Miért érzik úgy egyesek, hogy el kell távolodniuk a családjuktól, és hogyan lehet ezt pozitívan megélni

  Ha van valami, ami nagyot képes változni 8 és 80 éves korunk között, akkor az a családi életünk! Vannak olyan családok, melyek hatalmassá képesek nőni ennyi idő alatt, mások szétesnek és a tagjai inkább a barátaik felé fordulnak a vér szerinti rokonok helyett.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál tudjuk, hogy egyes családokban nehezebb az élet, mint máshol, ezért utánajártunk néhány olyan magyarázatnak, amik segítenek megértetni, hogy az emberek miért hagyják maguk mögött leggyakrabban a családjukat, és hogy miért nincs ezzel baj – legalábbis bizonyos esetekben.

  1 Negatív gyermekkori élmények

  Családi problémák 019
  © The Unforgivable / Construction Film and co-producers

  Bár manapság a szülők már az internetnek köszönhetően jóval tájékozottabbak a gyereknevelési technikákat illetően, a múltban ez egyáltalán nem volt így, sőt, bizonyos rossz nevelési módszer generációról generációra öröklődött. Csak néhány nagy hiba ezek közül: hanyagság, fizikai büntetés vagy érzelmi távolságtartás.

  Azok, akik ilyen negatív élményeken mennek keresztül, gyakran sértve emlékeznek vissza a gyerekkori pillanatokra, sőt, egyes családokban ez a fajta viselkedés még felnőttkorban sem szűnik meg. Senki sem érdemli meg, hogy egész életében tiszteletlenül bánjanak vele a családtagjai, így ilyen esetekben teljesen természetes, ha az illető eltávolodik a családtól.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  2 Utánzás

  A családi környezetben rendkívül fontos a kötődés. A fenti kép az anya és lánya közötti pozitív megerősítés és inspiráció pillanatát ábrázolja, ám egyúttal rávilágít valamire, amit a pszichológusok már régóta tudnak: a gyerekek hajlamosak utánozni a szüleiket.

  Tehát, ha valaki egy olyan családból származik, ahol az apa vagy az anya elszakadt egy rokonától vagy nem tartja a kapcsolatot a családjával, akkor ez arra késztetheti a gyermeket, hogy felnőtt korban ő is hasonlóan éljen. Számára az elszakadás ilyenkor egyszerű és kézenfekvő alternatíva.

  3 Ellenőrző család

  Családi problémák 020
  © I, Tonya / AI-Film and co-producers

  Egyes szülők elképesztő módon kontrollálják a gyermekeiket, és ez az egyik legerősebb indok, amiért a gyerekek később maguk mögött hagyják a családjukat, ha elérik a felnőttkort. A nagykorúság valamint az anyagi függetlenség együtt elég önbizalmat adnak a fiatal felnőttnek, hogy megszakítsa a kapcsolatot a piócaként rátapadt családtagokkal, különösen, ha azok irányítani akarják az életét vagy megváltoztatni azt.

  Egyes családokban ez a fajta viselkedés a kulturális tényezőknek köszönhető, például olyan társadalmakban, ahol a szülők választják meg a gyerekeik férjét vagy feleségét, de azoknál a családoknál is gyakori, ahol a szülők a gyermekeiken keresztül próbálják meg kiélni azokat a régi vágyaikat és álmaikat, amiket nekik nem sikerült megvalósítaniuk. Ezekben az esetekben a gyerekek mindvégig úgy érezhetik, hogy valaki más irányítja helyettük az életüket, és az első adandó alkalommal igyekeznek menekülni ebből.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  4 A mentális egészség miatt

  Családi problémák 021
  © clarencehouse/ Instagram© clarencehouse/ Instagram

  A mentális egészséget egyre fokozottabb érdeklődés övezi, napjainkban pedig már az egyik legfontosabb tényező. Régen a családokban gyakoriak voltak a veszekedések, pletykálkodások és sértődések.

  Ma azonban már tudjuk, hogy mennyire fontos a mentális egészségünk naprakészen tartása, ezért igyekszünk távol maradni mindenféle negatív testi, érzelmi és pszichológiai problémától. Ha a családtagokkal közös kapcsolat nem javul, akkor teljesen érthető módon ezt sokan úgy próbálják meg elérni, hogy egyszerűen hátra hagyják maguk mögött a problémás, negatív családtagokat.

  5 Más körülmények kipróbálása

  Családi problémák 022

  Sokan az egész életüket azzal töltik, hogy próbálnak megfelelni a szüleiknek, és emiatt gyakorlatilag egész életükben gyerekek maradnak. Ilyen esetekben a “semmit sem változtál” bók egyfajta sértésként is értelmezhető.

  Ilyenkor azonban gyakran eljön az a pont az emberek életében, hogy megunják a rájuk rótt szerepet, és szeretnék kipróbálni magukat más helyzetekben, más emberekkel és egy teljesen más más életben. Mivel az évek során hozzájuk nőtt és ragaszkodó szülőktől nehéz az elválás, bizonyos esetekben ilyenkor csak a családtól történő teljes elszakadás lehet a megoldás.

  Te milyen kapcsolatot ápolsz a rokonaiddal? Volt már olyan rokonod, akivel megszakítottad a kapcsolatot, vagy ismersz olyan embert, aki ezt tette?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK