23 váratlan tény Jackie Chanről, aki 18 évesen nem tudott olvasni és 63 évesen kapott Oscar-t

  Mennyit tudsz Jackie Chanről azon kívül, hogy nem használt kaszkadőröket a filmekben látott mutatványaihoz? A színész élete a valóságban sem kevésbé érdekes, mint a képernyőn: a szereplések, a jótékonykodások, és a rajongókkal folytatott kommunikációja minden idejét lefoglalja. De nem volt mindig így.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most utánajártunk kicsit a történelem egyik legnagyobb és legszerethetőbb színész legendájának, akit a cikk végére valószínűleg csak még jobban fogsz szeretni, mint korábban.

  Jackie Chan

  • A színész valódi neve Chan Kong-sang, ami azt jelenti: „Hongkongban született”.
  • Születésekor közel 5,5 kiló volt a súlya, ezért az anyjánál császármetszést kellett alkalmazni. Chen szülei annyira szegények voltak, hogy kölcsön kellett kérniük a barátaiktól, hogy ki tudják fizetni a szülészorvost.
  • A kis Chan édesapja szakácsként dolgozott a francia nagykövetségen, édesanyja háziasszony volt.
  • Amikor Chen fiatal volt, a szüleinek el kellett költöznie, mivel meghívták édesapját az ausztráliai amerikai nagykövetsége. A fiút eközben a pekingi operaiskolába küldték tanulni, ahol tíz évet töltött.
  • Ez persze nem azért történt, mert a szülők szerettek volna megszabadulni a fiúktól, épp ellenkezőleg: felfigyeltek gyermekük kiváló fizikai képességeire, és azt szerették volna, ha ezt tovább fejleszti.
  • Chen megbukott az általános iskola első osztályában, és ezt a mai napig sajnálja.
  • Az operaiskolában azonban Channek jó helye volt: már a beiratkozás előtt ismerte például a kung fu alapjait – az apja ugyanis minden reggel felébresztette Chant, hogy kiképezze őt, és csak utána ment dolgozni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Jackie Chan és Bruce Lee

  • Chen a pekingi operaiskolában harcművészetet, akrobatikát, színészetet és éneklést is tanult, ám nehézségei támadtak az átlagos iskolai tantárgyakkal. Mire befejezte az iskolát, a fiú nem tudott folyékonyan írni és olvasni.
  • Első filmes szerepét 8 éves korában kapta, de tinédzserként például már Bruce Lee-vel közösen szerepelt a „A sárkány közbelép” és a „Tomboló ököl” című film extra jeleneteiben. Jackie nagyon tisztelte Bruce Lee-t, és mindig úgy gondolta, hogy esélye sem lenne egy vele elleni harcban.
  • A diploma megszerzése után Chen nem talált munkát Hongkongban, ezért a szüleivel együtt Canberraba költözött. Itt állást kapott egy építkezésen, egy Jack nevű munkás segédje lett. Mivel a munkatársai nem tudták kiejteni a születési nevét, ezért kollégái csak „kis Jack”-nek hívták őt.
  • Fiatalkorában Jackie a szerepek hiánya miatt sokszor játszott rossz fiúkat a filmekben. Miután azonban sztár lett belőle, mindig elutasította az ilyen ajánlatokat, mert nem szeretett volna az akciófilmek tipikus gazemberévé válni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Jackie Chan élete

  • Kevesen tudják, de Jackie énekelt a pekingi olimpia záró ünnepségén – teljesen megérdemelten, teszem azt hozzá, mert ekkoriban már 20 saját zenei albumja volt, és tökéletesen énekelt angolul, japánul és két kínai nyelvjárással. Jakcie a filmjeiben is szívesen énekelt, és gyakran szinkronizált gyerekfilmeket. Ő adta például Lee Sang hangját a Mulan című filmben.
  • A színész egy nap cipőboltba ment, de hamarosan rajongók tömege, körülbelül 20 ezer ember vette őt körül. A rendőrségnek kordont kellett emelnie, hogy a Jackie el tudja hagyni az üzletet.
  • Amikor Jackie megszerezte az első millióját, nem tudta, hogy mit csináljon a pénzzel. Annyira új volt még neki a helyzet, hogy egyszer egy félmillió hongkongi dollárral teli táskával ment be egy boltba, és megkérdezte az eladót, hogy melyik a legdrágább órájuk. 7 darabot is vásárolt belőle. A következő héten Jackie minden nap új órát hordott, és direkt feltűrte az ingujját, hogy ezt mindenki lássa rajta.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK