Miért kezdi egyre több férfi sminkelni magát?

  A könnyű bőrhidratálóktól kezdve az áttetsző ajakbalzsamokon át a ragyogó szemhéjpúderekig és a műszempillákig a férfiak manapság már bármit használhatnak tulajdonképpen. Míg a legtöbb férfi számára a sminkelés továbbra is tabu, addig egyre több férfi használ különféle kozmetikumokat az arcán, és nemcsak a vörösszőnyegen, hanem a mindennapi életben is.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál közelebbről is szemügyre vettük kicsit a férfi smink mögött rejlő trendet, és rá kellett jönnünk, hogy ez egyáltalán nem egy 21. századi divattrend – sokkal régebbre nyúlik vissza.

  A férfiak már több száz és ezer évvel ezelőtt is sminkelték magukat

  Tutankhamon
  © Paul Porteous / FreeImages

  Tutanhamon fáraó képe, a kihúzott szemével és szemöldökével.

  A férfi smink nem új, sőt, egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol a férfiak gyakran alkalmaztak különféle olajokat és zsírokat a bőrükön, hogy megóvják magukat a napsugaraktól a sivatagban. Az ókori Egyiptom felsőosztálybeli férfiai még ennél is messzebb mentek: ők a szemüket is sminkelték.

  Az ókori rómaiak bár nagy hódítók voltak, nem terjedt el közöttük a sminkelés. A római férfiak kerülték a feltűnő sminkeket, mert a társadalom rosszallóan fogadta, de nagy távolságra történő utazáskor ők is használtak olajokat és zsírokat a bőrükön.

  1. Erzsébet királynő idejében a férfiak szerették púderezni az arcukat, Japánban pedig a 17. században a Kabuki színház férfi színészei is vonzó sminkekkel csábították el a közönséget. Nem kell azonban ilyen messzire mennünk ahhoz, hogy sminkelő férfiakkal találkozzunk, Hollywood aranykorától kezdve ugyanis ismét népszerűvé vált.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Clark Gable

  Clark Gable

  Noha a sminkelés nem újdonság a férfiak számára, egészen a közelmúltig többnyire csak a színészek és zenészek sminkelték magukat, hogy még látványosabbá és intenzívebbé tegyék a megjelenésüket a képernyőn és a színpadon. Ma már a hétköznapi férfiak is egyre bátrabban nyúlnak a szépségápolási termékek után a mindennapi életben, és ez nem véletlen.

  A kozmetikai szerek gyártói meglátták a férfiakban rejlő lehetőségeket: egyre több szépségápolási terméket készítenek direkt férfiaknak.

  Férfi smink
  ©  abeMUE / Reddit

  Bár a férfiak az ősidők óta használnak sminkeket, egészen a közelmúltig nagyon kevés kifejezetten férfiaknak készült kozmetikummal találkozhattak. A dolgok azonban változóban vannak, a kozmetikai szereket gyártó cégek ugyanis egyre több direkt férfiaknak készült termékeket hoznak létre, sőt, egyes drogériákban már külön férfi részlegeket is kialakítottak. Természetesen a férfiak is használhatnának hagyományos, nőknek készült sminkeket, de ettől sokan kellemetlenül érzik magukat. Minél több termék készül tehát a férfiaknak, annál nagyobb az ösztönzés, hogy kipróbálják őket magukon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Úgy tűnik, hogy a férfi közönség hatalmas növekedési potenciált jelent a szépségipar számára, ezért a cégek igyekeznek a híres férfiak segítségével népszerűsíteni a különféle kozmetikai termékeket, hogy minél több férfi próbálja ki őket. Már a legnagyobb márkák is előszeretettel dobnak piacra kifejezetten férfiaknak készült kollekciókat, a Boy De Chanel kollekció például férfi szépségápolási termékek széles választékát kínálja, beleértve a hidratáló krémeket, alapozókat, korrektorokat, szemceruzákat, ajakbalzsamokat és körömlakkokat, a természetes megjelenés jegyében.

  Hírességekkel befolyásolt vásárlók

  A férfiaknak tervezett szépségápolási termékek széles választéka önmagában valószínűleg nem lenne elegendő ahhoz, hogy ilyen ütemben növekedjen a magukat sminkelők férfiak száma, ezért olyan emberekre van szükség, akik inspirálnak másokat, hogy ne féljenek az idejétmúlt sztereotípiáktól, és próbáljanak ki valami újat. Manny GutierrezJake-JamieGabriel Zamora és James Charles – csak néhány népszerű sminkes, akik több ezer férfival és nővel osztják meg a szépségtippjeiket.

  A blogbejegyzéseikben és oktatóvideóikban ezek a művészek olyan sminktechnikákat osztanak meg a követőikkel, melyek segítségével a férfiak és a nők egyaránt különleges megjelentést hozhatnak létre maguknak, a könnyed, természetes megjelenéstől egészen a ragyogó, ünnepi megjelenésig. De ami még ennél is fontosabb, hogy megtanítják a követőiknek, hogyan legyenek magabiztosabbak, hogyan szeresség magukat olyannak, amilyenek, és ne féljenek a kinézetükkel kapcsolatos megjegyzésektől, sztereotípiáktól és előítéletektől.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Íme egy válogatás azokból a híres férfiakból, akik nem féltek kipróbálni valami újat, a megjelenésükkel pedig másokat is inspiráltak.

  1. Jake-Jamie

  2. Jake-Jamie

  3. Manny Gutierrez

  4. Manny Gutierrez

  5. Manny Gutierrez

  6. Bretman Rock

  Neked mi a véleményed a férfi kozmetikaiszerekről és arról, hogy egyre több férfi sminkeli magát a mindennapokban?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK