9 soha el nem készült projekt, ami teljesen átírta volna a nagyvárosok arculatát

  A 19. század végén a világ egyik legkülönlegesebb hídja jöhetett volna létre Nagy-Britannia és a Franciaország között. A tervek szerint több részre osztották volna, és Franciaországot egy mesterséges sziget, illetve alagúttal együtt kötötte volna össze Angliával. Sajnos a projekt túl kockázatosnak és költségesnek bizonyult, ezért helyette inkább a Csalagút megépítése mellett döntöttek.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál mindig érdeklődve figyeljük az építési projekteket, még azokat a legmerészebb terveket is, melyek éppen ebből kifolyólag végül nem kerültek megépítésre. Cikkünkben most bemutatjuk, hogy melyek voltak az utóbbi évszázad legőrültebb ilyen projektjei, melyek alaposan megváltoztatták volna a világvárosok arculatát.

  1. 9 Trafalgar piramis, London

   Trafalgar piramis London

   London teljesen másképp nézne ki, ha a városvezetés rábólint az építészek merész ötleteire az elmúlt 100 év során. Az idők során több merész ötlet is született már, például repülőteret akartak építeni a Temze fölé, illetve viktoriánus felhőkarcolót a Royal Hyde Parkba. Kétség sem fér hozzá azonban, hogy a Trafalgar-piramis volt az egyik legérdekesebb és legőrültebb projekt.

   A 19. század elején Sir Frederic Trench javasolta a több mint 100 méteres piramis építését. A tervek szerint 22 lépcsőből állt volna, melynek minden lépcsőfoka a Franciaország elleni háború egy-egy évét jelképezte volna. Később az ötletet elvetették, és a helyén inkább a sokkal visszafogottabb Nelson-emlékoszlopot építették fel.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 8 Diadal-elefánt, Párizs

   Diadal elefant Parizs

   A párizsi Diadalív mára a város egyik ikonikus látványosságává vált, kevesen tudják azonban, hogy nagyon kevésen múlt, hogy valami teljesen más épüljön a helyén. Az elmúlt évszázadok során több építész is javaslatot tett ugyanis egy hatalmas elefánt építésére, melyet időről-időre aztán elvetettek, de nem sokkal később újra és újra előkerült.

   Az egész elefánt-mánia végére akkor került pont, amikor az ötletet végérvényesen elvetették, és a helyén a ma is ismert Diadalívet kezdték építeni. Az eredeti elefántos ötlet egyébként még Napóleonhoz és az ő kedvenc építészéhez fűződött.

  3. 7 Hotel “Attraction”, New York

   Attraction hotel New York

   New York fejlődése során két ismeretlen üzletember hatalmas pénzzel támogatta egy giga-project létrejöttét. A Hotel Attraction egy óriás szálloda lett volna, melynek tervezésével Antoni Gaudí, spanyol építészt bízták meg.

   Ismeretlen okokból aztán az építkezés soha nem kezdődött meg, a pletykák szerint azért, mert Gaudi visszamondta a projektet, mondván, hogy nem hajlandó a gazdagok kedvében járni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 6 Tatlin-torony, Szentpétervár

   Tatlin torony Szentpetervar

   Az októberi forradalom után a bolsevikok azt tervezték, hogy jelentősen megváltoztatják Szentpétervár kinézetét, melybe bele tartozott az is, hogy fel akarták építeni Európa első felhőkarcolóját.

   A Tatlin-torony a maga 400 méteres magasságával teljesen megváltoztatta volna Szentpétervár látképét, maga az épület pedig a kreativitás, a praktikusság és a technológia őrült ötvözete lett volna. A tervek szerint ugyanis az épület minden emelete más-más sebességgel forgott volna a tengelye körül. Végül a projekt soha nem valósult meg, mivel az ország vezetése elvesztette az avantgárd iránti érdeklődését.

  5. 5 Chicago Spire, Chicago

   Chicago spire

   A spirál alakú felhőkarcoló Chicago látképét rajzolta volna át teljesen, ám a 2008-as gazdasági válság miatt soha nem készült el. Az épület egyébként 150 emeletes és 610 méter magas lett volna, amivel a nyugati félteke legmagasabb felhőkarcolójának számított volna.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK