15 dolog, amit egy felelősségteljes ember sosem tart az otthonában

  Legtöbbünknek igénye van rá, hogy a hozzánk vendégségbe érkező emberek minél kellemesebben érezzék magukat, illetve minél jobban elnyerje a tetszésüket az otthonunk. Persze a magunk kis vára elsősorban a saját kényelmünket és boldogságunkat kell, hogy szolgálja, azonban különös elégedettséggel tölt el, amikor mások is vonzónak találják az otthonunk. Ahhoz azonban, hogy ezt elérjük, van néhány dolog, amit sosem szabad a házunkban tartani. Ezek egy része simán csak ronda és taszító, de olyanok is vannak közöttük, melyek akár az egészségünkre is veszélyt jelenthetnek.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most megpróbáltuk kideríteni, hogy mik azok a leghétköznapibb, sokak által használt dolgok, amik bár első ránézésre rendben vannak, valójában jobb távol tartani őket az otthonunktól.

   1. 15 Eldobható papír és műanyag edények

    65a1cc56e4b6b654d309d81e24

    Szeretjük őket, mert egyszerűek és színesek, ráadásul nem kell utánuk mosogatni. A tervezők ettől függetlenül mégis azt tanácsolják, hogy kerüljük az ilyen tányérokban szolgált ételeket. Esetleg a gyerekekkel közös piknikre vigyünk magunkkal ilyet, de ne rendszeresen. Ma már számos olcsó és divatos étkészletet találhatunk, ezért nem vagyunk rászorulva ezekre az eldobható étkészletekre.

   2. 14 Túlterhelt hosszabbítók

    a4374a55c79722bbd498f8cf23

    Különösen a régi házakban előfordul, hogy gyakran kell hosszabbítókat használnunk annak érdekében, hogy kielégítsük az évtizedek során megváltozott energiahasználati igényeinket. Mindeközben azonban könnyű megfeledkezni a hosszabbítók biztonságos használatának szabályairól. Egy túlterhelt hosszabbító nemcsak látványra ronda, de nagyon veszélyes is. Azon túl, hogy tüzet okozhatnak, növelik a bennük történő megbotlás esélyét is.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 13 Ideiglenes bútorok

    db66d158718c70e55c8c1f3453

    Ha arra törekszünk, hogy az otthonunk minél hangulatosabb legyen, akkor nem árt tudnunk, hogy semmi sem rontja annyira az otthonunk belső terét, mint az ideiglenes bútorok, melyeket főként az olcsóságuk miatt választanak az emberek. Ezek persze roppant praktikusak tudnak lenni, de mindig ügyeljünk rá, hogy távol legyenek a kíváncsi szemek elől, lehetőleg egy jól zárható szekrényben vagy kamrában elrejtve, az ilyen alacsony minőségű műanyag berendezések ugyanis rendkívül rontják az otthonunk összhatását.

   4. 12 Kellemetlen meglepetés

    4d1f6b56f39578dd85e097be42

    Sok körömlakk tartalmaz toluolt, formaldehidet, dibutil-flatátot, és ezek származékait, melyek valójában mérgező anyagok, amik komolyan károsíthatják az egészségünket. A manikűrösök még nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha ilyet használnak, hiszen ők napi szinten lélegzik be ezeket a káros anyagokat.

    Vásárlás előtt mindig gondosan olvassuk el a lakk összetételét, és próbáljuk meg egy hétnél tovább nem viselni őket. A manikűrösöknek az egyik legjobb tanács, hogy mindig maszkban és kesztyűben dolgozzanak, de lehetőség szerint mellőzzék az ilyen körömlakkokat.

   5. 11 Vinyl tapéta

    Tapeta problema

    A vinyl tapéták egyik fő alkotóeleme a polivinil-klorid, vagyis a PVC. A rossz minőségű tapétákból vinil-klorid gőz szabadul fel. Ez az anyag még kis koncentráció esetén os folyamatosan zavarja a szervezetünket és annak működését.

    Legyünk óvatosak a tapétavásárlásnál, és próbáljunk meg nem vinyl változatokat vásárolni. Tapéta helyett egyébként sima festékkel is kísérletezhetünk.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 10 Lejárt vagy régi kozmetikumok és termékminták

    Kozmetikumok

    Jobb, ha a lejárati idő után nem használjuk a kedvenc kozmetikumainkat, és a termékmintákkal is hasonlóan járunk el. A lejárati dátum után ugyanis már nem lesznek képesek ugyanolyan hatást nyújtani. Egy naptej például már nem véd olyan minőségben, egy alapozó egyenetlenné válhat, a BB krém pedig szint átlátszóvá, stb. A lejárt kozmetikumok néha pedig egyenesen irritációt és pattanásokat okozhatnak.

    Ajánlatos havonta egyszer szempillaspirált, 6-12 havonta szemceruzát és szemfestéket, évente egyszer alapozót és púdert, másfél évente pedig rúzst cserélni.

   7. 9 Légfrissítő

    a138765a54a20e86c5df709d5a

    Szinte minden mellékhelyiségben találhatók légfrissítők, ám nagyon nem mindegy, hogy milyet választunk. A legtöbb olcsó légfrissítő ugyanis olyan káros anyagokat tartalmaz, mely gyakran még a címkén sincs feltüntetve.

    A légfrissítők alternatívájaként célszerű inkább természetes illóolajokat használni, melyeknek nemcsak az illatok kellemes, de a helyiséget is díszítik.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK