Az állatok tele vannak őrült meglepetésekkel, melyekről nem meséltek nekünk a biológia tankönyvek

  A biológia világa tele van izgalmas meglepetésekkel, de az iskolai tankönyvekből sajnos legtöbbször kispórolják az apró tényeket, pedig azok a legérdekesebbek. Gondoltad volna például, hogy létezik egy hangyafaj, amely kizárólag Manhattanben található? Tudtad, hogy a kivi madarak folyamatosan horkolnak?

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most ilyen és ehhez hasonló érdekes biológiai tényeket gyűjtöttünk össze, melyeket legnagyobb bánatunkra, nem tanítottak meg nekünk a biológiatanáraink.

   1. 1 Az ausztrál díszbogarak nőstények helyett üvegekkel párosodnak.

    80bc0a5493b80c7663d02ebc16

    Az ausztrál díszbogarak nőstényei sokkal nagyobbak, mint a hímek, és röpképtelenek. A magasan repülő hímeket pedig gyakran megtévesztik az emberek által eldobált sötétbarna sörösüvegek, ezért rájuk szállva, megpróbálnak párosodni azokhoz. A jelenséget Darryl Gwynn és David Renz biológusok fedezték fel, akik a felfedezésért Ignobel-díjat kaptak, ami a legviccesebb tudományos felfedezésekért jár.

   2. 2 A cápáknak van csontvázuk, de nincsenek csontjaik.

    13bb2c5ec48704cb085926b751

    A cápák csontváza teljes egészében porcokból és kötőszövetekből áll. A porc rugalmas, erős és kevésbé sűrű, mint a csont, ezért a cápák “csontváza” könnyebb és energiatakarékosabb.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 A polipok a csápjaikkal ízlelnek.

    e9a5d25772b6b0044bb461fd80

    A polipok csápjai speciális receptorokat tartalmaznak, melynek köszönhetően érzik az ízeket. Ez praktikus, mivel a polipok a csápjaikkal tapogatva egyúttal azt is megízlelik, hogy az adott dolog ehető-e vagy sem.

   4. 4 A gyöngyhalak (pearlfish) a tengeriuborkák végbélnyílását használják menedékként.

    b74bf85c28bcb0ee77ee5a4dc7

    A tengeriuborkák lassan mozgó gerinctelen állatok, a tengerfenék lakói. A gyöngyhalak pedig gyakran menedékkén használják őket, nem is akárhogyan: a végbélnyílásukon behatolva fészkelik be magukat. A tengeriuborkákat sem kell félteni, ezek az állatok ugyanis képesek regenerálni a belső szerveiket, melynek köszönhetően egyes tengeriuborkák fogakat növesztenek a végbélnyílásukba.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 5 A struccok az egyetlen madarak, akik képesek vizelni.

    44aa525caa82a04c8ec2476d26

    A repülő madaraknál az emésztőrendszer a vesékkel együtt működik és nem keletkezik külön vizelet és széklet, hanem egyszerre távozik minden a szervezetből. A struccok esetében ez másként van, ők épp úgy vizelnek, mint az emlősök.

   6. 6 A tudósok azt állítják, hogy egy olyan hangyafajra bukkantak, amely kizárólag New Yorkban, és azon is belül kizárólag Manhattanben él.

    4ffe4d5094908dc62b8eb8369a

    Az állatvilágtól elzárva, ezek az állatok az Upper West Side 63. és 76. utcái között élnek, és más hangyafajoktól eltérő módon fejlődnek. A manhattani hangyák szervezetében sok szén található, amiről a biológusok azt feltételezik, hogy valószínűleg annak az eredménye, mivel rengeteg kukoricaszirupot fogyasztanak, melyet a helyi szemétlerakók hulladékában találnak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK