10 félelmetes rovar, ami a frászt hozza ránk, pedig nem hogy nem ártanak, de még hasznosak is

  Elsőre talán azt hinnénk, hogy a rovarkutatókon kívül senki sem rajong igazán a rovarokért, pedig nagyon hasznos kis jószágok. Igyekszünk persze minél távolabb maradni különféle pókoktól, poloskáktól vagy legyektől, de mielőtt még a papucsunk után nyúlnánk, hogy agyoncsapjuk őket, nem árt, ha tudjuk, mennyire hasznosak lehetnek a ház körül.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál legyőztük a rovarokkal kapcsolatos félelmeinket, és összegyűjtöttünk 10 félelmetes rovart, ami bár elsőre rendkívül ijesztő, valójában felbecsülhetetlenül hasznos az emberiség számára.

   1. 1 Aranyos futrinka

    640px Carabus auratus with prey
    © Soebe / Wikipedia

    Ezek a bogarak kiváló biológiai védelmet nyújtanak a kártevők, sőt még a gyomok ellen is. Megeszik a hangyákat, a drótférgeket, és védelmet nyújtanak a gyapjaslepkék hernyói ellen. A kutatások azt mutatják, hogy ezek a kis hősök a terméskárosodás mintegy 40%-át képesek megakadályozni.

    • Élőhely: az Antarktisz kivételével mindenhol.
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   2. 2 Ragadozó poloska (Podisus maculiventris)

    Ragadozo poloska
    © Christina Butler / Flickr

    A podisus maculiventris egy rendkívül sokoldalú ragadozó, mely szintén képes megmenteni a kertet mindenféle kártevőktől. Ezek a poloskák szeretik a káposztalepkéket, a hernyókat, sőt még a bolhákat is, de védelmet nyújtanak többek között a burgonyabogarak ellen is.

    • Élőhely: Észak-Amerika.
   3. 3 Zengőlégy

    Zengolegy
    © budak / Flickr

    Az emberek gyakran tévesen méh vagy darázsként azonosítják ezeket a rovarokat, de ne aggódj: teljesen ártalmatlanok. Általában a levegőben lebegnek és bár bennünk nem tesznek kárt, a hernyók és a levéltetűk ősi ellenségei.

    • Élőhely: a zengőlegyek az egész világon elterjedtek, az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatók.
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   4. 4 Katicabogár

    8c2acf5055b6d1e34ee2eb376d
    © Pexels

    Csak kívülről nézve tűnik olyan ártalmatlannak ez a vörös-fekete szépség. Valójában ez a rovar korántsem olyan aranyos, mint azt a hírneve sugallná, a katicabogarak ugyanis vad ragadozók. Szerencsére azonban csak a termést pusztító levéltetvekre jelentenek igazi veszélyt.

   5. 5 Légyölő pókszázlábú

    House centipede Scutigera coleoptrata on the wall.tif
    © Filip.vidinovski / Wikipedia

    Ijesztő megjelenése ellenére ez az ízeltlábú rovar gyakorlatilag ártalmatlan az emberre. A légyölő pókszázlábú főleg fürdőszobákban, WC-kben és pincékben érzi otthonosan magát, ahol általában csótányokra, termeszekre, pókokra, legyekre és bolhákra vadászik.

    • Élőhely: Európa nagy része, Ázsia, Észak- és Dél-Amerika.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK