A régi nemesi családok 17 sajátossága, amit ma már el sem tudnának képzelni az emberek

  A nemesség a 12. században keletkezett, de nagyon hosszú ideig meglehetősen alacsony maradt ezeknek a művelt embereknek a száma. A siralmas helyzet javítása érdekében kénytelenek voltak taníttatni a gyerekeket, sokszor úgy, hogy külföldre küldték őket. Az eredmény vitathatatlan volt.

  HIRDETÉS

  A 18-19. századra a nemesség nevelése és oktatása nem a jelenleg ismert oktatási rendszerben zajlott, hanem mint egyfajta hagyományként tekintettek rá az emberek. A Liked.hu-nál megpróbáltunk új és érdekes dolgokat tanulni a nemesi családok életéről, hogy veletek is megoszthassuk őket.

  A gyermeknek ki kellett érdemelnie a szülők szeretetét

  Nemes család szeretet

  • A családi kapcsolatok úgy épültek fel, hogy a gyermeknek ki kellett érdemelnie a szüleitől a szeretetet és a figyelmüket. Ekkoriban a gyerekek súlyos bűnnek tartották a szülők felidegesítését, amire a szülők egyébként nem fizikai vagy szóbeli bántalmazással, hanem egyfajta “Nem vagy méltó a barátságomra” hozzáállással reagáltak.
  • A fiatal nemesek élete a szülőktől elzárva zajlott. Az anya és apa személyes terét nem lehetett megsérteni, ezért a gyerekek szobája sokszor a ház legtávolibb pontján volt a szülők hálószobájától vagy dolgozószobájától.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A tanulás korán kezdődött

  Korai tanulás

  • 7 éves kortól a fiú gyermekek már felnőtt férfinak számítottak. Ebben a korban már megengedték nekik, hogy több időt töltsenek a felnőttekkel, például maradjanak a felnőttek között zajló beszélgetések vagy irodalmi felolvasások közben. 7 éves kor után a gyerekek gyakran büntetést kaptak, ha rajtakapták őket, hogy játszanak, mivel ezt a fajta viselkedést nem tartották felnőtt emberhez méltónak.
  • A 19. században, amikor az irodalomnak különösen nagy jelentősége lett a nemesi társadalomban, a vacsorákon gyakran irodalmi versenyeket tartottak. Ilyenkor a családtagok vagy baráti társaságok tagjai versekkel próbálták meg a másik félnél jobban lenyűgözni a közönségüket.
  • A gyermekeknek már egészen fiatalkoruktól kezdve megtanították a család felmenőivel kapcsolatos legérdekesebb történeteket, így ha később vendég érkezett a házba és elmentek egy-egy portré mellett, a gyerekek kérés nélkül kezdtek történeteket mesélni az éppen képen látható rokonukról.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Nemes család gyereknevelés

  • Egy nemesnek egyformán kellett viselkednie minden emberrel, származástól függetlenül. Az arroganciát és udvariatlanságot méltatlan tulajdonságnak tekintették.
  • 16 éves korban a gyermekek nemesi oktatása véget ért, és elkezdődött az igazi felnőttkor. Ilyenkor általában külföldre költöztek tanulni, ahonnan 18-20 éves korukban érkeztek haza, gyakran már férjjel vagy feleséggel az oldalukon. A gyermekek külföldön történő taníttatása egyébként akkoriban is nagyon drága volt.

  Még nincs vége, a cikk a hirdetés alatti gombbal folytatódik!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK