10 módja annak, hogy megtudd, friss és finom egy étel vagy pedig a szemétre való

  Amikor betérünk egy szupermarketbe, nem mindig tudjuk eldönteni, hogy mit akarunk: van úgy, hogy 10 különféle gyártó közül kell kiválasztanunk a nekünk tetsző tojást. Ilyenkor igyekszünk persze a termék minőségét és frissességét szem előtt tartva dönteni, de nem mindenki tudja, hogy mit is kell figyelni pontosan a különféle termékek esetén.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál szeretnénk, ha az olvasóink minél több pénzt takarítanának meg és minél finomabbakat étkeznének, ezért összegyűjtöttünk néhány olyan trükköt az internetről, amik nagy segítségünkre lehetnek a friss és egészséges élelmiszerek kiválasztásakor.

   1. 1 A tojás akkor friss, ha középen marad

    Tojas frissessege

    Amikor feltörsz egy tojást, nézd meg a sárgáját. Ha középen marad és körülötte tiszta fehérje látható, akkor biztos lehetsz benne, hogy a tojás friss. Ellenben, ha a tojás sárgája oldalra csúszik, illetve annak alakja lapos és terjedelmes, akkor nem szabad megenni. Ha a fehérjének nincsenek szemmel látható szélei és a tojás sárgája szétfolyik, az egyértelmű jele lehet annak, hogy romlott a tojás.

    Egy másik módszer a minőség tesztelésére: dobj egy nyers tojást héjastul a vízbe. Ha a tojás a pohár aljára süllyed, az azt jelenti, hogy friss. Ha a tojás egyik vége felszínre jön, de a másik középen marad, akkor az azt jelenti, hogy még éppen ehető, de ha a tojás oldalával jön a felszínre, akkor biztosak lehetünk benne, hogy étkezésre alkalmatlan.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   2. 2 Az avokádó érettségét a “cipka” határozza meg

    Avokado frissessege

    Létezik egy egyszerű módszer az avokádó érettségének ellenőrzésére: nézd meg a cipkáját! Egészen pontosan, próbáld meg kihúzni azt. Ha könnyen kijön, akkor egy érett avokádó van a kezünkben, de ha nem tudjuk kihúzni, akkor még nem elég érett a gyümölcs.

   3. 3 Egy jó tök kong az “ürességtől”

    9fdd5754abb6540c9c7c5b5e0d

    Annak megállapításához, hogy mennyire érett a tök, csak meg kell kopogtatni kicsit és hallgatni a hangját. Ha olyan hangja van, mintha a tök üres lenne belül, akkor nyugodtan megvehetjük és hazavihetjük, de ha nincs meg ez a hang, akkor jobban járunk, ha visszatesszük.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   4. 4 A vízben álló joghurtot nem kell kidobni

    375dcd55859c2cca3df9e80140

    Néha kicsit túlságosan is óvatosak vagyunk és azt is kidobjuk, amit nem kéne. Kiváló példák erre a joghurtok, amiket sokan már akkor kidobnak, ha egy kis vízréteg jelenik meg a joghurt tetején. Valójában azonban az ilyen joghurtok teljesen ehetők, sőt, ebben a folyadékban a tetején még hasznos tápanyagok is vannak. Teljesen biztonságos a fogyasztása, összekeverve pedig észre sem fogjuk venni ezt a nedvességet.

   5. 5 A halnak keménynek kell lennie

    73fcb95c6eb50faad25a8f647c

    Mindig ellenőrizd a friss hal állagát. Nyomkodd meg a testét az ujjaiddal és figyeld: a hal húsának vissza kell térnie a nyomás előtti helyzetnek, a pikkelyeknek pedig szilárdnak kell maradniuk. Ne feledd el megnézni a halak szemét sem: ne legyen rajtuk fehér réteg és ne legyenek besüllyedve.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK