A népszerű kutyafajták 16 problémája, amiről a tenyésztők mélyen hallgatnak

  Bár egyik kutya esetében sincs garancia arra, hogy nem fog egészégügyi probléma kialakulni nála élete során, egyes fajták a tenyésztésüknek köszönhetően hajlamosabbak bizonyos betegségekre, mint mások. Ha kezdő gazdik vagyunk, és még sosem volt dolgunk az adott fajtával, akkor érdemes előre tájékozódnunk, hogy milyen problémák merülhetnek fel az adott kutyussal. Ezzel nemcsak komoly összegeket spórolhatunk az orvosi kezeléseken, de az előrelátó és felelős állattartásnak köszönhetően sok esetben el is kerülhetjük ezeket a problémákat.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most 16 népszerű kutyafajtát, és az ő leggyakoribb egészségügyi problémáikat gyűjtöttük össze, melyekre feltétlenül fel kell készülnünk, mielőtt magunkhoz vesszük a kutyust.

  1. 1 Labrador

   c1606e5ff480c29e3caebac0b1

   Bármelyik kutya hízhat, de a labradorok különösen hajlamosak az elhízásra. Akárcsak az embereknél, ez a kutyáknál is súlyos egészségügyi problémákat szokott okozni általában. Ennek elkerülése érdekében mindennap intenzív testmozgást kell biztosítanunk a kutyusnak, de célszerű akár hivatásos állatorvoshoz is fordulni, aki optimális étrendet és megfelelő kutyakaja márkát tud javasolni az állatnak.

  2. 2 Németjuhász

   fdf7e0566f9bd3d9978c339cf3

   A németjuhászokhoz hasonlóan sok más nagytestű kutya is ízületi problémákkal küzd, legfőképpen a fajtára nagyon jellemző csípőizületi dysplasia miatt. Ez a betegség nemcsak fájdalmas az állat számára, de a mozgását is képes korlátozni, ami idővel akár oszteoartrózist is okozhat.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Husky

   dcfb85502b865d736b11a01bcf

   A huskyk hajlamosak különféle autoimmun rendellenességre, melyek hatással lehetnek a szemükre, a bőrükre, rosszabb esetben pedig szőrhullást, fekélyeket, glaukómát és szürke hályogot is okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a kezelésénél rendkívül fontos, hogy időben észleljük a problémát, ezért félévente minimum egyszer keressük fel a kutyussal az állatorvosunkat.

  4. 4 Brüsszeli griffon

   da6d3f52919d134691d42209f0

   A brüsszeli griffon kutyusok koponyájának szerkezete számunkra nagyon vicces pofának tűnhet, számukra azonban komoly légzési problémákkal jár, ami különösen az erős fizikai igénybevétel esetén akár komoly problémákat is okozhat. Forduljunk állatorvoshoz, ellenőrizzük a kutyus egészségét, és ennek megfelelően bánjunk vele a mindennapokban.

  5. 5 Mopsz

   9818cd524ea54d376c9c4bf4ba

   A mopsz kutyusok a fejszerkezetükből adódóan alapvetően is erős szemkidülledésben szenvednek, de egy hevesebb játék vagy bármilyen más komolyabb fizikai igénybevétel után a szemgolyójuk akár ki is pattanhat a helyükről. Bármennyire is komolynak tűnik azonban ez a probléma, az állatorvosok jó eséllyel képesek helyrehozni, és a kutyus sem fogja elveszíteni a látását.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Csivava

   e944395d23912c566901a000b1

   A csivava kutyusoknak nagyon törékeny a csontvázuk, ezért a más kutyák számára ártalmatlan helyzetekben is, például egy magasabb helyről történő ugrás vagy túl erős ölelés közben is képes eltörni a csontjuk. Erre nagyon figyeljünk oda, különösen, ha kisgyermek van a házban, aki esetleg még nem tudja, mennyire erősen lehet ölelni egy állatot.

  7. 7 Uszkár

   6ef7bd5a89ad001af45a92e061

   Az uszkárok legsúlyosabb problémája a szembetegségek fokozott kockázata. Hajlamosak a glaukómára, ami először fájdalmat, végül vakságot is okozhat az állatnak. A jó hír azonban, hogy a glaukóma időben történő felfedezése még gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, később azonban már csak műtéti úton lesz erre esély.

  8. 8 Walesi corgi

   1b06235fc7b6e7176ace7e504b

   A walesi corgik nagyon aranyosak, azonban súlyos problémákat okozhat nekik, ha hagyjuk, hogy sokat lépcsőzzenek, vagy magasból ugráljanak. Vannak olyan betegségek, mint például a csípőizületi dysplasia, a degeneratív myelopathia, vagy a retina atrófia, melyek akár öröklődhetnek is, ezért fontos, hogy mindig megfelelő tenyésztőtől szerezzük be a kutyust.

  9. A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK