14 népszerű szakma a múltból, ami egyszer csak teljesen eltűnt a Földről

  Az emberek legtöbbször fel sem fogják, hogy néhány évtized alatt mekkorát képes változni a világ. Az emberiség ráadásul most felgyorsult ütemben fejlődik, és a nálunk is gyorsabban fejlődő technológia segítségével folyamatosan elavulttá és feleslegessé válnak bizonyos munkakörök.

  HIRDETÉS

  Ennek esett áldozatául a most következő 14 munkahely is, melyek egykoron nagy népszerűségnek örvendtek, és elengedhetetlenül fontosnak tartották őket, mára viszont az emberek nagy többsége azt sem tudja, hogy egyáltalán léteztek.

   1. 14 Felolvasó

    a 11

    Mivel régen sok ember volt írástudatlan, ezért külön embereket béreltek fel, hogy verseket, irodalmi műveket vagy épp újságokat olvassanak fel.

   2. 13 Kopogtató

    b 11

    Mielőtt az ébresztőórák olcsó és megbízható eszközökké váltak volna, úgynevezett „kopogtatókat” béreltek fel az emberek, hogy az ablakukon bekopogva felébresszék őket.Hetente néhány fillérbe került a szolgáltatásuk, és nem mentek el a helyszínről, amíg az ügyfelük fel nem ébred.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 12 Bábuállító

    c 11

    Ezek a személyek általában gyerekek voltak, akiknek kis zsebpénzért cserébe az volt a dolguk, hogy visszaállítsák a bowling közben eldőlt bábukat. Ez a kép például 1909-ben készült egy New Jersey-i bowlingpályán.

   4. 11 Piócagyűjtő

    d 11

    Az emberek régen rengeteg piócát használtak gyógyászati célokra, ezért voltak külön piócagyűjtők, akiknek az volt afeladatuk, hogy kimenjenek és összegyűjtsék a piócákat az általuk leginkább lakott vizeken, majd leszállítsák azokat az orvosoknak és kórházaknak.

   5. 10 Jégvágó

    e 11

    Mielőtt a modern hűtőgépek széles körben elterjedtek volna, voltak emberek, akik arra szakosodtak, hogy a tavakban keletkező jeget felvágják, és eladják az embereknek, hogy például az otthonuk pincéjébe szállítva hűtőként használhassák azokat.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 9 Patkányvadász

    f 11

    A patkányvadászokat Európa szerte használták a patkánypopulációk visszaszorítása végett. Nagyon veszélyes szakma volt, mivel a patkányok harapása olyan fertőzéseket okozott,amik gyakran halállal végződtek. Ettől függetlenül nagyon fontos szakma is volt, mivel számos betegség terjedését sikerült ezáltal megfékezni.

   7. 8 Lámpagyújtó

    g 11

    Ezeknek az embereknek a dolga volt, hogy sötétedéskor meggyújtsák az utcai lámpákat, majd reggel eloltsák azokat. A munkájuk fölöslegessé vált az elektromos lámpák megjelenésekor.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK