- A kávébab két fő típusa a Robusta (keserűbb és erősebb) és az Arabica (enyhébb és savanyúbb).
- A feketekávéhoz inkább a mono fajták alkalmasak, a keverékek pedig a tejjel való fogyasztásra.
- Javasoljuk, hogy a babot legkésőbb 1-2 héttel a pörkölés után használd is fel, hogy a legjobb ízt “kapd”. A szakértők ajánlásai szerint a legjobb olyan kávét használni, aminek a szemeit maximum 3 héttel ezelőtt pörkölték.
- Az őrölt kávé több koffeint tartalmaz, mint az instant kávé. Különböző őrlési fokok vannak. Nagyon finom, por alakú – török kávéhoz és eszpresszóhoz. A közepes őrlési méret a filteres kávéhoz való. A durva őrlés pedig francia prés módszerhez való.
- Rozsdamentes acél: profik által használt, strapabíró, egyenletesen sül az étel, melegítéskor nem szabadulnak fel káros anyagok. De ha olaj nélkül sütjük rajta, megéghet az edény.
- Öntöttvasból készült: sütőbe tehető, egyenletesen melegszik és sokáig hűl, az étel nem ég meg megfelelő használat mellett, nagyon tartós, indukciós tűzhelyen működik, de nehéz a súlya.
- Alumínium: olcsó opció , nem rozsdásodik, könnyű, könnyen tisztítható, gyorsan felmelegszik, de nem használható indukciós főzőlapon.
- Kerámia bevonat: környezetbarát, magas hőmérsékletre hevíthető, könnyen tisztítható, olaj nélkül süthető – szinte semmi sem ég rá (főleg, ha új a serpenyő), de egyenetlenül melegszik fel, és kevésbé tartósak, mint a többi, ráadásul nem alkalmas indukciós tűzhelyhez.
- Oldalpánt: Fontos, hogy az oldalpánt szorosan illeszkedjen a mellkashoz, mivel ez tartja meg a mellkast. Dugd be 2 ujjad a pánt alá: ha közte és a hátad között körülbelül 2,5 cm a hely és ez még nem kényelmetlen számodra, akkor megfelelő a méret. Ezenkívül az pántnak kényelmesnek kell lennie, még úgy is, ha a legutolsó kapcsokkal van rögzítve, mivel a mosás és viselés hatására változhat a mérete.
- Vállpántok: kényelmesen illeszkedjenek a vállakhoz , azaz ne essenek le, de ne is legyenek túl szorosak.
- Kosár: jól illeszkedjen a mellhez, ha kiesik belőle a mell vagy túlságosan összenyomja, akkor kicsi a mérete. Ha a kosarak túl nagyok, akkor pedig üres helyek lesznek benne.
- Illat: friss, természetes, furcsa szagok nélkül. Például a romlott sertéshúsnak ammónia szaga lesz.
- Hús színe: A jó marha- és bárányhús lila (legfrissebb hús) vagy élénkpiros (friss, oxigénnek kitéve); a friss sertéshúsnak teljesen rózsaszínűnek kell lennie (az árnyalatok azonban testrésztől függően változhatnak), a szürke vagy barna foltok rossz jel.
- Zsír színe: ha a szarvasmarhát gabonával etették, akkor a zsír színe fehér lesz, ha fűvel, akkor sárgásfehér. A sertéshús teljesen más kérdés: a sárga zsír ez esetben az állott hús jele lesz.
- Rugalmasság: ha az ujjaddal megnyomod a húst, akkor a friss termék gyorsan visszanyeri az alakját, míg a romlotton ott marad az ujjad helye.
- A legfeljebb 2,5 cm magas és körülbelül 1,5 cm széles fej segít megtisztítani még a nehezen elérhető őrlőfogakat is.
- A sörték merevségét a helyzetnek megfelelően kell megválasztani. Érzékeny és gyermekfogakhoz – puha. Fogkő ellen – kemény, de ezt nem ajánlott folyamatosan használni. A leginkább megfelelő megoldás a közepes keménységű kefe.
- A szintetikus sörték biztonságosabbak, mivel gátolják a baktériumok szaporodását. Ezenkívül a szintetikus anyagok könnyebben moshatók és száríthatók. A természetes fogkefét 6 hét után, a szintetikus fogkefét 3-4 havonta kell cserélni.
- A többszintű sörték sokkal jobban tisztítják a fogakat, de a szilikon betétek teljesen fölöslegesek, nincs érdemi jelentőségük.
- A Light egy kínai szósz, amely babból, búzából, sóból és vízből áll. Készételek fűszerezésére használják.
- Sötét – kínai szósz, amelyben a fő összetevők (búza, só, víz, bab) mellett különféle adalékanyagokat, például keményítőt vagy garnélarákot használnak. Sűrűbb, és általában közvetlenül a főzés során használják, mivel melegítve javítja az ételek aromáját és megjelenését.
- A Tamari egy japán szósz, amelyet gluténmentesnek tekintenek, mivel általában nem tartalmaz búzát. Sósabb, ezért ételek, például sushi mártogatására használják.
- Mivel az avokádó színe a fajtájától függ, és ezt nem mindig lehet kideríteni, ezért érdemes az érett gyümölcs kiválasztásakor odafigyelni a keménységére. Túl puha, pépes avokádó = túlérett. Túl kemény = éretlen. A termés optimális érettsége, ha megnyomva enyhén benyomódik, de azért rugalmas marad.
- Ha nem tervezel avokádót enni a vásárlás napján, választhatsz valamivel keményebb gyümölcsöt. Ebben az esetben 1-4 napig tárolható, és nem rothad el, hanem éppen ellenkezőleg, beérik. Minél keményebb az avokádó, annál tovább kell várni az elfogyasztására.
- Vizsgáld meg a szárat: ha könnyen lejön, és az alatta lévő terület zöld, akkor egy érett avokádó van előtted, fogyasztásra készen. A barna foltok azt jelzik, hogy a gyümölcs túlérett, és belül is részben barna lesz. Ha nem lehet, vagy csak nagyon nehezen tudod leszedni róla a szárat, akkor a gyümölcs még nem érett meg rendesen.
- Hidegen sajtolt: Az olajbogyókat nem tették ki magas hőmérsékletnek az előállítás során.
- Életkor: Az olaj nem javul a korral. A kitermelés dátuma és a lejárati idő közötti időszak jellemzően 1 év. Javasoljuk, hogy az olajat a vásárlástól számított egy hónapon belül fogyaszd el a túl hosszú tárolás helyett.
- Íz: Ha lehetséges, ajánlott kipróbálni az olajat. A fűszeres, virágos, diós, gyümölcsös és gyógynövényes jegyek csak ízben vagy illatban érezhetők, ezt vizuálisan nem lehet felmérni. A kiváló minőségű extra szűz olívaolaj fogyasztásának hatását amatonak nevezik. A következőképpen írható le: a nyelv hegyén borsos utóíz érződik, ami aztán átmegy a száj túlsó részébe.
- Szín: Ez alapján nehéz meghatározni az olaj minőségét. Még a jó extra szűz olívaolaj is lehet sötétzöld, de akár aranysárga is.
- Eredet: A legjobb, ha az olajat ugyanabban az országban termesztik, préselik és palackozzák. A csomagoláson „Olaszországi termékek” felirat csak annyit jelent, hogy az olajat ebben az országban palackozták. Ez azt is jelentheti, hogy valamilyen más országból szállítottak nyersanyagot Olaszországba, és a minősége jóval gyengébb.
- Hason alvás: Nem ajánlott ebben a testhelyzetben aludni, de az egészségkárosodás minimalizálása érdekében szüksége lesz egy 5 cm magas vagy alacsonyabb puha párnára, amely pehelyből, tollból vagy összenyomható szintetikus töltelékből készült.
- Oldalt alvás: magas párnára van szüksége, amely leveszi a terhelést a válláról, kemény vagy közepesen kemény töltőanyaggal. Javasoljuk, hogy egy másik párnát helyezz el a térdeid közé, mivel ez segít a comb felső részének elhelyezkedésében.
- Háton alvás: Ideális megoldás lehet egy közepes magasságú és közepes szilárdságú párna, amely megtámasztja a fejet úgy, hogy a gerinchez képest a lehető legideálisabb helyzetben legyen.
- Ha a banán közepe sárga színű, végei pedig zöldesek, nyugodtan megvehetjük. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs az érési spektrum közepén van. Később megeheted.
- Ha a banán sárga kis barna foltokkal, azonnal fogyasztható.
- Ha a szár könnyen letörik, akkor a gyümölcs már érett.
- A nehezen meghámozható és zöldes színű banán nagyobb valószínűséggel keserű ízű, és emésztési zavarokat is okozhat.
- Válassz olyan banánt, amely élénk színű, telt, és nem tartalmaz horpadásokat vagy sérüléseket. A sötét területek a gyümölcs belsejében lévő károsodást jelzik.
- A fakó szín a fagyási sérülés vagy éppen ellenkezőleg, a tárolás során bekövetkező túlmelegedés jele.
- A lehűtött halnak friss, enyhe illata van; egy jó halnak nem szabad ammónia, savanyú vagy furcsa szagúnak lennie.
- A hal szemének kiemelkedőnek, fényesnek és tisztának kell lennie.
- Ha az uszonyok nedvesek és a kopoltyúk élénkpirosak, a hal jó. Ha szárazak, nyálkásak és rossz szagúak, akkor a hal nem friss.
- A filének nem szabad besötétednie vagy a szélei körül száraznak lennie.
- Az előfagyasztott halnak nem mindig van fényes szeme vagy kemény húsa, de friss illatúnak kell lennie, nem savanyúnak.
- A friss hal bőre nem sérült, a pikkelyek szorosan illeszkednek a testhez. Felülete sűrű és fényes, akár a kezünkből is kicsúszhat. Ha a pikkelyek leesnek, a színük pedig foltos, vagy a bőr repedezett, akkor egy állott hal van előtted.
A hatalmas kínálatban néha nehéz megtalálni, hogy mire is van szükségünk pontosan. Éppen ezért a vásárlás gyakran rendkívül időigényes feladat, ráadásul arra sincsen garancia, hogy a hosszú és fárasztó vásárlás végén nem egy rosszul megválasztott termékkel távozunk. Vannak azonban olyan trükkök és módszerek, melyeket követve jelentősen megkönnyíthető a vásárlás és a választás.
A Liked.hu-nál most hoztunk egy kis útmutatót, aminek a segítségével mindig minőségi termékeket választhatunk.
11 Hogyan válasszunk kávét
Az általad kedvelt kávé kiválasztásához figyelembe kell venned az ital néhány jellemzőjét.
10 Hogyan válasszunk serpenyőt
Bár a serpenyő mérete a tűzhely mérete alapján kiválasztható, a használati jellemzőit pedig gyakran feltüntetik rajtuk, az anyagukkal kapcsolatos dolgok azért nem ennyire nyilvánvalók. A serpenyő anyaga bizonyos előnyökkel járhat. A legfontosabb az, hogy eldöntsd, melyik a megfelelő számodra. Íme, hogy mit kell figyelembe venni ahhoz, hogy ne zavarodj össze a vásárlásban:
9 Hogyan válasszunk melltartót
A megfelelő, tökéletesen illeszkedő melltartó kiválasztásához a következő dolgokra kell figyelni:
8 Hogyan válasszunk húst
Az alábbi tippek segítenek kiválasztani a legfrissebb húst.
7 Hogyan válasszunk fogkefét
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK
6 Hogyan válasszunk szójaszószt
Különböző típusú szójaszószok léteznek, amelyek összetételükben és felhasználásukban is különböznek egymástól.
5 Hogyan válasszunk avokádót
4 Hogyan válasszunk olívaolajat
A legjobb minőségű olívaolaj extra osztályúnak vagy extraszűznek számít. Ez az olaj a leghasznosabb és legkiválóbb minőségű, megőrzi természetes ízét és aromáját, és az egészségre is jótékony hatású. A következő jelekről ismerheted fel.
3 Hogyan válasszunk párnát
A párna kiválasztása attól függ, hogy az ember milyen pozícióban szeretne aludni. Fő feladata, hogy a testet kényelmes helyzetben tartsa. A megfelelő párnának semleges helyzetben kell tartania a fejet, a nyakat és a gerincet. Ezt így ellenőrizheti: a fülnek egy vonalban kell lennie a vállával, az állnak pedig a mellkassal. Az alvási pozíciótól függő kiválasztás az elsődleges szempont ennél a kiegészítőnél.
2 Hogyan válasszunk banánt
1 Hogyan válasszunk halat
Te milyen trükköket szoktál használni vásárlás közben?
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK