A régi hollywoodi sztárok munkájának 17 jellegzetessége, amiket a modern sztárok el sem tudnának képzelni

  ,,A sztárokat jól átgondolva és hidegvérrel hozzák létre, a semmiből felépítve” – mondta Louis Bart Mayer, az MGM társalapítója. Ez régen tényleg így volt. A sztárokat létrehozó stúdiók pedig gyakorlatilag teljes irányítást szereztek a hírességek élete felett: megszabták, hogyan nézzenek ki, mit vegyenek fel, hogyan viselkedjenek, kivel létesítsenek romantikus kapcsolatot, és még a családi életükbe is beleszóltak. Az ilyen nyomás hatására nem meglepő módon gyakran tragédiába torkollott a híres sztárok színházként működő élete, mely teljesen tönkretette a lelki egyensúlyukat.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál utánajártunk, hogy milyen volt az élet a „régi Hollywoodban”, milyen követelményeket állítottak a cégek a színészek elé, és milyen áldozatokat kellett hozniuk azért, hogy megismerhesse őket a világ.

  A színészek életét teljesen irányították

  Irányított színésznők

  • A stúdiók mindig hosszútávú szerződéseket kötötte a színészekkel, akiknek emiatt nem volt beleszólásuk abba, hogy melyik filmet vállalják el és melyiket nem. Kénytelenek voltak eljátszani mindent, amit felkínáltak nekik. A filmek esetleges megtagadása miatt a sztárokat eltiltással büntették, miközben megtiltották számukra, hogy máshol keressenek pénzt. Olivia de Havilland, az Elfújta a szél színésznője volt az első, akinek sikerült legyőznie a hollywoodi stúdiókat. A nagy visszhangot keltő bírósági ügy után a stúdiókat arra kötelezték, hogy nem köthetnek 7 évnél hosszabb szerződéseket a színészekkel.
  • A stúdiók asszisztenseket rendeltek ki a színészek mellé, akik úgy vigyáztak a hírességekre, mintha magatehetetlen gyerekek lennének. Az ilyen asszisztensek egyúttal “beépített kémek” is voltak, akik a hírességek minden mozdulatát lejegyezték és részletes jelentést írtak róluk a stúdióknak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A tökéletes kép megteremtése áldozatokkal járt

  Monro és hepburn

  • Marilyn Monroe igyekezett mindig a reflektorfényben lenni. Azért pedig, hogy mindig felhívja magára az emberek és a paparazzik figyelmét, gyakran lufikat tömött a melltartójába, hogy még inkább kirívó legyen a megjelenése még az olyan ruhákban is, amik egyébként eltakarnák az különleges adottságait.
  • Katharine Hepburn színésznő szinte már megszállottan ragaszkodott a farmernadrágokhoz. Egy nap ellopták tőle a kedvenc farmernadrágját a forgatás közben, így próbálták meg rávenni arra, hogy viseljen szoknyát, mint a többi “normális” színésznő. Katharine erre fehérneműre vetkőzött és úgy mászkált fel-alá a stúdióban, míg vissza nem kapta a farmernadrágját.
  • A karcsú alak megőrzésére a sztárokat szerződésben kötelezték. Ha a színésznők meghíztak, a stúdiók szigorú diétára kényszerítették őket. Miután Greta Garbo Hollywoodba költözött 3 hétig spenótot kellett ennie, Marlene Dietrich-nek pedig csak paradicsomlevet és kekszet engedett a stúdiója.

  A stúdiók nem törődtek a sztárok egészségével

  Sztárok egészsége

  • A színészek szó szerint a forgatásokon éltek. Az Elfújta a szél forgatása közben Vivien Leigh 125 napon keresztül, napi 16 órában, heti 6 napon át dolgozott.
  • A filmek forgatása alatt nem lehetett szabadságot vagy betegszabadságot kivenni, és mindig, amikor a színészek miatt kellett leállítani a forgatást, pénzt vontak le az adott sztár fizetéséből. Judy Garland az egyik forgatáson annyira megbetegedett, hogy a film elkészítése után nem hogy nem kapott fizetést, de még ő tartozott 100 ezer dollárral az MGM-nek.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK