15+ tény a kanadai életről, amitől leesik a külföldiek álla, de a helyieknek a szemük se rebben

  „Amikor Kanadában vagyok, úgy érzem, hogy a világ többi részének is ilyennek kellene lennie” – nyilatkozta egyszer Jane Fonda. Valószínűleg sokan mások is hallottak már arról, hogy milyen csábító az élet Kanadában, könnyen lehet, hogy még azok is, akik maguk egyébként sosem jártak ebben az országban. Köztudott, hogy Kanadában embert próbáló az időjárás, rajonganak az emberek a hokiért, és juharszirup nélkül szinte el sem tudnák képzelni az életet. Ez azonban nem minden, Jim Carrey és Pamela Anderson szülőhelye valójában számtalan egyéb titkot rejt.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál érdeklődve figyeltük és tanulmányoztuk a kanadaiak kultúráját és mindennapjait, hogy olyan érdekességeket gyűjthessünk össze, melyek nagy meglepetést okozhatnak az ide érkező turistáknak.

  • A kanadai gyalogátkelőhelyek lámpái elég zavaróak lehetnek. Amikor megnyomjuk a gombot, egy fehér ember kezd el világítani, ám hamarosan egy piros villogó kéz jelenik meg. Számunkra ez egyértelműen a megállást jelentené, ott azonban csak annyit, hogy siessünk, mert hamarosan teljesen pirosra vált a lámpa és elindul az autós forgalom.
  • Az önéletrajzban nem szokás feltüntetni a nemet, életkort, családi állapotot és fotót sem kell mellékelni magunkról. Kivéve persze, ha modellnek vagy színésznek jelentkezünk.

  Kanada illegális sebtapasz

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  • Hihetetlennek hangzik, de Kanadában az ontariói rendőrség képviselői szerint tilos a ragtapaszok nyilvános helyen történő eltávolítása. Nem valószínű, hogy eljárást indítanak ellenünk ennek a törvénynek a megsértése miatt, de a szabály az szabály.
  • A friss (pasztörizálatlan) tej eladása miatt szintén börtönbe kerülhetünk. Ugyanakkor senki nem tiltja, hogy tehenünk legyen vagy hogy a nyers tejet személyes fogyasztásra használjuk.
  • Amikor a kanadaiak sétálni mennek, gyakran visznek magukkal egy táskát, hogy összeszedjék az utcán a szemetesekből és kukákból kirepült szemetet. A helyiek így tartják tisztán a környezetüket.
  • Nagyon népszerűek itt az úgynevezett U-Pick gazdaságok, ahol a látogatók fizethetnek a bogyók, zöldségek és gyümölcsök önálló leszedéséért. Szórakozásként tekintenek erre, és gyakran egész családostul szerveznek ilyen programot.

  Kanadai babakocsi

  • A hagyományos babakocsik helyett sok szülő az összecsukható kiskocsit részesíti előnyben. Kényelmes benne játékokat, italokat és rágcsálnivalókat vinni, ráadásul összehajtva jóval kisebb helyet foglal el a kocsiban, mint egy babakocsi.
  • A kanadaiak rekordtartók a sajtosmakaróni, a fánk és a gyümölcslé éves fogyasztásában.
  • Ha nem vagyunk otthon, amikor a futár csomagot hoz, akkor a csomagot egyszerűen a tornácon vagy a bejárati ajtó előtt hagyja. Nem kell aggódni emiatt: a bizalom és a tisztesség a kanadaiak vérében van, senki sem fogja ellopni a csomagot, amíg hazaérünk.

  A bejegyzés a hirdetés alatt folytatódik

  • Kanadában a pénzmosást szó szerint értik. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a kanadai pénz műanyagból készül, így szinte lehetetlen elszakítani vagy összegyűrni. Kis is moshatjuk őket, ha úgy tartja kedvünk.

  Kanadai pénz

  • 2 kanadai futballcsapat Ottawából és Saskatchewanból ugyanazt a nevet viseli: Rough Raiders és Roughriders. Ilyen általában nem történhetne, ám mivel mindkét csapat hosszú múltra nyúl vissza, egyik sem akar nevet változtatni.
  • A kanadaiak olyan gyakran kérnek bocsánatot és elnézést, hogy 2009-ben a hatóságok elfogadtak egy olyan törvényt, miszerint a bocsánatkérést nem lehet felhasználni a bűnösség beismerésének bizonyítékaként.
  • Itt népszerűek az előfizetéses üzletek: a vásárlóknak éves előfizetést kell vásárolniuk, hogy bemehessenek ezekbe. Az ilyen előfizetések általában 60-120 dollárba kerül, viszont ezekben az üzletekben utána jóval olcsóbban, nagykereskedelmi áron tudják beszerezni a különféle termékeket. (Mint a METRO-ban)

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Kanada mentő

  • A mentő hívása itt pénzbe kerül, a távoli kisvárosokban akár 310 dollárt is fizethetünk azért, hogy igénybe vegyük a mentősök szolgáltatásait, és ebbe még nem tartozik bele a betegszállítás. Az orvosok házhoz  hívása szintén fizetős, ezért jóval olcsóbb, ha magunk megyünk el az orvoshoz, vagy keressük fel az egyik közeli kórházat.
  • Egy konnektor cseréért itt körülbelül 120-140 dollárt kell fizetnünk a villanyszerelőnek, és törvény tiltja, hogy magunk végezzük azokat.
  • Oshawában tilos fára mászni. A helyi hatóságok 2008-ban fogadtak el egy ilyen törvényt, mely szerint más idegen tárgyakat is tilos felakasztani a fákra. A hatóságok így óvják a környezetet és az emberek biztonságát.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Kanadai óvoda

  • Kanadában fizetősek az óvodák, ráadásul ezek költsége a gyermek életkorától függ: minél fiatalabb, annál többet kell fizetni. Ha a szülőknek sok gyermekük van, akkor az ő óvodáztatásuk egy olyan luxus, amit nem mindenki engedhet meg magának.

  Bónusz: a kanadai jóindulat felülmúlhatatlan.

  • Egyszer egy buszon ültem, amikor egy nő aludt mellettem. A sofőr egy idő után megállt a busszal, odasétált ehhez a nőhöz, finoman felébresztette, majd közölte vele, hogy éles kanyarok lesznek (szerpentin) és nem akarja, hogy véletlenül eldőljön vagy megsérüljön. A sofőr munkakörébe egyébként egyáltalán nem tartozik ez bele, kizárólag jószándékból csinálta. © richardsson / Pikabu

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK