- A kávébab két fő típusa a Robusta (keserűbb és erősebb) és az Arabica (enyhébb és savanyúbb).
- A feketekávéhoz inkább a mono fajták alkalmasak, a keverékek pedig a tejjel való fogyasztásra.
- Javasoljuk, hogy a babot legkésőbb 1-2 héttel a pörkölés után használd is fel, hogy a legjobb ízt “kapd”. A szakértők ajánlásai szerint a legjobb olyan kávét használni, aminek a szemeit maximum 3 héttel ezelőtt pörkölték.
- Az őrölt kávé több koffeint tartalmaz, mint az instant kávé. Különböző őrlési fokok vannak. Nagyon finom, por alakú – török kávéhoz és eszpresszóhoz. A közepes őrlési méret a filteres kávéhoz való. A durva őrlés pedig francia prés módszerhez való.
- Rozsdamentes acél: profik által használt, strapabíró, egyenletesen sül az étel, melegítéskor nem szabadulnak fel káros anyagok. De ha olaj nélkül sütjük rajta, megéghet az edény.
- Öntöttvasból készült: sütőbe tehető, egyenletesen melegszik és sokáig hűl, az étel nem ég meg megfelelő használat mellett, nagyon tartós, indukciós tűzhelyen működik, de nehéz a súlya.
- Alumínium: olcsó opció , nem rozsdásodik, könnyű, könnyen tisztítható, gyorsan felmelegszik, de nem használható indukciós főzőlapon.
- Kerámia bevonat: környezetbarát, magas hőmérsékletre hevíthető, könnyen tisztítható, olaj nélkül süthető – szinte semmi sem ég rá (főleg, ha új a serpenyő), de egyenetlenül melegszik fel, és kevésbé tartósak, mint a többi, ráadásul nem alkalmas indukciós tűzhelyhez.
- Oldalpánt: Fontos, hogy az oldalpánt szorosan illeszkedjen a mellkashoz, mivel ez tartja meg a mellkast. Dugd be 2 ujjad a pánt alá: ha közte és a hátad között körülbelül 2,5 cm a hely és ez még nem kényelmetlen számodra, akkor megfelelő a méret. Ezenkívül az pántnak kényelmesnek kell lennie, még úgy is, ha a legutolsó kapcsokkal van rögzítve, mivel a mosás és viselés hatására változhat a mérete.
- Vállpántok: kényelmesen illeszkedjenek a vállakhoz , azaz ne essenek le, de ne is legyenek túl szorosak.
- Kosár: jól illeszkedjen a mellhez, ha kiesik belőle a mell vagy túlságosan összenyomja, akkor kicsi a mérete. Ha a kosarak túl nagyok, akkor pedig üres helyek lesznek benne.
- Illat: friss, természetes, furcsa szagok nélkül. Például a romlott sertéshúsnak ammónia szaga lesz.
- Hús színe: A jó marha- és bárányhús lila (legfrissebb hús) vagy élénkpiros (friss, oxigénnek kitéve); a friss sertéshúsnak teljesen rózsaszínűnek kell lennie (az árnyalatok azonban testrésztől függően változhatnak), a szürke vagy barna foltok rossz jel.
- Zsír színe: ha a szarvasmarhát gabonával etették, akkor a zsír színe fehér lesz, ha fűvel, akkor sárgásfehér. A sertéshús teljesen más kérdés: a sárga zsír ez esetben az állott hús jele lesz.
- Rugalmasság: ha az ujjaddal megnyomod a húst, akkor a friss termék gyorsan visszanyeri az alakját, míg a romlotton ott marad az ujjad helye.
- A legfeljebb 2,5 cm magas és körülbelül 1,5 cm széles fej segít megtisztítani még a nehezen elérhető őrlőfogakat is.
- A sörték merevségét a helyzetnek megfelelően kell megválasztani. Érzékeny és gyermekfogakhoz – puha. Fogkő ellen – kemény, de ezt nem ajánlott folyamatosan használni. A leginkább megfelelő megoldás a közepes keménységű kefe.
- A szintetikus sörték biztonságosabbak, mivel gátolják a baktériumok szaporodását. Ezenkívül a szintetikus anyagok könnyebben moshatók és száríthatók. A természetes fogkefét 6 hét után, a szintetikus fogkefét 3-4 havonta kell cserélni.
- A többszintű sörték sokkal jobban tisztítják a fogakat, de a szilikon betétek teljesen fölöslegesek, nincs érdemi jelentőségük.
A hatalmas kínálatban néha nehéz megtalálni, hogy mire is van szükségünk pontosan. Éppen ezért a vásárlás gyakran rendkívül időigényes feladat, ráadásul arra sincsen garancia, hogy a hosszú és fárasztó vásárlás végén nem egy rosszul megválasztott termékkel távozunk. Vannak azonban olyan trükkök és módszerek, melyeket követve jelentősen megkönnyíthető a vásárlás és a választás.
A Liked.hu-nál most hoztunk egy kis útmutatót, aminek a segítségével mindig minőségi termékeket választhatunk.
11 Hogyan válasszunk kávét
Az általad kedvelt kávé kiválasztásához figyelembe kell venned az ital néhány jellemzőjét.
10 Hogyan válasszunk serpenyőt
Bár a serpenyő mérete a tűzhely mérete alapján kiválasztható, a használati jellemzőit pedig gyakran feltüntetik rajtuk, az anyagukkal kapcsolatos dolgok azért nem ennyire nyilvánvalók. A serpenyő anyaga bizonyos előnyökkel járhat. A legfontosabb az, hogy eldöntsd, melyik a megfelelő számodra. Íme, hogy mit kell figyelembe venni ahhoz, hogy ne zavarodj össze a vásárlásban:
9 Hogyan válasszunk melltartót
A megfelelő, tökéletesen illeszkedő melltartó kiválasztásához a következő dolgokra kell figyelni:
8 Hogyan válasszunk húst
Az alábbi tippek segítenek kiválasztani a legfrissebb húst.
7 Hogyan válasszunk fogkefét
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK