16 megszokott dolog a poggyászunkból, amivel jobb, ha nem próbáljuk meg átlépni bizonyos országok határát

  Szinte mindenki tudja már, hogy Törökországból vagy Egyiptomból nem szabad például kagylót vagy kavicsot hazavinni. Az ilyen tilalmakra azért van szükség, hogy a turisták ne vigyék haza magukkal apránként a strandokat, illetve a gyönyörű korallzátonyokra és tengeri élővilágra ne szuvenírként tekintsenek. Bizonyos tilalmakból azonban gyakran konfliktus támad a határon vagy a repülőtéri poggyászellenőrzés során, mert nem mindenki tudja, hogy mit szabad bevinni/kivinni az adott országból, ahova utazik.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál átolvastuk a népszerű országok poggyászengedélyeire vonatkozó szabályokat, illetve a rutinos utazók blogjait, és meglepve tapasztaltuk, hogy bizonyos holmikkal komoly bajba kerülhetünk a különböző országokban.

    1. 1 Hamis márkák kivitele Olaszországból és Franciaországból.

     ae9c22543d843011abf3e5f771
     © LIUL Store / aliexpress

     franciák és az olaszok nagyon érzékenyek a divatra és a jól ismert márkák hamisítványaira, ezért ezekbe az országokba utazva mindig ellenőrizd, hogy tényleg eredeti termékeket vásárolsz-e, máskülönben könnyedén bajba kerülhetsz. Olaszországban például 7000 eurós bírság jár azoknak, akiket a határon hamis termékekkel csípnek el. Ha tehát Milánóban vagy Párizsban jársz és vásárolsz magadnak egy szép, de meglepően olcsó dolgot, feltétlenül őrizd meg a blokkot, nehogy bajba kerülj miattuk.

    2. 2 A Brazíliában vásárolt bőr pénztárcák könnyen a határon maradhatnak.

     82ba5f5826ae02a807d2902f67
     © pexels

     Brazíliában és Vietnámban tilos krokodil- vagy struccbőrből készült tárgyakat árulni és vásárolni. Ha mégis ilyen dolog van nálunk, a határon bizonyítanunk kell, hogy nem az adott országban vásároltuk, máskülönben elkobozzák tőlünk és még bírságot is kaphatunk. Brazíliában még ennél is szigorúbbak a krokodilbőr pénztárcákkal: azokat, akik ilyen termékeket próbálnak meg átcsempészni a határon, 1 év börtönnel sújtják.

     HIRDETÉS
     HIRDETÉS
     HIRDETÉS
   1. 4 Tiltott könyvek.

    9390cc59b788bbffe55620aacb 1
    © pixabay

    Bármilyen hihetetlen is, de bizonyos országokba nem vihetünk be akármilyen könyvet. Tádzsikisztánban külön engedély kell a könyvek beviteléhez, a kubai határon ellenőrzik, hogy a könyvekben nincsenek-e könyvtári bélyegek, az olasz határőrök pedig fokozottan figyelnek rá, hogy a turistáknál lévő könyvek ne legyenek 50 évnél idősebbek, ilyen esetben ugyanis már történelmi értékű műkincsnek számítanak és tilos engedély nélkül be- vagy kivinni őket.

   2. 5 Mexikóban és Brazíliában tilos teknőspáncélból, tollból vagy elefántcsontból készült ékszereket be- és kivinni.

    c9de265601bab9f7a2c1c69fc0
    © pexels

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 6 Kínában tilos 300 jüannál (kb. 15 ezer forint) nagyobb értékű gyógyszercsomagot magunkkal vinni. A gyógyszereknek mindig bontatlan csomagolásban kell lenniük, a rajtuk lévő névnek pedig jól olvashatónak kell lennie. A receptre kapható gyógyszerek mellé külön orvosi igazolás is szükséges.

    3d4434582e9a37fd0b2caf79bc
    © pixabay
   4. 7 Jó ötletnek tűnhet a helyi érméket hazavinni magunkkal emlékbe, de csak akkor, ha nem Indiában nyaralunk. Itt ugyanis egyetlen rúpiát sem szabad kivinni az országból: indulás előtt az összes készpénzt el kell költeni, vagy külföldi valutára váltani.

    f307ee5e94b3f915306387a963
    © pixabay
   5. 8 Tilos az Ausztráliában készült ajándéktárgyak árusítása más országokban.

    7d42ea54c7aac74796af8f68bd
    © Visit Kangaroo Valley / facebook

    Ausztrália nagyon szigorú a szimbólumait illetően, ezért például a bőrből vagy kenguruszőrből készült ajándéktárgyakat csak személyes használat céljából lehet kivinni az országból, azokat később nem lehet elcserélni vagy eladni Ausztrálián kívül.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK