Tíz mítosz a biztonsági övekről

  Bár a technika folyamatosan fejlődik, de a mai napig nem létezik még egy olyan egyszerű és hatékony megoldás az autókban utazó emberek védelmére, mint a biztonsági öv. Az autóbalesetet túlélt személyek 70%-a a biztonsági öv miatt maradt életben. A biztonsági övet bekapcsolva 2,3-szor nagyobb eséllyel élünk túl egy frontális ütközést; 1,8-szor egy oldalirányú ütközést; és 5-ször nagyobb eséllyel egy borulást.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy utánajárunk kicsit ennek a végtelenül egyszerű biztonsági eszköznek, és bemutatjuk a legnagyobb tévhiteket vele kapcsolatban.

  10. mítosz: ,,Baleset esetén a biztonsági öv megakadályozza, hogy gyorsan kiszálljunk az autóból, miközben ég vagy süllyed.”

  Biztonsági öv tévhitek
  Maxim Hopman / Unsplash

  Aligha érdemes komolyan venni ezt az állítást. A régi kialakítású biztonsági övekbe valóban bele lehetett gabalyodni, de a modern övek már egy kattintással nyithatók.

  9. mítosz: ,,Alacsony sebességnél nem kell becsatolni az övet.”

  milan de clercq pC2sWTwb EE unsplash
  Milan De Clercq / Unsplash

  Való igaz, hogy egy 30 km/h-ás ütközésnél nem hal meg az ember, de súlyos sérüléseket szenvedhet. És ha a szembejövő autó is ennyivel halad? Egy 50 km/h-ás frontális ütközésnél az ember súlya három tonnára nő – tehát egy bekötetlen sofőr például simán kirepül a szélvédőn és tízből kilencszer meghal.

  Statisztikák szerint egyébként a balesetek 80%-a 65 km/h vagy annál alacsonyabb sebességnél történik. Összehasonlításképpen: ha úgy döntenél, hogy leugrasz a 6. emeletről, a tested kisebb sérüléseket szerezne, mivel a tested “csak” 60 km/h-val csapódna a betonba.

  Egy 80 km/h-ás karambol a 9. emeletről kiugrásnak felel meg, míg egy 90 km/h-ás ütközés a 12. emeletnek. Egy 110 km/h-ás ütközéskor az autóban ülő személyek testét akkora erőhatás éri, mintha egy emeletesház 17. emeletéről ugrana ki. Biztonsági öv nélkül ezeket értelemszerűen lehetetlen túlélni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8. mítosz: ,,A bekötött felnőtt biztonságosan az ölében tudja tartani a gyereket.”

  tim mossholder 29Q AoWCX1g unsplash
  Tim Mossholder on Unsplash

  Még egy 7 kilogrammos kisbaba is garantáltan kicsúszik egy felnőtt ember kezéből 30 km/h-ás ütközésnél, mivel a csöppség súlya ilyenkor 135 kilogrammra nő. Ezt lehetetlen megfogni.

  7. mítosz: ,,Rövid távú utazásnál nincs szükség övre.”

  c joyful uWOBgtCD m8 unsplash
  C Joyful / Unsplash

  Szintén statisztikák mutatják, hogy az esetek 75%-ában a sofőrök az otthonuktól számított 40 kilométeren belül halnak meg. Még egy szomszédos utcába történő kocsikázás is életveszélyes lehet. Vannak olyan esetek, amikor a sofőrök 10 méter vezetés után szenvednek balesetet, vagyis az egész teljesen kiszámíthatatlan, mint egy szerencsejáték.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6. mítosz: ,,A hátsó ülésen utazóknak nem kell bekötniük magukat.”

  hátsóülés

  Ez nem csak a hátul utazó vakmerő utasra nézve veszélyes. Még egy bekötött sofőrt is képes megölni, ha a hátsó ülésről nagy sebességnél hirtelen előre repül valaki.

  5. mítosz: ,,A legbiztonságosabb hely az autóban a sofőr mögött van.”

  alexandria gilliott VBFbVw8kZdI unsplash
  Alexandria Gilliott on Unsplash

  A baleseti statisztikák ezt valóban megerősítik, legalábbis részben. A legbiztonságosabb hely valójában a hátsó üléssor középső ülése: ez 16%-kal biztonságosabb, mint bármelyik másik hely a kocsiban. Már persze, ha az utas be van kötve, ellenkező esetben nyíl egyenesen repül ki az ablakon.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK