14 tudományos tény és válasz a legégetőbb “miért” kérdésekre

  Teljesen mindegy, hogy milyen magas az IQ-nk, vagy hogy hány enciklopédiát olvastunk ki életünk során, mindig lesznek olyan érdekességek, amik képesek meglepni bennünket az életben. Nem feltétlenül kell bonyolult dolgokra gondolni, hiszen olykor még az egészen hétköznapi dolgokra, például a flamingók egy lábon állására vagy a fényképeken megjelenő vörös szem jelenségre is olyan roppant összetett a magyarázat, amit csak nagyon kevesen ismernek.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most 14 olyan kérdést gyűjtöttünk össze, amik bár már valószínűleg mindannyiunk fejében megfordultak legalább egyszer, mégis valószínűleg sosem kerestünk rájuk választ.

   1. 1 Miért nyújtják ki a kígyók a nyelvüket?

    e906535ba2bdd6164b06bf8df1

    A kígyók nyelve nemcsak az ízlelésben, de a szaglásban is hatalmas szerepet játszik.Ez az oka annak, hogy a hüllők nyelvet öltenek, amikor jobban szeretnének tájékozódni bizonyos terepeken, de például vadászat közben is könnyebb így számukra a zsákmány követése.

   2. 2 Miért jelennek meg először a kemény borítós könyvek, és csak bizonyos idő után a papírborítósok?

    7c17195f9bad8e8b22d3711ca6

    A kemény borítós könyvek sokkal reprezentatívabbak, ezért az áruk is drágább. Amikor egy új könyv jelenik meg a piacon, az olvasás szerelmesei nagy összegeket is képesek fizetni azért, hogy minél hamarabb elolvashassák a hőn áhított könyvet. Az ilyen kemény borítókkal még nagyobb profitra tud szert tenni a kiadó, ám amikor a kezdeti lelkesedés lankadni kezd, az érdeklődés is visszaesik, ilyenkor pedig piacra dobják a jóval olcsóbb, papír borítású könyveket.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 Miért bólogatnak a galambok séta közben?

    79f46a52e099a6fe8f6b2f9803

    A galambok így tudják stabilizálni séta közben az általuk látott képet. Ha nem tennék, akkor a döcögős járásuk miatt teljesen elmosódna számukra a külvilág.

   4. 4 Miért állnak egy lábon a flamingók?

    1c8d9659f9af51c8773657372a

    A flamingóknak rendkívül szokatlan az anatómiájuk: hosszú nyakuk, masszív testük, és vékony, hosszú lábaik vannak. Már csak hab a tortán, hogy mint azt mindenki tudja, a flamingók fél lábon állva szoktak pihenni. De miért?

    A válasz a hőveszteségben keresendő: a csupasz lábaik miatt ugyanis a flamingók nagyon sok hőt veszítenek, amikor fúj a szél, és ezért ezt úgy próbálják csökkenteni, hogy amíg az egyiken állnak, a másikat a tollaik alá húzva melegítik. A lábaik speciális felépítése miatt ez egyáltalán nem kellemetlen a madarak számára, nincs szükségük komolyabb erőfeszítésekre ahhoz, hogy egy lábon álljanak.

   5. 5 Miért nincs néhány embernek ujjlenyomata?

    aae314589784c943d0a7dc3836

    Első ránézésre talán titkos ügynököknek tűnhetnek az ilyen emberek, pedig az ujjlenyomat nélküli ujjak jelensége valójában egy betegség. Adermatoglyphia-nak hívják, és nagyon megnehezíti az emberek életét, mivel az ilyen személyeknek rendkívül problémás az idegen országokba történő utazás, ha egyáltalán sikerül.

    A világon egyébként 4 olyan családról tudni, akiknél az ujjlenyomat nélküli születés genetikailag öröklődik generációkról-generációkra. Nekik egészen biztosan nincs könnyű dolguk, ha világot szeretnének látni.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. A Kanazawa Ice egy különleges jégkrém, ami nagy népszerűségnek örvend Japánban. Valódi szenzációját az adja, hogy ez a fagyi még a legforróbb nyári napokon sem olvad meg. Vajon miért?

    Ez a hatás az eperkivonatból származó polifenoloknak köszönhető, amik emulgeálószerként működnek, vagyis megakadályozzák a fagylaltban található olaj és vízrészecskék összekeveredését. Vicces, hogy ennek a különleges fagyinak a kitalálói egyáltalán nem egy olvadhatatlan fagyit akartak létrehozni, csak egy új eper ízzel kísérleteztek.

   7. 7 Miért sokkal szebbek a hím madarak, mint a nőstények?

    93f4fe5444a09de0a0c4d33847

    Elég csak a kacsákra gondolnunk ahhoz, hogy tudjuk, milyen nagy és látványos különbség tud lenni egy madár hím és nőstény példánya között. A válasz valószínűleg az evolúcióban keresendő, a hím madaraknak ugyanis az hangjukon túl szükségük volt még valamire, amivel felkelthetik a nőstény madarak figyelmét, és valószínűleg ennek köszönhetően, hosszú évezredek során alakultak ki ezek a rendkívül színpompás hím egyedek.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK