10 dolog, ami bizonyítja, hogy a testünk a világ legrejtélyesebb rendszere

  Az emberi test egy remekmű. Ez egy páratlan, végtelenül összetett és tökéletes mechanizmus, melynek sok apró részlete még ma is olyan titokzatos számunkra, akárcsak a világegyetem legtávolabbi része.

  HIRDETÉS

  Időről-időre azért mindig tanulhatunk valami új és érdekes dolgot vele kapcsolatban, mint például a most következő izgalmak, melyekkel arra próbáltunk rávilágítani, hogy mennyire titokzatos és fantasztikus is az emberi test.

   1. 10 Az emberi agy a világ legnagyobb merevlemeze.

    Az emberi agy memóriája körülbelül 2,5 millió gigabájt adatot képes tárolni, ami nagyjából 300 évnyi videofelvételnek felel meg. A memóriafejlődés csúcspontját 25 éves korunkban érjük el, majd néhány évnyi stagnálás után 50 éves korunk után elkezd tompulni annak teljesítménye.

   2. 9 A szervezetünk képes szinte teljesen leállni annak érdekében, hogy megvédje tulajdonosát a fulladástól.

    Ez az úgynevezett Búvár reflex. Amikor az agy rájön, hogy a test vízbe ugrott, elkezdi csökkenteni a pulzusszámot, a vért pedig a végtagjainkból a fontosabb szerveink felé irányítja, ami így csökkenti a test oxigénigényét. Minél mélyebb a merülés és minél több időt töltünk a víz alatt, a folyamat annál intenzívebb, vagyis a szívverés annál jobban lelassul.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 8 Amikor gyerekek voltunk mindannyiunknak volt szuperképessége.

    A gyermekek hihetetlenül erősek a súlyukhoz és méretükhöz képest. Egy újszülött például képes egy kézzel megtartani magát hosszú percekig anélkül, hogy elengedne a keze. A tudósok ezt egy ősi evolúciós képességnek (reflexnek) tartják, amit az újszülött majmok például arra használnak, hogy az anyjuk hátán tudjanak kapaszkodni. A születést követő 3 hónapon belül a gyermekek elvesztik ezt a szuperképességüket.

   4. 7 Az emberi testben található hajszálerek hossza két és félszer körbeérné a Földet.

    Az emberi test körülbelül 100 ezer kilométernyi hajszálér-rendszerrel rendelkezik, ami elég lenne ahhoz, hogy két és félszer körbeérje a Földet. Egy emberi szíven egyébként átlagosan 5,7 millió liter vér megy át az élettartama során. Ez elég lenne ahhoz, hogy teljesen feltöltsön 3 olimpiai medencét.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 6 A férfi emlők is képesek tejet adni.

    Minden ember – nemtől függetlenül – teljesen kifejlett emlőmirigyekkel, és hozzá tartozó tejcsatornákkal valamint mellbimbókkal rendelkezik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a férfi mellbimbókat is lehet tej előállításra ösztönözni. Ez hormonális behatások vagy rendkívül magas stressz következtében fordulhat elő.

    Ha pedig már itt tartunk, akkor egy kis érdekesség: az anyatej az egyetlen olyan ismert anyag a Földön, ami minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, amire csak egy embernek szüksége lehet.

   6. 5 Az álmaink színe függ attól, hogy milyen TV-t nézünk.

    Bármilyen hihetetlen is, de (főleg a gyermekeknél) TV színe befolyásolhatja az álmaink színét. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik az életük nagy részében fekete-fehér filmeket és tévét néztek, azok gyakran az álmaikat is fekete-fehér színben látják. Azok az emberek, akik már a színes televízió korában születtek sosem tapasztalhatták meg ezt a jelenséget.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK