12 tény, aminek az ismerete egy nap akár az életedet is megmentheti

  Bizonyára Te is láttál már olyan tévéműsort, amiben például azt mutatták be, hogy mit kell tennünk, ha vízbe hajtunk az autónkkal és elsüllyedünk. Ha mégsem, akkor eláruljuk, hogy az autó külsejét és belsejét ért eltérő nyomáskülönbség miatt ilyen helyzetben esélyünk sincs az ajtó kinyitására, így az egyetlen megoldás a menekülésre az ablak lehúzása/kitörése.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most 12 ehhez hasonló tényt gyűjtöttünk össze, melyek egy nap akár az életünket is megmenthetik.

   1. 12 Egy polipnak elegendő mérge van ahhoz, hogy 26 felnőtt emberrel végezzen.

    Aprócska méretük ellenére a kékgyűrűs polipok a Föld egyik leghalálosabb állatai. A bennük található méreg akár 26 felnőtt emberrel is képes végezni percek alatt, ezért bármennyire is aprók és aranyosak…jobban járunk, ha kerüljük őket.

   2. 11 A kereszthullámok lehet, hogy gyönyörűek, de roppant veszélyesek is egyben.

    A kereszthullámok rendkívül gyönyörű és ritka jelenségek, melyek akkor jönnek létre, amikor a két eltérő hullámrendszer jelenik meg a tengeren. Az egyik típusú hullámot ilyenkor a szél, a másikat pedig a tenger természetes hatása okozza. A látványos jelenség rendkívül veszélyes, a hajókat ugyanis könnyen felboríthatja, míg a vízben tartózkodó embereket mélybe ránthatják a hullámok következtében keletkező örvények.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 10 Vészhelyzet esetén segítséget hívhatunk magunknak Siri-vel.

    2016-ban egy 1 éves kislány édesanyja a babamonitoron keresztül észrevette, hogy a lánya elkékült, fulladozott. Gyorsan berohant hozzá a szobába, de közben elejtette a telefonját. A nő azonban emlékezett rá, hogy a telefon felvétele nélkül is segítséget hívhat, ezért hangosan elordította magát: „Hey Siri, call an ambulance.”

    A helyszínre érkező mentők megmentették a kislány életét, az anyuka pedig később köszönetet mondott az Apple-nek a hasznos funkció feltalálásért.

   4. 9 A hangos zene növeli a reakcióidőnket.

    Mindannyian szoktunk zenét hallgatni vezetés közben, ám nem árt, ha tudjuk, hol a határ. Kutatások kimutatták ugyanis, hogy a hangos zene nemcsak megnöveli a reakcióidőnket, de a szívritmusunkra hatva teljesen el is tereli a figyelmünket a vezetésről.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 8 Ha valaki fegyvert tart rád, a legjobb, amit tehetsz, hogy egyenesen a szemébe nézel.

    Ez nagy eséllyel bizonytalanítja el a támadót, aki a szoros szemkontaktus hatására jobban felfogja tette súlyosságát.

   6. 7 Létezik egy hatásos módszer arra, hogy kiderítsd: tényleg követnek-e téged.

    Idegen helyen járva és kiszolgáltatott helyzetben az embernek sokszor lehet olyan érzése, mintha követnék őt vezetés közben. Létezik azonban egy egyszerű módszer, amivel közel 100%-ig biztosan megállapíthatjuk, hogy követnek-e bennünket: ehhez a lehető legrövidebb időn belül egymás után 4-szer jobbra kell fordulnunk. Ha a gyanús gépjármű még ezután is a nyomunkban van, akkor biztosra vehetjük, hogy tényleg követnek minket és a legjobb, ha azonnal értesítjük a hatóságokat, még mielőtt megállnánk az autóval.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK