10 titokzatos hely a Földön, ahová még a legbefolyásosabb emberek sem tehetik be a lábukat

  Nehéz elképzelni, hogy manapság vannak olyan helyek a bolygón, ahol nem tudsz jönni-menni, repülni vagy épp vitorlázni. De a nyitott határok, és a szabad utazáshoz való jog ellenére vannak olyan helyek a világon, ahol különféle okból kifolyólag senki sem teheti be a lábát.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál mindig lenyűgöznek minket a titkos, és nem hétköznapi dolgok mögött rejlő izgalmas rejtélyek, ezért cikkünkben most összegyűjtöttünk 10 olyan helyet a Földön, ahová még a világ legbefolyásosabb emberei sem tehetik be a lábukat.

  1. 10 Északi-Szentinel-sziget, India

   a828ff554295527a574c09975d
   wikipedia

   Ez az egyik legkevésbé ismert sziget a Földön, ami egyébként egy nagyon látványos természeti környezetben helyezkedik el, kristálytiszta, homokos strandokkal körülvéve. A sziget a Sentinels őslakos törzsek otthona.

   Bár odajutni nem feltétlenül nehéz, kijutni annál nehezebb. Az őslakosok ugyanis megtagadnak mindenféle-fajta érintkezést a külvilággal, és azonnal nyílzáporral fogadják az idegeneket. A sziget tehát minden turista számára zárva van, ám ennek ellenére vannak olyan őrültek, akik megpróbálnak bejutni a szigetre, ám ezek közül még senki nem jött ki onnan élve.

  2. 9 Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, Norvégia

   333962582db048cc396491cfb9
   wikipedia

   A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker tulajdonképpen egy raktár, ahol a világ minden növényfajának egy példányát tárolják. Jelenleg csaknem egy millió mezőgazdasági növénymintát őriznek itt a világ minden tájáról. A magokat speciális zsákokba csomagolják, és -18°C-on tárolják.

   Ha egy hirtelen globális katasztrófa miatt a növényzet eltűnne a földről, ennek a “Doomsday-raktárnak” is nevezett tárolóból újra lehetne indítani a természetet, és megmenteni egyúttal az emberiséget.

   A raktár már hasznos volt egyszer: 2015-ben a szír kormány kérésére mintákat adtak ki, mellyel helyreállították a polgárháború alatt tönkrement száraz régiók növényzetét.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 8 Lascaux-i barlang, Franciaország

   f227b35f8dbbf0e9b39a39ee25
   wikimedia

   Ez a paleolit sziklaművészet egyfajta galériája. Több mint ezer rajz található a barlangban emberekről és állatokról, egyes rajzok pedig 15-18 ezer évesek.

   Az ősi művészet sok turistát vonzott egykoron, ám az emberek szén-dioxid kibocsátása és a mesterséges megvilágítás adta hő rongálni kezdte a rajzok minőségét. A több ezer éves kultúra eltűnésének megakadályozása érdekében a barlangot 1963-ban bezárták a turisták előtt, és azóta sem látogatható.

  4. Csehország leghíresebb természeti látványossága Európa legnagyobb természetes sziklaíve. 1982 óta a turistáknak tilos átmászniuk a kapun, nehogy túlterheljék azt és leomoljon. Az ív csak bizonyos megfigyelőpontokról tekinthető meg, távolról.

   Bár a turistákat kitiltották, a különleges sziklaív megsemmisülése nem állt meg, a természeti erők hatására folyamatosan amortizálódik, és a tudósok attól félnek, hogy rövidesen már csak a turistafotókon keresztül gyönyörködhetünk az emlékében.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. Itt, a 85 km hosszú polcokon vannak azok a dokumentumok, amiket a Vatikán gyűjtött az elmúlt évszázadok alatt. A Vatikáni Titkos Levéltár a világ egyik legelérhetetlenebb helye.

   Nincs egyetlen ország sem a Földön, ami elkerülte volna a Vatikán figyelmét, ezért a világ minden tájáról tartanak itt értékes dokumentumokat. A turisták számára teljesen tiltott a belépés, és a tudósok is csak különleges engedélyekkel férhetnek hozzá a levéltár bizonyos részeihez.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK