10 gyerekneveléssel kapcsolatos dolog, amit a leggyakrabban bánnak meg utólag a szülők

  Minden szülő a lehető legjobb életet szeretné biztosítani gyermekének. Azért dolgozunk, hogy mindent megkaphassanak, amit csak szeretnének, és azért hozunk szigorú szabályokat, hogy ne a saját kárukon kelljen megtanulniuk az élet legfájdalmasabb leckéit.

  HIRDETÉS

  Bár minden családban más és más nevelési módszert alkalmaznak a szülők, akad valami, ami minden szülőben közös: mégpedig az, hogy vannak dolgok, melyeket utólag visszanézve bizony másképp csináltak volna a gyermekük nevelését illetően. Az alábbi cikkben most a legtipikusabb ilyen utólag megbánt hibákat gyűjtöttük össze.

   1. 10 Nem élvezték a kommunikációt a gyermekükkel.

    Egy kisgyermek viszonylag gyorsan nő aprócska kisbabából felnőtt, önellátó személlyé. Azt pedig, hogy a felnőtt éveiben mennyire tartja majd a kapcsolatot a szüleivel nagyban befolyásolja az, hogy a szülők mennyire kommunikáltak vele gyerekkorában. Bár egy gyermek esetlen és olykor egyenesen zagyvaságnak tűnő kérdései gyakran fárasztóak lehetnek egy szülőnek, nem árt szem előtt tartani, hogy nincs lehetőségünk visszaszerezni az elveszett időt, épp ezért ha nem fordítunk elég figyelmet arra, hogy ne csak fizikailag, de mentálisan is közel kerüljünk a gyermekünkhöz, talán sosem lesz lehetőségünk erre a későbbiekben.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   2. 9 Nem ölelték elég gyakran a gyermeküket.

    A tudósok bebizonyították, hogy az egészségünk szempontjából (mind erkölcsi mind fizikai értelemben) nélkülözhetetlen az ölelés. Bár nyilvánvalóan nem a tudományos indokok miatt döntünk úgy, hogy megöleljük-e a gyermekünket vagy sem, mégis sok szülő nem fordít kellő figyelmet a gyermeke ölelgetésére. Ennek leggyakoribb oka, hogy a szülők elavultnak vagy épp túlértékeltnek tartják az ölelés jelenségét, pedig rendkívül nagy szerepe van arra nézve, hogy a későbbiekben a gyermek hogyan kötődik majd a szüleihez.

    Arról nem is beszélve, hogy a gyermek idővel felnő és egy ponton túl, már nem fogja hagyni, hogy a szülei ölelgessék őt, akkor pedig nagyon bánhatjuk azt, hogy nem tettük ezt meg korábban, amikor még lehetőségünk lett volna rá.

   3. 8 Nem csináltak elég fotót és videót a gyermekükről.

    Szó mi szó, a gyermek fizikai vagy mentális fejlődésére nincs hatással, hogy készítünk-e róla képet vagy sem, mégis nagyon bánhatjuk majd a későbbiekben, ha nem készítünk elég fotót a gyermekünk fiatalkoráról.

    Egy videóra rögzített tűzijátékot például sosem fogunk olyan izgalommal végignézni utólag, mint ahogy azt a videó rögzítése közben tettük, de a gyermekünk első lépéseiről, a születésnapjáról vagy épp a focimeccséről készült képeket és videókat még jó néhány évtized múlva is könnyes szemekkel nézzük majd végig.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   4. 7 Nem írták le gyermekük első szavait.

    Gyermekünk első szavait kétségkívül a legkellemesebb emlékeink között tartjuk számon, ám csak úgy, mint minden más emlékünk, időről-időre ezek is megfakulhatnak. Így a legbiztosabb megoldás, ha papírra vetjük azokat.

   5. 6 Nem játszottak velük elég kreatív játékot.

    Senki sem garantálja, hogyha kreatív játékokat játszol a gyermekeddel, akkor biztosan nagy művész vagy zenész válik majd belőle, de az esélyt mindenesetre meghagyja rá. Az ilyen kreatív játékok segítségével ráadásul olyan készségeket fejleszthet gyermekünk, melyre sehogy máshogy nem lenne lehetősége, arról már nem is beszélve, hogy az ilyen játékok által csak még tovább erősödik a közöttünk lévő kapcsolat.

    Még a legtapasztaltabb szülők is gyakran megbánják utólag, hogy nem fordítottak kellő időt a gyermekükkel közös kreatív tevékenységekre.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK