Kvíz, teszt, kvízjátékok, játékok

Az anyósom fizetést vár az unokájával töltött időért cserébe

A nők 20%-a tapasztalja, hogy szülés után megromlik a kapcsolata az anyósával. Szülővé válni önmagában is nagy kihívás tud lenni, […] Tovább

  A nők 20%-a tapasztalja, hogy szülés után megromlik a kapcsolata az anyósával. Szülővé válni önmagában is nagy kihívás tud lenni, pláne, hogy sokunknak nincs más választása, mint mihamarabb visszatérni dolgozni a szülés után. Az egyik internetes fórum felhasználója szokatlan problémával szembesült, az anyósa ugyanis a szülés után nem sokkal bejelentette, hogy fizetést kér az unokájával töltött időért cserébe.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot és javaslatot, ami segíthet az ilyen és ehhez hasonló, legtöbbször tanácstalan és kétségbeesett szülőknek.

  Követés
  Twitter Profil
  @Liked.hu

  Sziasztok!

  Nehéz helyzetben vagyok. A férjem és én már 10 éve vagyunk boldog házasok. Van egy egészséges, gyönyörű, 6 hónapos kisbabánk és mindketten teljes munkaidőben dolgozunk. A férjem otthonról dolgozik, én pedig egy irodában. Az anyósom nemrég ment nyugdíjba, és felajánlotta, hogy vigyáz a kisbabára, amíg mindketten dolgozunk. Elfogadtuk a felajánlását, hiszen így mindenki jól jár, egyrészt ő is minőségi időt tud tölteni az unokájával, másrészt nekünk is könnyebb dolgunk van. Nemcsak vigyáz a kicsire, hanem eteti, ételt készít neki és tisztába is teszi.

  Az egész jól ment mindaddig, míg az anyósom és én tegnap beszélgetni nem kezdtünk, és közölte, hogy órabért vár tőlünk az unokájával töltött időért cserébe. Még mindig sokkos állapotban vagyok. Hogy merészel pénzt kérni az unokájával töltött időért? Amikor én kicsi voltam, a nagymamám vagy a nővérem mindig örömmel vigyázott rám órákat, és soha nem kértek érte pénzt, fizetést, vagy semmilyen ajándékot, pusztán szeretetből tették mindezt. Később én is vigyáztam a fiatalabb testvéreimre, teljesen ingyen.

  Nem is tudom, mit mondjak, dühös vagyok és ez a helyzet a házasságomat is elkezdte befolyásolni. A férjem úgy véli, hogy az anyósom követelése jogos, hiszen, ha ő nem lenne, akkor egy idegen embernek kellene pénzt fizetnünk azért, hogy vigyázzon a gyerekünkre, valószínűleg még többet is kéne fizetnünk, mint az anyósomnak.

  Mindent átgondoltam, de kifogytam az észérvekből és tanácstalan vagyok. A férjem meg…ahh. Mit csináljak? Van valakinek ötlete? A barátaim is csak nagy szemekkel néznek rám, soha senkinek nem volt hasonló problémája a családban, így segítséget sem tudnak nekem nyújtani.

  Minden tanácsot előre is köszönök.

  Üdv, Amy

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Meglepve olvastuk a fiatal édesanya történetét, ezért az internetes felhasználók tapasztalatai és tanácsai alapján megpróbáltuk összegyűjteni, hogy mi a legjobb, amit hasonló helyzetben tehet az ember:

  • Meg kell próbálni megérteni, hogy vajon miért kérhet pénzt az anyós az unoka gondozásáért cserébe. Ahogy az anyuka írta, az anyós nemrég ment nyugdíjba – szakértők szerint pedig a nyugdíjasok gyakran félnek attól, hogy felélik a megtakarításaikat. Ez az egyik oka lehet az anyós követeléseinek. Az egyetlen módja azonban annak, hogy ez tisztázódjon, egy mély és őszinte beszélgetés.
  • Le kell ülni beszélni. Szervezni kell egy nyílt és őszinte találkozót, ahol nyugodt fejjel, felnőtt módjára beszélhetitek meg a helyzetet. Előfordulhat, hogy a beszélgetés kisiklik, ezért készítettünk egy 3 lépésből álló útmutatót arról, hogyan kerülheted el, hogy a beszélgetés vitává fajuljon.
  • Első lépés: Ne feltételezd, hogy az anyós negatívan fog reagálni.
  • Második lépés: Mondd el, mit érzel, anélkül, hogy bármit is indokolni kezdenél.
  • Harmadik lépés: Hangsúlyozd azt, amit csinál, ne azt, amit nem.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  pexels min an 1351751
  © Pexels / Min An
  • Képzett idegen vagy szerető rokon – Te melyiket választanád? Ne feledd, hogy egy képzett bébiszitter alkalmazása valószínűleg drágább, mint amennyit az anyós kérne fizetésül. Gondold át, hogy mitől éreznéd magad jobban nap közben, ha egy képzett idegen vagy a saját anyósod vigyázna otthon a kicsire? Ne feledd, hogy az anyós volt az, aki felnevelte a párodat, úgyhogy valószínűleg nem végezhet rossz munkát a gyermeknevelés terén.
  • Próbálj más megoldást találni. Szóba jöhet még a napközi gondozás vagy bölcsőde, ám ennek is megvannak a maga költségei, és persze elegendő stresszt is okoz a pároknak, hiszen például reggel el kell vinni a gyereket, délután pedig elhozni onnan. Lesznek olyan napok is, amikor a gyereknek otthon kell maradnia, mert beteg, vagy hasonló, és az ilyen esetekre van, hogy az utolsó pillanatban kell megoldást találni.
  • A legtöbb nagyszülő ugyan nem várja el, hogy pénzt kapjanak a bébiszitterkedésért cserébe, pedig valójában ez teljesen ésszerű. Egy gyermek gondozása felér egy teljes munkaidős állással. Az etetés, a tisztába rakás, a gyermek állandó felügyelete nem könnyű, főleg idős korban.

  Neked az anyósodék gyakran vigyáznak a gyerekedre? Gondoltál már rá, hogy pénzzel kompenzáld az unokájukra szánt idejüket? Hogyan reagálnál, ha pénzt kérne tőled egy családtagod a bébiszitterkedésért cserébe?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK