30+ tény a svédországi életről, ami után csak annyit akarsz mondani: “Ez most vicc?”

  Svédország biztonságos és kényelmes Volvo autókat, olcsó és stílusos IKEA bútorokat, remek Minecraft és Battlefield videojátékokat, illetve sok más egyéb érdekességet adott a világnak. A HSBC rangsora szerint az ország a 20. legvonzóbb ország a világ minden tájáról érkező emigránsok számára, és ez valahol nem is csoda, hiszen Svédországban ingyenes az oktatás, jó az egészségügyi ellátás, hogy a tiszta levegőről és az érintetlen természetről már ne is beszéljünk.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy tanulmányozzuk kicsit a Svédországba költözött emberek élménybeszámolóit, és összegyűjtjük azokat a csodálatos részleteket, amik a világ egyik legkülönlegesebb országává teszik Svédországot.

  svédország

  • Svédország a kiadott szabadalmak számát tekintve az 1. helyen áll az EU-ban. Különös figyelmet fordítanak a digitális technológiákra, de a svédek találmányai között szerepel többek közt a hárompontos biztonsági öv, a pacemaker, a zabtej, az állítható csavarkulcs, a bébikomp, és még sok más érdekesség.
  • A svédek nagyon érzékenyek a világ környezeti helyzetére. Az általuk termelt hulladéknak csak az 1%-a kerül a szeméttelepekre, 52%-át energiatermelésre fordítják, 47%-át pedig újrahasznosítják. Az ország olyan jól dolgozza fel a hulladékokat, hogy a folyamatos energiatermelés érdekében más országokból is importálnak szemetet.

  svédek

  • A svéd társadalom tulajdonképpen nélkülöz minden hierarchiát. Mindenki név szerint hivatkozik egymásra, tekintet nélkül a másik anyagi vagy társadalmi helyzetére. Még a diákok sincsenek tekintettel a tanárok tanulmányaira és rangjára, amikor velük beszélnek.
  • Az őszinteség az országban mindenek felett áll. Jobb azonnal beismerni a hibákat a hatóságoknál is, mert a hatóságok ilyenkor nem alkalmaznak szankciókat.
  • A személyes tér kivételes tiszteletnek örvend. Ha ne adj Isten, beszélgetni próbálsz egy idegen járókelővel, vagy megpróbálsz leállni beszélgetni a pénztárossal a boltban, akkor az szinte olyan, mintha bűnt követnél el.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  svédország természet

  • Nem szokás személyes kérdéseket feltenni a családról, korábbi munkahelyről, stb.
  • A svédek nagyon félénkek. Ha valaki felbosszantja vagy megbántja őket, akkor valószínűbb, hogy levelekkel vagy üzenetekkel próbálják meg kifejezni az érzéseiket, nem pedig személyesen.
  • Csak röviden és lényegre törően – a svédek nem szeretik a túl sok fecsegést. Még egy baráti találkozó közben is sokszor osztoznak a csenden a felek, mert senki nem kapkod azért, hogy fölösleges fecsegéssel töltse az időt.

  svédország tömegközlekedés

  • Svédországba költözni könnyű, de barátokat szerezni nehéz. Sok emigráns panaszkodik arra, hogy néhány hónap vagy év elteltével sem sikerült közelebb kerülniük a svédekhez az udvarias „szia” és „viszlát” köszönésnél. A svédek nagyon alaposan megválogatják a barátaikat, és különösen a külföldi emberek tekintetében időre van szükségük, míg bizalom alakul ki az irányukba.
  • A barátkozás legjobb módja, ha a hobbijukon keresztül próbálunk meg közelebb kerülni az emberekhez. A svédek nagyon sok időt szentelnek a különféle sportoknak, ezért, ha ezt választjuk, könnyű dolgunk lesz.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  svédországi emberek

  • A lakhatási probléma még nem tette tönkre a svédeket, de egyértelműen minden esély megvan rá. A helyzet Stockholmban a legsúlyosabb, ahol az embereknek néha éveket kell várniuk arra, hogy megfelelő lakásokat találjanak a város központi területén. A kisebb városokban jóval egyszerűbb a helyzet, és bár az ingatlanárak magasak, az ingatlanok többsége kiváló állapotban van.
  • A svédek szerint minden ember álma három V-ből áll: Villa, Volvo, Vovve – vagyis ház, Volvo és kutya. Valójában még a mosodákat is ide lehetne sorolni, mivel minden ember nyilvános mosodát használ, köszönhetően főleg annak a ténynek, hogy nem akarják zavarni egymást a hangos zajjal.

  svédországi pénz

  • Általában nem használnak készpénzt. Itt minden apróságért bankkártyával fizetnek. Sőt, vannak olyan helyek is, ahol el sem fogadnak már készpénzt. Érmékkel maximum az automatáknál lehet fizetni.
  • A bankok és üzletek csak egy bizonyos óráig vannak nyitva. Júliusban és augusztusban, valamint az ünnepek idején a legtöbb létesítmény zárva tart, különösen a kávézók és éttermek. Ezekben az időszakokban tehát nem ajánlott munkahelyet váltani, házfelújítást tervezni, vagy egyéb komoly ügyekbe belevágni.

  Még nincs vége, a bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK