Bepillantás a háremek világába: ilyen az arab nők élete és szokásai

  Az arab világról nehéz általánosan beszélni, különösen, ha a kultúráról van szó. A nép sokszínűsége, a szokások és a nyugati kultúra elfogadási mértéke is rendkívül eltérő. Például, az Egyesült Arab Emírségek egy tipikusan olyan ország, ahol nyitottak a nyugati világ kultúrájára, míg Jemen ezzel szemben például egy zárt ország, ahol jóval szigorúbb szabályok érvényesek.

  HIRDETÉS

  Többnejűség, háremek, az oktatás és a jogok hiánya, csillogó gyémántok és hidzsáb – az arab feleségek életével kapcsolatban számos sztereotípia létezik a külföldi emberek szemében, és hogy ebből mi igaz-mi nem, azt legtöbbször nagyon nehéz eldönteni. Most ennek járunk utána és pontokba szedve megmutatjuk, hogy milyen is a gyönyörű és misztikus keleti nők valódi élete.

  Előre elrendezett házasság

  © SM Samee / wikimedia
  • Az arab országokban a házasságok fele még mindig előre elrendezett, azaz a szülők akaratából történik. A legtöbben úgy hiszik, a nő véleményét meg sem kérdezik. Valójában azonban, ha a jövendőbeli arának nem tetszik a kiszemelt vőlegény, visszautasíthatja az eljegyzést.
  • Kötelező a házassági szerződés kötése. A világ legtöbb részével ellentétben az arab országokban ez kötelezően érvényes szabály.
  • Az arab nők ritkán házasodnak más vallású férfival, mivel egy ilyen házasságért ki is utasíthatják őket az országukból. A férfiak ezen a téren több joggal rendelkeznek, számukra engedélyezett a keresztény vagy zsidó nővel való házasság. Ám ebben az esetben a nő nem kap állampolgárságot, a válás után pedig a gyerekek az apával maradnak.
  • A legtöbb arab országban a házasodásnak van alsó korhatára. Ez férfiaknál és nőknél is 18 év. Pl. egy tunéziai állampolgár a jog szerint 18 évesen házasodhat, de a menyasszonyok átlagos életkora 25, a vőlegényeké pedig 30 év. Azonban néhány fejlődő országban még mindig népszerű a korai házasság. Szaúd-Arábiában és Jemenben a legtöbb lány 18 éves kora előtt férjhez megy.

  Esküvői szertartás

  © gold.people / Instagram

  A hagyományok nagyon különbözőek az egyes országokban, de az arab menyasszonyok és vőlegények külön ünneplik az esküvőt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • A férfiak esküvői ünnepségét általában külön napon tartják, mint a menyasszonyét. A szabály nagyon egyszerű: a teázás, kávézás és a vacsora összesen nem tarthat tovább 4 óránál. A menyasszony esküvői ünnepsége ennél nagyobb szabású, általában hatalmas termekben, pincérekkel, artistákkal történik.
  • A nők esküvői ünnepsége az az alkalom, ahol felvonultatják a gyémántokat, a divattervezők által készített ruhákat és cipőket, amiket máskor a hidzsáb (vagy abaya) és a fátyol eltakar. Ez az oka annak, hogy kizárólag nők hivatalosak erre az eseményre. Férfiaknak szigorúan tilos a belépés. A személyzet is csak nőkből állhat, beleértve a fotóst, az énekest, a DJ-t is. Ha egy híres énekest hívnak meg az ünnepségre, az nem láthatja sem a menyasszonyt, sem a vendégeket, csak egy elkülönített teremben vagy egy kivetítő mögött léphet fel, ahonnan az előadását közvetítik abba a terembe, ahol az ünnepség zajlik.
  • A férj látogatását az ünnepségen előre bejelentik, hogy minden vendég el tudja takarni magát. Ha a férj a bátyjával vagy az apjával érkezik, a menyasszonynak is el kell takarnia magát a hidzsábbal, mert még a férj rokonai sem láthatják fedetlen arcát.
  • Az arab kultúrában tilos alkoholt vagy alkoholhoz fűződő tárgyat ajándékba adni, pl. boros vagy pezsgős poharat sem ajándékozhatnak. A nászajándék általában kézzel készült berendezési tárgy, ami majd az ifjú pár otthonát fogja díszíteni. Férfiaknak nem ajándékozhatnak selymet és arany ékszert sem.

  Többnejűség

  © mozabintnasser / instagram
  • A legtöbb házasság monogám. Nem minden arab férfi engedheti meg magának, hogy több felesége legyen. Az iszlám 4 feleséget is engedélyez, de minden feleségnek saját házat, havonta egyforma értékben ajándékot, ékszert és figyelmet kell biztosítani. A több feleség a sejkek és a rendkívül gazdagok kiváltsága.
  • Az első házasság a legfontosabb. Nem számít, hány felesége van egy férfinak, az első számít a legfőbbnek, a feleségek között az első lesz a rangidős.
  • Ha a férfi talál egy új feleséget, a többi feleségnek ezt el kell fogadnia. A férjük akaratát kell követniük, és nem szabad kinyilvánítani az érzelmeiket. Szabály, hogy minden asszony külön házban él, és nem találkoznak túl gyakran.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK