10 hiba, amit sokan elkövetnek a konyhában anélkül, hogy tudnának róla

  Saját magadat vagy a rendelkezésre álló élelmiszereket és konyhai eszközöket hibáztatod inkább, amikor nem úgy sikerül egy étel, ahogy szeretnéd? Az emberek többsége a magabiztosságukból fakadóan valószínűleg inkább az utóbbit választják, pedig gyakran a régi szokások, a kapkodás és a tévhitekben történő vak hit okozza, hogy az étel nem lesz olyan ízletes, mint szeretnénk.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál imádjuk a finom és étvágygerjesztő ételeket, de tudjuk, hogy bizonyos főzési szokásaink néha hátráltatnak az elkészítésükben. Épp ezért úgy döntöttünk, hogy utánajárunk és kijavítjuk a főzés közben elkövetett 10 leggyakoribb konyhai hibát.

   1. 10 A hús közvetlenül főzés előtti fűszerezése

    5bcb0b5324a2e4316017195615

    Nagyon gyakori hiba, hogy az emberek kivesznek egy húst a fagyasztóból vagy a hűtőszekrényből, majd közvetlenül pár perccel azelőtt fűszerezik, hogy a sütőbe vagy tűzhelyre dobnák azokat. A profi szakácsok szerint a húst legalább 15-20 percig kell szobahőmérsékleten pihentetni a fűszerekkel, mielőtt elkészítjük, de vannak olyan séfek is, akik már egy nappal korábban befűszerezik a húsokat.

   2. 9 Minden ételt ugyanazzal a késsel vágni

    2f50405f32a435f33ba9c80ef7

    Tévedés azt gondolni, hogy megkönnyíti a dolgunkat, ha egy kést használunk minden étel elkészítéséhez. A megfelelő kés használata ugyanis vágás közben egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a folyamatot. A húsok darabolásához válassz nagy kést, a zöldségekhez, gyümölcsökhöz vagy csontozáshoz kis kést, a kenyérszeleteléshez pedig a recézett élű kések a legideálisabbak.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 8 Rizs összekeverése

    3045765799b76d34a0d9385a47

    Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a rizs főzése közben megkeverik a rizst azért, hogy lássák, elkészült-e már. Ez azonban egy fatális hiba, amivel eláztatják a rizst. Ennek oka, hogy a rizs megkeverése közben a rizsszemek összenyomódnak vagy eltörnek és keményítő szabadul fel belőlük, amitől végeredményként az egész csúnya és pépes állagú lesz.

    Ahhoz, hogy a rizs mindig tökéletes maradjon a főzés közbeni keverés helyett arra kell koncentrálni, hogy mindig megfelelő mennyiségű vizet adjunk hozzá. Ez rizstípusoktól függően változhat, ezért érdemes követni a dobozon feltüntetett utasításokat.

   4. 7 Sütés után azonnal felvágott hús

    5effd75d9e8fd206202340cd8d

    A sütés előtt közvetlenül fűszerezett húsok mellett az egyik másik nagy hiba, amit gyakran elkövetnek az emberek, hogy a sütőből vagy tűzhelyről levéve azonnal felszeletelik a húsokat. Ez hatalmas hiba, hiszen a tűzhelyről levett húsban még olyan folyamatok mennek végbe, amik egyrészt segítenek, hogy belül is megsüljön, másrészt szaftosabbá válik tőle az egész.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 6 Nem megfelelő olaj használata

    4d925e5401aafaa3cb9b6d7726

    Az olajok nem egyformák. Vannak olyanok, amelyek sütésre, mások pirításra, míg megint mások az extrém magas hőmérsékleten történő használatra készültek. A tiszta olaj világosabb színű, de nem kalóriadús, ezért ideális a magas hőmérsékleten történő sütéshez, valamint olyan mártásokhoz, mint a vinaigrette. Az extra szűz olívaolaj robosztusabb és bár sütéshez nem alkalmas, de szószokhoz kiváló.

    A napraforgóolaj sokoldalú: ez a sütéshez és grillezéshez egyaránt megfelel. A szójabab olaj a szószok, sült krumplik és tészták elkészítéséhez a legideálisabb. A kukoricaolaj puhább húsok sütéséhez és grillezéshez, valamint sütemények és kenyerek elkészítéséhez ajánlott. A repceolaj omega 3 zsírsavat tartalmaz, ezért salátákhoz, illetve a zöldségek sütéséhez, grillezéséhez és fűszerezéséhez is kiváló.

   6. 5 Hideg edénybe vagy serpenyőbe dobott hozzávalók

    99d16c5422941fa391891d097c

    Egy másik nagyon gyakori hiba, hogy az emberek a hideg serpenyőbe vagy edényekbe dobják a hozzávalókat. Ezzel azonban az ételek még több zsírt szívnak magukba, így a legideálisabb, ha először felmelegítjük a serpenyőt, hozzáadjuk a zsírt, és miközben az melegszik, elkezdjük hozzáadni a hozzávalókat. Persze vannak kivételek, mint például a szalonna elkészítése.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK