Az amerikai hírszerzés (CIA) 10 legnagyobb kudarc, ami saját filmet érdemelne

  Az Amerikai Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége évtizedek óta az egyik legfontosabb szerepet játssza nemcsak az USA, hanem az egész világpolitika életében. Sok sikeres akció mellett azonban számtalan kudarcot is maga mögött tudhatnak, ezek olykor pedig olyan látványosak és abszurdak voltak, hogy kár lenne szó nélkül elmenni mellettük.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most az közel 100 éve fennálló hírszerző ügynökség legnagyobb és leglátványosabb baklövéseit gyűjtöttük össze.

   1. 1 Amikor az amerikai titkosszolgálat vezetője a szovjet kettős ügynök legjobb barátja volt.

    James Jesus Angleton átlagos amerikai ügynök volt, amikor a sors a brit hírszerzés egyik vezető beosztású ügynökének, Kim Philby-nek a karjaiba sodorta. A két férfi jó barátságot kötött, gyakran együtt ebédeltek ekkoriban, és valószínűleg a Angleton sok bizalmas információt is megosztott Philby-vel, akiről hamarosan kiderült, hogy szovjet kettős ügynök volt. Hupsz.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   2. 2 A disznó-öbölbéli invázió.

    Kennedy vezetése alatt a CIA úgy döntött, hogy kiképezi a Kubából Amerikába emigrált kubai lakosokat, hogy aztán a segítségükkel megdönthessék Castro uralmát. Ehhez a taktika a következő volt: a Disznó-öbölben kirakott (kiképzett) kubaiaknak embereket kellett volna toborozniuk maguk mellé, és egy országon belüli ellenforradalmat indítani Castro ellen.

    Ez azonban teljes kudarcot vallott, mivel a partraszálló emigránsok nagyon rosszul képzettek voltak, ráadásul épp egy olyan területen szálltak partra, ahol a civil lakosság maga is Castro-párti volt, ezért fegyvert ragadtak és feltartóztatták őket, míg Castro mozgósította a hadsereget és alig két nap alatt teljesen visszaszorították a partraszálló emigránsokat a tengerbe.

   3. 3 Amikor egy francia CIA ügynök majdnem kormánytag lett.

    1993-ban Henri Plagnol-t majdnem magas szintű francia tisztviselőnek választották, ám a francia kormányügynökség kiszimatolta, hogy egy koktélpartin túl bizalmas kapcsolatba került a CIA egyik idősebb ügynökével. Mint kiderült, Plagnol maga is a CIA ügynöke volt, vagyis a CIA terve eredetileg az volt, hogy egy francia ügynököt épít be a kormányba, hogy onnan, belülről befolyásolhassák Franciaország vezetését.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   4. 4 A CIA óvszereket akart dobálni a szovjet országokban.

    Ezt a tervet végül nem hajtották végre, de így is különösen ostoba volt: az 1960-as években a CIA propagandája azt találta ki, hogy repülőgépekből szór „óriás” méretű óvszereket a szovjet országok fölött, hogy az oroszok azt higgyék, az amerikaiaknak sokkal nagyobb szerszámuk van, mint nekik.

   5. 5 Beépített macskaügynök.

    Ezt a történetet valószínűleg sokan hallották már. A 60-as években Amerika úgy akart kémkedni Oroszországban, hogy egy macskát képzett ki ügynöknek. Betanították őt a feladatára, és felruházták a szükséges csúcstechnológiai eszközökkel (mikrofon és kamera) annak reményében, hogy így majd gyanútlanul kémkedhetnek Oroszországban. A művelet 20 millió dollárba került, a Moszkvában kirakott macskát pedig 2 perc után elütötte egy autó.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK