A turisták elmesélték a legmeglepőbb tényeket Hollandiáról, ami csak a helyiek szerint normális

  A tulipánok és a malmok országa technológiai szempontból a világ élvonalába tartozik, azért nem meglepő, hogy sokan az európai Japánnak tartják Hollandiát. Ráadásul ez egy nagyon emberközpontú ország, ahol a fejlesztések nagy része a lakosok kényelmét szolgálja. Ebből fakadóan pedig azok az apróságok, amiket a helyiek szépen lassan megszoknak az évek során, néha nagyobb meglepetést tudnak okozni a turistáknak, mint az országban található látnivalók.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most 20 olyan dolgot gyűjtöttünk össze, ami a hollandok számára talán megszokott, de a világ többi részéről érkezett turisták körében heves csodálkozást okoz.

   1. 20 Személyes szkenner a boltokban

    26464f57548114e320ad5e8b6b

    Ha Hollandiában vásárolsz, az ilyen eszközökkel sok időt takaríthatsz meg a pénztárnál. Ezek valójában apró eszközök, melyek a bejáratnál találhatók, és amelyek a bevásárlókocsik erre kialakított nyílásaiba illeszthetők. Amikor leveszünk egy árut a polcról, csak lehúzzuk ezzel az olvasóval, és a kocsiba tesszük. A kis szkenner készülék mindent leolvas és eltárol, így a pénztárhoz érve nekünk már csak annyi a dolgunk, hogy fizessünk, és mehetünk is a kocsihoz.

    Érdekesség, hogy telefonos alkalmazás formájában is létezik, ilyenkor a mobilunk kamerájával kell beolvasnunk a termékeket – mondja egy Reddit-felhasználó.

   2. 19 Kerékpáros szemetes

    e0ca825a98988e66f543799a07

    A kerékpárok népszerűsége évről-évre növekszik Hollandiában, pedig már korábban is olyan méreteket öltött, amik miatt egyedi, a világ más országaiban ismeretlen megoldásokra volt szükség a kerékpárosok kényelme érdekében. Az egyik ilyen ezek közül az úgynevezett kerékpáros szemetes, melybe a biciklisek tekerés közben, megállás nélkül tudják kidobni a szemetet.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 18 A világ első műanyagmentes boltja

    423c3c5dd49049556c981200b8

    Egy holland szupermarket megnyitotta a világ első műanyagmentes boltját, melyben kizárólag biológiai úton lebomló csomagolások találhatók.

   4. 17 A természetvédelmi területeken itt vadon élő szarvasmarhákkal találkozhatunk

    431cc45979b9dadf2580430a05
   5. 16 Speciális vonatmosók

    da0f9150eca64761742d21da9d

    Néhány éve Hollandiában kifejlesztettek egy speciális vonatmosót, mely 20 km/h-ás sebességgel gurulva tisztítja meg a vonatokat. Ez a megoldás nagyon környezetbarát és gazdaságos, mivel számítógépes rendszer vezérli és nem igényel sok vizet.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 15 Sült krumpli majonézzel

    Holland sultkrumpli
    • Hollandiában a világ többi részétől eltérően a sültkrumplit majonézzel, esetleg fritessaus krumpliszósszal szokás enni. Míg a majonéz kb. 80% zsírt tartalmaz, a fritessaus csak 25%-ot. Olcsóbb és praktikusabb is, mint a majonéz. © LaoBa / Reddit
   7. 14 Magas ágyak

    fa0529523bb67388edd58a4b3e

    A holland lakásokban meglepően magasak az ágyak, és nem véletlenül. Egyes szóbeszéd szerint azért van erre szükség, mivel a szülés után a kismamákat kb. azonnal hazaengedik az orvosok, és a kórházban bent tartás helyett így otthon, a saját lakásukon keresik fel őket az ápolók, akik aztán megvizsgálják az újdonsült anyukákat. Az ilyen vizsgálatokhoz pedig praktikus, ha minél magasabb az ágy.

   8. 13 Apró autók

    Apro autok

    Kezdetben az ilyen autókat csak a fogyatékkal élők számára találták ki, de gyorsan népszerűek lettek a nem fogyatékkal élők között is, akik rendkívül praktikusnak találták őket a keskeny holland utcákon. Ezenkívül az ilyen apró autók nem fogyasztanak sok üzemanyagot, és az újabb változatok ráadásul elektromosak. A vezetésükhöz nem szükséges normál vezetői engedély, és a kerékpárúton is lehet velük közlekedni.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   9. 12 Holland édesgyökér

    ddfa945ff4bf790f48e057b0ab
   10. 11 Hajléktalan kerítés

    508d115d60b24377b173fcad46

    Azért, hogy a közterületeket ne tehessék tönkre a hajléktalanok, a holland városokban előszeretettel használják úgynevezett “ellenséges építészetet”. Ennek lényege, hogy úgy alakítják ki a közterületek és a házak körüli területeket, hogy azok kényelmetlenek legyenek a hajléktalanok számára. A hollandok többsége azonban ellenzi ezt a módszert, szerintük ugyanis ez nem valódi megoldás a problémára, és csak tovább nehezíti a hajléktalanok életét.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK