A pszichológusok szerint a fizikai büntetés tönkreteszi a gyermekek mentális egészségét

  Mind a gyermekorvosok, mind pedig a pszichológusok egyetértenek abban, hogy a fizikai büntetés sok kárt okoz a gyermekek testi és lelki egészségében. Egy felmérés szerint 25 évvel ezelőtt a szülők 80%-a verte a gyermekeit, ha azok rosszul viselkedtek, manapság ez a szám már csak 67%. Bár a gyermekek fizikai bántalmazása szemmel láthatóan csökken, hosszú út áll még előttünk.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál nem hagyhattuk figyelmen kívül a témát, ezért úgy döntöttünk, hogy megosztunk veletek néhány érdekes információt ezzel kapcsolatban.

  Vannak, akik nem is tudják, hogy bántalmazzák a gyermekeiket

  Gyerekek büntetése

  A fizikai bántalmazás többféle módon történhet. A büntetés legnyilvánvalóbb formája, ha kézzel ütünk a gyermekre, vagy valamilyen övet, fakanalat, stb. használunk. Ez azonban nem az egyetlen módszer. A fizikai bántalmazás alá tartozik továbbá a gyermek rázása, a hajánál vagy fülénél fogva húzása és a kényelmetlen helyzetbe való kényszerítése is.

  További gyakori büntetés még például a gyermek szájának vagy kezének erősszakkal történő mosása, az erőszakkal történő etetés, ha valamit nem hajlandóak megenni, és bár ezek nem tűnnek egyértelműen fizikai bántalmazásnak, valójában ezeket is ide soroljuk.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Gyereknevelés

  A gyermekek bántalmazásának vannak nem-fizikai formái is. Ide tartozik a fenyegetés, megalázás, megvetés, ijesztgetés és a kiabálás. Ezek a verbális módszerek, bár nem hagynak külső nyomokat a gyermeken, valójában nem kevésbé károsak, mint a fizikai bántalmazások.

  Egy tanulmány megállapította, hogy azok a gyermekek, akiket 13 éves koruk előtt verbálisan bántalmaztak, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak magukon depressziós tüneteket az életük későbbi szakaszában.

  A testi fenyítés az erőszak leggyakoribb formája

  Gyerekek nevelése

  A fizikai büntetés először is sérti a gyermek alapvető emberi jogait. Azonban, még ha nem is vesszük figyelembe ezt a tényt, az ilyen hozzáállás akkor is közvetlen károkat okozhatnak a kicsiknek, növelve a sérülés kockázatát. Még a testi fenyítés „könnyű” formája is nagy kockázatot jelent a gyermek fejlődésére, mivel a dühös szülők gyakran nem tudnak uralkodni magukon, és bár nekik nem tűnik erősnek, amit csinálnak, a gyermek nagy valószínűséggel igen komoly fájdalmat érez miatta.

  Még nincs vége, a bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK