A rejtélyes Buffa di Perrero, a világ legmagányosabb háza

  Az olasz Dolomit-hegység magas vidékén, egy sziklafalból kiemelkedő elszigetelt, magányos ház található, melyet “Buffa Di Perrero”-nak neveznek. A ház majdnem teljesen beleolvad a barna, hegyi területbe. Ezt a távoli helyen található házat gyakran “a világ legmagányosabb házának” nevezik, és mindenképpen jó okkal. Az előszobájában ugyanis egy 2743 méteres veszélyes szakadék tátong, ezért ez a ház nem valami csábító a turisták számára.

  HIRDETÉS

  Bár a Buffa Di Perrero egy lehetetlen helyen található, a furcsa elhelyezkedése mégis évek óta lázban tartja a hegymászókat és felfedezőket. A ház több mint 100 éves, és kétségkívül titokzatos és hihetetlen egyedi aurát sugároz.

  Hogyan és hol épült Buffa Di Perrero, a világ legmagányosabb háza?

  Magányos ház 014
  Buffa Di Perrero

  A Buffa Di Perrero a Monte Cristallo hegyen található, a Dolomit-hegység sziklájába ágyazva. Ennek az üres háznak alighanem az elhelyezkedése a legérdekesebb jellemzője. Száz évvel ezelőtt csak hegymászókötelekkel és ideiglenes kötélpályákat használva lehetett volna fölmászni erre a magányos helyre a hegyekben, és az építési anyagokat is így kellett idejuttatni.

  Magányos ház 013
  Buffa Di Perrero, a világ legmagányosabb háza egy hegy oldalán.

  Még mindig nehéz és veszélyes hegymászó ösvény vezet a házhoz, és nincs alternatív útvonal. Ma csak a legtapasztaltabb, legképzettebb hegymászók mernek nekivágni a rendkívül nehéz Via Ferrata (ez olaszul „vasútút”) útvonalnak a Dolomitokban. A Via Ferrata útvonalat kábelekkel, létrákkal és acéllemezekkel látták el, hogy ezzel is segítsék azokat a hegymászókat, akik megkísérlik bejárni ezt a veszélyes területet és meglátogatni a házat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Hogy néz ki a ház?

  Magányos ház 012
  A ház belseje.

  Ha sikerül elérni a házat, belül semmi különleges nem fogad. Érthető módon ez nem egy belsőépítészet-barát hely, még az építéséhez szükséges anyagokat is egy igazi küzdelem volt beszerezni. Az építészet egyenes és egyszerű, olyan érzést kelt kicsit, mintha a házat egy nagyon alapvető, de fontos célra tervezték volna. Tégla falai, keskeny fából készült szobája, lejtős teteje és keretezett ablakai vannak. Belül több fehér fából készült szék is található, rendetlenül elrendezve, emléket állítva mindazoknak, akik megpihentek ebben a házban.

  Magányos ház 011
  A Buffa Di Perrero “tornáca”.

  Ha azonban sikerül teljesítened a lehetetlennek tűnő feladatot, és felmászol ehhez a házhoz, kétségkívül életed egyik legszebb, leglélegzetelállítóbb kilátásában lehet részed.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Milyen történelem rejlik a világ legmagányosabb háza mögött?

  Legmagányosabb ház
  A Buffa Di Perrero ház lehetetlen elhelyezkedése a Dolomit-hegységben.

  Míg az emberek azt találgatták, miért építette valaki ezt a hihetetlenül nehéz házat, a történészek úgy vélik, hogy az olasz katonáknak szolgált pihenőhelykén a első világháború idején, amikor az osztrák-magyar erők ellen harcoltak ezen a hegyvidéki területen. Emellett rejtett menedékként is működött, ahol a katonák tárolhatták a készleteiket, elrejtőzhettek az ellenség elől, és talán stratégiai előnyre is szert tehettek a háború során. Ez a ház ráadásul védelmet nyújtott számukra a zord hegyi időjárással szemben is.

  Magányos ház 010
  A ház tetejét a zord időjárás súlyosan megrongálta, ezért szakembereknek kellett helyreállítaniuk.

  Maga a ház egyébként Buffa di Perrero ezredesről kapta a nevét, aki egy háborús hős volt, és a hegyek iránti szenvedélye vezette arra, hogy áthelyezést kérjen az Alpokban szolgáló egységekhez. Egy ellenséges gránát miatt végül a fronton vesztette életét.

  A legmagányosabb ház tetőszerkezetét egy időben teljesen megsemmisítették a hóviharok, így még a hegymászók számára sem tudott menedékként szolgálni. Az első világháborúban szolgáló katonák emlékére és tiszteletére azonban nemrég teljesen helyreállították a Buffa Di Perrero házat, beleértve annak tetejét is.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK