12 tény a brit királyi testőrségről, ami megmutatja, hogy mennyire összetett a munkájuk

  A brit királyi testőrség tagjai azok a vörösbe öltözött, nagy sapkás férfiak (és most már nők is), akik minden Egyesült Királysággal kapcsolatos fényképen, képeslapon és ajándéktárgyon rajta vannak. A testőrség tagjai régóta szerves részét képezik a brit kultúrának, és bár a turisták általában csak annyit tudnak róluk, hogy nem mozoghatnak és nem nevethetnek, valójában ennél sokkal összetettebb és fárasztóbb a munkájuk.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most összeállítottunk egy listát a brit királyi család testőrségének legkülönlegesebb és legféltettebb őrzött titkairól, melyeket csak nagyon kevesen ismernek.

  1. 12 Szigorú szempontok alapján történő kiválasztás

   Csak és kizárólag a brit hadsereg legjobb katonái kerülhetnek be a királyi testőrségbe. Bár az őrök feladata rendkívül nehéz és presztízs értékű, az átlagfizetésük brit szemmel nézve nem túl kimagasló: körülbelül 1880 fontot, vagyis nagyjából 745 ezer forintot keresnek havonta. Az összeg azonban az őrök életkorától függően változhat.

  2. 11 Szobrokhoz hasonlító katonák

   3f9a3656fc83226f34e72e6800

   A brit királyi ház őrei két órás váltott műszakokban dolgoznak. Ezekben a műszakokban az őrök kötelessége és feladata, hogy teljesen mozdulatlanul álljanak: nem nevethetnek, nem igazíthatják meg a kalapjukat, nem vakarhatják meg az orrukat, sőt még mosdóba se mehetnek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 10 A színválasztás nem véletlen.

   Brit kiralyi testorseg

   Az egyenruha piros színének köszönhetően a királyi testőrök mindig felismerhetők. Ezt a színt azonban eredetileg a praktikusság szempontjából választották: a piros ugyanis a legnehezebben érzékelhető szín, ezért nagy távolságból az ellenséges csapatok nem tudták felbecsülni a brit csapatok pontos méretét.

   Az egyenruhának létezik egy kék-szürke változata is, mely jóval vastagabb és hosszú kabáttal rendelkezik – ezt az őrök a hidegebb évszakokban hordják.

  4. 9 Medveszőr kalap, mint a tisztelet jele

   119b87506c8b4cc8b11f2cc2e5

   A magas fekete kalapokat már a 17. században is használták. Ezután a brit és a francia hadsereg katonái hordták őket, főként azért, hogy magasabbnak tűnjenek bennük, és ezzel megfélemlítsék az ellenséget. Maguk a kalapok medveszőrméből készülnek, ezért érthető módon az állatvédelmi aktivisták folyamatosan tüntetnek ellene. Egy időben komolyan meg akarták változtatni a kalapok anyagát, ám hamar rá kellett jönniük, hogy a műszőr kevésbé áll ellen az időjárási viszonyoknak, ezért az ötletet végül elvetették.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 8 Nagyon erős a nyakuk

   Eros nyak

   Ez nem vicc. Az öltözködési szabályok értelmében az őrség tagjainak mindig viselniük kell a kalapjukat, ami egyébként elég nehéz. Egy ilyen fejfedő súlya akár 4 kg is lehet, nem elfelejtve azt a tényt, hogy esős időben például még ennél is sokkal nehezebbek. A királyi őrség tagjainak tehát alapvető feltétel a jó fizikai erőnlét.

   Érdemes megjegyezni a kalapok különleges rögzítését is, ami nem az áll alatt történik, ahogy azt a legtöbben gondolnánk, hanem közvetlenül az őrök szája alatt. Erre azért van szükség, hogy védjék a katonák nyakát a harcban: ha ugyanis a nehéz kalap a nyaknál lenne rögzítve, akkora a katona sérülése esetén a teljes súly a nyakán nehezedne, ami fulladást vagy egyéb komoly problémákat okozhat, ami egy száj alatt rögzített kalap esetén nem történhet meg.

  6. 7 Ha elnevetik magukat, pénzbírságot kapnak

   4615f150fb9905d2a0d504febb

   A Londonba látogató turisták egyik kedvenc időtöltése, hogy megpróbálják mosolyra bírni a királyi őrség tagjait. A katonák azonban legtöbbször szigorú arccal állnak és egy apró mosolyt sem engednek meg, ami nem véletlen: mosoly esetén ugyanis pénzbírságot szabnak ki rájuk, ami általában 200 font, vagyis több, mint 70 ezer forint. Ez az összeg a fizetésükből kerül levonásra.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK