5 éve nem ünneplem a karácsonyt, és tudom, hogyan kell ezt a napot stílusosan tölteni társaság és ajándékok nélkül

  Helló, a nevem Anita és 5 éve nem ünneplem sem a karácsonyt, sem a szilvesztert. A lakásomban nincs karácsonyfa, sem karácsonyi díszek, és szinte soha nem adok ajándékot senkinek. A sült hal és húsok miatti idegeskedést is mellőztem az életemből. Ennek ellenére sok barátom van, jóban vagyok a családtagjaimmal, nem vagyok depressziós és nem én vagyok a Grincs.

  HIRDETÉS

  Úgy döntöttem, hogy megosztom tapasztalataimat a Liked.hu olvasóival, és elmondom, miért előnyös és kényelmes számomra, hogy karácsonykor és szilveszterkor is egyaránt korán lefekszem, miközben mások ünnepelnek.

  pexels yan krukov 6615590
  © Yan Krukov / Pexels

  Elegem lett a karácsonyból és a szilveszterből

  A karácsonyt és a szilvesztert is rengetegféleképpen töltöttem már: utazva, nagy táraságban, de még szórakozóhelyen is. Minden ilyen ünnepre alaposan felkészültem, általában már néhány hónappal korábban pontosan tudtam, hogy hol és kivel töltöm majd a szentestét vagy az év utolsó estéjét. Akkoriban még értetlenül néztem a szüleimre, akiket szintén nem hozott nagyon lázba az ünnepi időszak gondolata.

  A karácsonnyal történő szakításom első lépése igazából a szilveszterrel történő szakítással kezdődött. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy már nem okoz örömet a zajos ünneplés, és bár együtt voltam a barátaimmal és a szeretteimmel, erőltetett mosolyt kellett vágnom ahhoz, hogy ne tűnjek ki a tömegből. Ekkor lettem először szomorú a szilveszter miatt, mivel úgy éreztem, hogy egy erőltetett dolog az egész, amihez egyáltalán nem volt semmi kedvem. Később még szomorúbb lettem, amikor belegondoltam: mi van, ha nem én vagyok az egyetlen, és mások is csak színlelik a szilveszter okozta öröm illúzióját?

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Első szilveszter egyedül

  Bridget jones babája
  ©  Bridget Jones babát vár / Universal Pictures

  Mint a legtöbb ember, eleinte én is féltem annak a gondolatától, hogy egyedül töltsem az ünnepeket. Akkoriban épp nem volt párkapcsolatom, ráadásul a családom nagyon távol volt, a barátaim pedig elutaztak, úgyhogy a sokak számára rémálomnak tűnő jelenség számomra durva valósággá vált.

  Valójában nem volt olyan ijesztő, mint amilyennek sokan gondolják. Nem ültem egyedül a sötét szobában szomorú dalokat hallgatva, és nem is próbáltam meg borba fojtani a bánatom, mint a Bridget Jones filmben. Ehelyett inkább kibontottam egy üveg pezsgőt, közben elkészítettem a kedvenc tésztámat és az interneten keresztül üdvözlő üzeneteket írtam a rokonaimnak és barátaimnak, miközben egy órán át áztattam magam egy nagy kád forró vízben. Eszembe jutott a híres mondás: “Az elkövetkezendő évet úgy fogod tölteni, ahogy a szilvesztert.” Finom ételek, alvás, és forró fürdő? Bárcsak tényleg így tölthetném az egész évet.

  Miért olyan előnyös az ünnepek bojkottálása?

  A szilveszter mellőzésén túl egyre több érvet találtam a karácsonyi felhajtás mellőzésére, ami megadta nekem a kellő lökést ahhoz, hogy a karácsonnyal is szakítsak, ami egyébként sem volt sosem az ínyemre, mivel nem szerettem az erőltetett ajándékvásárlást. Ettől függetlenül számos más előnnyel is járt az ünnepekkel történő szakítás:

  • Nem kell pénzt költeni a karácsonyi díszekre, füzérekre és egyéb csecsebecsékre. Igazából még karácsonyfám sincs, ami gyakran sokkolja a barátaimat és az ismerőseimet.
  • Nem kell hihetetlen mennyiségű ételt főzni, ami mindig meghaladja a ténylegesen elfogyasztott mennyiséget, és ezért nagy része pazarlás, nem beszélve arról, hogy például a karácsonyi menü ára évről-évre egyre drágább.
  • Sokan minden karácsonykor a megtakarításuk nagy részét ajándékokra költik. Ez még drasztikusabb, ha egy vagy több gyerek is van a családban, és számomra hihetetlen, hogy vannak emberek, akik kölcsönt vesznek fel csak azért, hogy kifizessék belőle a nyilvánvalóan túlzó és számukra megengedhetetlen ünnepi költekezéseket.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ünnepi költekezés
  © Picjumbo.com / Pexels; © George Dolgikh / Pexels; © Designecologist / Pexels
  • Az ajándékokon és az ünnepi felhajtáson megspórolt pénzt igazán fontos dolgokra fordíthatom. Minden évben hallgatom, ahogy a barátaim és a kollégáim arról panaszkodnak, hogy mennyire nincs pénzük az ünnepek után, holott százezer vagy több százezer forintot tapsolnak el karácsonykor és szilveszterkor, melynek már csak egy részét félrerakva is akár másik országba utazhatnának nyaralni.
  • Az ünnepek jelentőségét véleményem szerint erősen eltúlozzák az emberek és egyáltalán nem arról szól, mint amiről szólniuk kellene. Sokkal inkább a mértéktelen fogyasztás és költekezés van szem előtt, ahelyett, hogy tényleg a szeretet és az együtt töltött idő lenne kihangsúlyozva.
  • Nem szeretem, ha mások mondják meg nekem, hogy mikor szórakozzak. Sokkal inkább esik jól olyankor szórakozni, amikor tényleg szükségem van egy kis kikapcsolódásra és bulizásra, mint erőltetetten jóképet vágni a szilveszterhez, mikor lehet, hogy épp semmi kedvem hozzá. Ehhez hasonlóan az ajándékozásnak is dátumtól függetlennek kellene lennie, bár ez csak az én személyes véleményem.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ettől függetlenül van egy kis hátránya

  Mindenkinek az egyéni döntése, hogy ünnepli-e a karácsonyt/szilvesztert vagy sem. Ennek ellenére azonban a társadalom még mindig meglehetősen elítéli azokat, akik eltérnek a “normális” hagyományoktól és inkább a saját kényelmüket tartják szem előtt. Amikor elmesélem valakinek, hogy a karácsonyt ajándékozás nélkül, a barátommal szerényen vacsorázva töltöm, majd lefekszem aludni, mindig sok furcsa kérdést szegeznek nekem. Vannak, akik azt kérdezik ilyenkor, hogy depressziós vagyok-e, mások azt hiszik, hogy senki nem hívott meg ünnepelni, ezért felajánlják, hogy menjek el hozzájuk, pedig szó sincs ilyesmiről.

  Összegzés

  Karácsony egyedül
  © Nastya_gepp / Pixabay

  Jelenleg nem tervezem, hogy a közeljövőben újra elkezdem ünnepelni a karácsonyt vagy a szilvesztert. Ez azonban nyilván megváltozik majd, amikor gyerekeim lesznek, hiszen akkor a karácsonyfa, az ünnepi vacsora vagy az ajándékok kikerülhetetlenek, elvégre nem szeretném, hogy bármi hátrány érje a gyermekeimet csak azért, mert én másképp tekintek az ünnepekre, mint az emberek többsége.

  Összességében tehát semmi rossz vagy ijesztő sincs abban, ha egyedül kell tölteni egy ilyen ünnepet, sőt, sok esetben valódi megkönnyebbülés, hogy nem kell egy mások által összerakott menetrendhez igazodni, hanem tényleg pihenhetsz és azt teszed, amihez csak kedved van. Ha szándékosan vagy önhibádon kívül egyedül maradsz akár karácsonykor, akár szilveszterkor, fölösleges szomorkodnod. Helyette inkább koncentrálj arra, hogy hasznosan töltsd az időt, lehetőleg magadra fordítva, és csinálj olyan dolgokat, amikre egyébként a hétköznapok forgatagában nem mindig van időd.

  Te gondoltál már rá, hogy esetleg az egyik évben kihagyod a karácsonyt vagy a szilvesztert?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK