19 tény a mindennapi életről, amit mindenkinek tudnia kellene

  Egyek vagyunk az univerzummal, és nemcsak képletesen értve, a tudomány ugyanis azt állítja, hogy a testünk nagy része csillagporból áll. És ha már az univerzum szóba került, biztosan meglepődsz majd, amikor megtudod, hogy valójában nem is sötétkék vagy fekete, hanem bézs színű az univerzum. Egyes tények annyira elképesztőek, hogy elsőre nehéz elhinni őket még úgy is, hogy tudományosan bizonyítottak.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most 19 lenyűgöző tényt gyűjtöttünk össze, melyek megismerése után valószínűleg te is más szemmel tekintesz majd az élet különböző dolgaira.

   1. 1 A szúnyogok jobban vonzódnak bizonyos színekhez

    Szunyog vonzo szinek

    Lehet, hogy nem gondolnád, pedig a ruha, amiket viselsz, könnyen hatással vannak arra, hogy mennyire tartanak vonzó fogásnak a szúnyogok. A tudomány szerint ezeket a kis rovarokat egyértelműen jobban vonzzák a sötét színek, mivel ezek a színek képesek legjobban elnyelni a hőt. Ha nem akarjuk, hogy finom fogásként tekintsenek ránk a szúnyogok, célszerű világos ruhát húzni.

   2. 2 Az elalvás előtti evés rémálmokat okozhat

    Remalmok eves

    Egy kis snack közvetlenül lefekvés előtt nem biztos, hogy túl jó ötlet, már persze, ha mélyen akarsz aludni. Tanulmányok kimutatták, hogy a lefekvés előtti ételfogyasztás negatív hatással lehet az alvásminőségre, különösen a nők esetében. Ugyanezen tanulmányok arra is kitérnek, hogy bizonyos ételek lefekvés előtti fogyasztása zavaró rémálmokhoz vezethet.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 Az okostelefonok koszosabbak, mint a WC-k

    Koszos telefonok

    Az okostelefonjainkat immár a mindennapjaink elengedhetetlen részének tekintjük, de bármennyire is hasznosak, ezek a készülékek sajnos olyan meglepetéseket is rejtenek, melyeket szívesen nélkülöznénk. Egy frissen végzett középiskolások körében végzett tanulmány például kimutatta, hogy a mobiltelefonok képernyője tízszer több baktériumot hordoz, mint a legtöbb WC-ülőke.

   4. 4 A fákat földalatti hálózat köti össze

    a48be5590b828c418b9723c9d8

    A fák többen vannak, mint gondolnánk, ráadásul a gyökereik gyakran összekapcsolódnak a föld alatt, egyfajta hatalmas hálózatot alkotva, melyet a tudósok szerint az emberi idegrendszerhez lehet hasonlítani leginkább. Ez a hálózat teszi lehetővé a fák számára, hogy kommunikáljanak egymással.

   5. 5 Testünk több mikrobát tartalmaz, mint ahány emberi sejtet

    A puszta tény, hogy több billió mikroorganizmusból állunk, többeket megrémíthet. Valójában minden emberi sejtre körülbelül 10 mikroba jut. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen ezek a mikroszkopikus méretű élőlények hozzájárulnak a szervezetünk működéséhez, és nagy szükségünk van rájuk például a táplálék megemésztéséhez, az idegrendszerünk szabályozásához, és más káros baktériumoktól is megvédenek bennünket.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 6 Az emberi agy tárolókapacitása 2,5 millió gigabájt

    Agy kapacitasa

    A több száz millió neuronnak köszönhetően, melyek több milliárd kapcsolatból álló hálózatot alkotnak, kétségtelen, hogy az agyunk egy lenyűgöző szerv, mely páratlan képességekkel rendelkezik. Egy tanulmány szerint az agyunk memóriája körülbelül 2,5 millió gigabájtnak felel meg, ami nagyjából olyan, mintha hárommillió órányi sorozatot tárolnánk egy memóriakártyán.

   7. 7 A Föld annyi aranyat tartalmaz, hogy a teljes felületét befedhetnénk vele

    Fold aranykeszlet

    Kutatások szerint bolygónk aranykészletének 99%-a a bolygó magjában található. Ha sikerülne az egészet kinyernünk, akkor annyi nemesfémhez jutnánk, mely elegendő lenne ahhoz, hogy a Föld felszínét 4 méter vastag aranyréteggel borítsuk.

   8. 8 Bolygónk minden emberére 420 fa jut

    Emberre juto fak

    A Yale Egyetemen végzett tanulmány szerint a Földön három billió fa található. Ez 420 fának felel meg emberenként. A fák közismerten fontos szerepet játszanak abban, hogy lakható bolygó a Föld, ezért csak annyit mondhatunk, hogy minél több, annál jobb.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   9. 9 Az óceánok több mint 80%-a még mindig feltáratlan

    Ocean feltarasa

    Az óceánok mélysége továbbra is az egyik legrejtélyesebb és legismeretlenebb dolog az emberiség számára. Nem számít, mennyire ismerjük, mindig jön egy érdekes felfedezés, ami felülírja a korábban ismert tényeket. Tekintve, hogy 1,35 milliárd köbkilométer az össztérfogata, elmondhatjuk, hogy hosszú utat kell még megtennie az emberiségnek, mire az egészet képes lesz felfedezni.

   10. 10 A gravitáció hatására orrunk és fülünk az évek múlásával egyre nagyobb lesz

    Gravitacio fulmeret

    Meglepő módon az orrunk és füleink egészen életünk végéig nőnek, igaz, jobbára csak egyszerűen a gravitáció hatására megereszkedő bőrnek köszönhető a méretbeli növekedésük. Bár a test más szerveinél is megfigyelhető ez a jelenség, mégis a füleknél és az orrnál a legfeltűnőbb.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK