanúsítottaknak tényleg felolvassák a jogait, erre véletlenül sem a letartóztatáskor, hanem leggyakrabban a kihallgatás előtt kerül sor. Ezt egyébként úgy hívják, hogy miranda figyelmeztetés, vagy más néven a hallgatás joga.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 9 A DNS nem áll el örökké a gyantában

    7a2f8656e3b8a6b55dfadb59da

    A Jurrassic Parkban a tudósok például úgy jutottak dinoszaurusz DNS-hez, hogy megpróbáltak mintát kivonni egy gyantába ragadt szúnyogból. Ez persze csak a készítők fantáziájában működhet, a DNS ugyanis a valóságban lebomlik, és a gyanta egyébként sem a legjobb hely a tárolására. Sajnos vagy nem sajnos, hogy a valóságban eddig nem sikerült megszereznünk a dinoszauruszok DNS-ét, de ha valaha tényleg keresni szeretnénk őket, akkor a legjobb eséllyel a permafroszt (örökfagy) talajban lesz erre lehetőségünk.

   4. 8 Nem lehet azonnal kommunikálni nagy távolságokon keresztül

    Mozi film tevhitek

    A forgatókönyvírók valamiért úgy gondolják, hogy reálisnak tűnik, ha a különböző bolygón lévő szereplők valós időben kommunikálnak egymással. A rossz hír azonban, hogy ez merőben ellentmond a fizika ma ismert törvényeinek. A Hold felszínén lévő emberekkel még csak-csak sikerülne valós időben beszélni, de ha valakit a Marsra küldenénk például, akkor még a fénysebességgel küldött üzenetek is körülbelül 12,5 perc alatt érnének célba.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 7 A cápák nem érzik meg 1 kilométerről a vércseppet

    f8b6e05457bca768e62c892be0

    Tény és való, hogy ezeknek a ragadozóknak kiváló szaglásuk van, de a filmekben meglehetősen eltúlozzák a képességeiket. A valóságban a cápák nem képesek 1 kilométerről megérezni egy vércseppet, és az emberi vér egyébként sem vált ki belőlük túl nagy érdeklődést. Ettől függetlenül persze nyílt sebbel a tengerbe merészkedni még továbbra sem tanácsos.

   6. 6 A lézerlövedékek nem láthatók az űrben és sokkal gyorsabbak

    6849cf5174adcbc261175d40df

    Gondolkoztál már azon, hogy a Star Wars univerzum rohamosztagosai miért a legbénább katonák a világon? Valójában nem az ő hibájuk: a fegyver ugyanis, amit kaptak, csak egy ócskaság, aminek a töltényei lassabban repülnek, mint egy átlagos pisztolygojó, hiszen szabad szemmel láthatók. A valóságban a lézernek fénysebességgel kellene repülnie, ebből fakadóan pedig láthatatlanok lennének, különösen a világűrben, ahol semmilyen fényt tükröző részecske sincs az útjában.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK