8 titkos dolog a repülőgépeken, amiket csak a pilóták tudnak használni

  Egy nagy kereskedelmi repülőgép pilótájának lenni olyan kiváltságokkal jár, melyet az utasok el sem tudnak képzelni. A gépen utazó emberek legtöbbször azt hiszik, hogy a pilóták csak a fülkéjükbe ülve vezetik a gépet, pedig sokszor nem is a fülkében, hanem például a külön számukra kialakított kis szobában alszanak. És ez csak egy azok közül a dolgok közül, amikhez kizárólag a pilóták férhetnek hozzá egy repülőn.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál nagyon szeretünk repülni és imádjuk a repülés világával kapcsolatos érdekességeket, ezért kicsit mélyebbre ástuk magunkat és összeállítottunk egy listát azokról a dolgokról, melyek legtöbbször rejtve maradnak az utasok előtt.

   1. 1 Egy hálószoba, ahol a pilóták megpihenhetnek

    Pilota haloszoba

    Amikor a pilóták hosszú repülőútra (6 óránál több) indulnak, azt kizárólag olyan repülőgépekkel tehetik meg, melyek fedélzetén külön hálószoba található a pilóták és a légiutas-kísérők számára egyaránt. Ez általában egy 2 rejtett szobából álló kis helyiség a pilótafülke fölött vagy alatt, ahol a személyzet megpihenhet, ha elfárad.

   2. 2 Zuhanyzó és fürdőszoba

    Pilota furdoszoba

    A nagytávolságú kereskedelmi járatokon a pilóták egy teljesen különálló vécét, vagyis sokkal inkább fürdőszobát használhatnak, melyek az utasok számára tiltott területnek számítanak. Azért mondtunk fürdőszobát, mivel az ilyen helyiségekben egy kis zuhanyozó is található, ahol a pilóták le tudnak zuhanyozni lefekvés előtt. Ez nagyon praktikus tud lenni a 14-16 órás repülőjáratok esetén.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 Bilincs a kezelhetetlen utasok megfékezésére

    Repulogep bilincs

    A pilótáknak extra jogai vannak a levegőben, mivel ők irányítják a repülőgépet. A kapitánynak van a legnagyobb hatalma, ő akár meg is bilincselhet bizonyos utasokat, ha ezt a repülőgép biztonsága szempontjából szükségesnek látja. Ha egy rendbontó többszöri felszólítás után továbbra is agresszívan viselkedik, a kapitánynak joga van megbilincseltetni őt a személyzettel, extrém helyzetekben pedig akár kényszerleszállást is végrehajthat, hogy átadja a kezelhetetlen utast a rendőröknek.

   4. 4 Oxigénmaszk vészhelyzetekre

    283df454939e3bf4a7d06db6cc

    A repülőgépeken külön oxigénmaszkok biztosítják az oxigénellátást az olyan esetekben, amikor a gép vészhelyzetbe kerül. Van azonban egy nagy különbség az utasok és a pilóták maszkjai között: az utasok oxigénmaszkjaiban ugyanis csak annyi levegő található, ami arra a néhány percre elég, amíg a pilóta biztonságos magasságba nem süllyed a géppel, ahol már oxigénmaszk nélkül is lehet lélegezni, míg a pilóták oxigénmaszkjai kis túlzással korlátlan oxigénmennyiséget biztosítanak a pilótáknak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK