10 növény, ami képes felszívni a nedvességet a házban

  Az otthonokban nagyon gyakori probléma a nedvesség, mely képes károkat okozni a falakban, de még a mennyezetben is. Ha nincs megfelelő szellőzés, ez idővel penészedéshez vezethet. Ez pedig egy sor másik kellemetlenséghez: orrdugulás, szem- és bőviszketés. A nedvesség és a penészgombák elleni védekezés legtermészetesebb módja a megfelelő szobanövények kiválasztása.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu összegyűjtött néhány növényt azok közül, melyek képesek felszívni a nedvességet a levegőből a leveleiken keresztül, és a gyökereikhez szállítani azt, ezzel megmentve otthonunkat a túlzott nedvességtől.

  10 Angol borostyán (Hedera helix)

  Nedvszívó növények 019
  ©  
  MarMelp / Reddit

  Ez egy olyan futónövény, melyet lógó virágtartókban termesztenek, hogy ne tapadjon a falakhoz. Európa atlanti partvidékeiről származik. Természetes élőhelye a nedves és mérsékelt erdők; ideális a nedvesebb lakóterekbe, mint például a fürdőszobákba való elhelyezéshez. Tökéletes választás lehet a konyhai mosogató fölött is vagy egy ablak mellé akasztva.

  9 Vitorlavirág (Spathiphyllum)

  Nedvszívó növények 018
  ©  
  einhornwolle / Reddit

  A vitorlavirág egy trópusi növény, mely Dél-Amerika bizonyos részeiről származik, és nem bírja a fagyokat vagy a huzatot, ezért gyakran beltérben termesztik. Kb. hetente egyszer kell öntözni, nem igényel túl sok fényt, ezért jó választás lehet az olyan helyiségekbe, ahol kevés a fény. Elhelyezhető akár a fürdőszobában is.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8 Zöldike (Chlorophytum comosum)

  Nedvszívó növények 017
  ©  
  Darkness_0091 / Reddit

  A zöldike képes felszívni a páratartalmat a környezetéből. Képes eltávolítani továbbá az otthoni levegőben található méreganyagokat, mint például a formaldehid és xilén. Beltéren közepes fényigényű: árnyékban elvesztheti a jellegzetes fehér csíkjait, de a folyamatos napsütésnek kitett helyen akár meg is éghet. Kevés vizet igényel, mivel a vastag gyökérzete kiválóan tárolja a folyadékot. Nyáron az öntözés gyakoriságát növelni kell. Tökéletes választás lehet egy kád fölé akasztva.

  7 Tillandsia aeranthos

  Nedvszívó növények 016
  ©  
  weetimmy22 / Reddit

  Ez a növény szivacsként képes elnyelni a levegőből a nedvességet, mivel nincs gyökere a talajban, ahol más növények egyébként tápanyagot vagy vizet szívnak fel. Ez a faj nedves területeken nő; a tengerszinttől több száz méteres magasságig. Az eredeti élőhelye miatt, a levelei specializált sejtekkel (trichomák) vannak borítva, melyek képesek gyorsan felszívni a rájuk kerülő vizet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Szobapáfrány (Nephrolepis Exaltata)

  Nedvszívó növények 015
  © DisgruntledSunflower / Reddit

  A szobapáfrány egy nagyon népszerű beltéri növény, melyet gyakran lógó virágtartókban növesztenek. Jól fejlődik a nedves és árnyékos helyeken, de azért a szűrt fényt is szereti. Egy másik jellemzője azon kívül, hogy páratartalom-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, hogy képes szűrni a levegőben található vegyi anyagokat is.

  5 Menta

  Nedvszívó növények 014
  ©  
  morelamplz / Reddit 
  ©  
  Ornery_Aioli / Reddit

  Ez az ikonikus aromájú növény kiválóan felszívja a nedvességet. Speciális képessége, hogy nedves környezetben és talajban nőjön, ami miatt rendkívül ideális kertekhez, konyhához, fürdőszobához vagy más hűvös és nedves helyekhez. Általában a menták rendkívül toleránsak, még akár közvetlen napfénynek kitéve is termeszthetők. Egész évben nőnek, és felhasználhatók fűszerekhez vagy teafőzéshez.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK