21 zseniális ötlet, amit minden iskolában be kellene vezetni

  Az iskola és a diákok kapcsolata sosem zökkenőmentes. Nem könnyű megszerettetni velük a tanulást, ahogy a ‘ledarált’ száraz tananyag sem lendíti előre őket a fejlődésben. Akadnak azonban olyan iskolák, melyek dolgozói nem csak azon munkálkodnak, hogy a kötelező tananyagot ‘ledarálva’, végre túl legyenek a munkanapjukon, hanem komolyan odateszik magukat, hogy valódi tudással lássák el a kis nebulókat, illetve (már amennyire ez lehetséges) megszerettessék velük a tanulást.

  HIRDETÉS

  Az ilyen tanárok és iskolai dolgozók erejükön felül teljesítve rukkolnak elő újabb és újabb zseniális ötletekkel, mellyel minden tiszteletünket elnyerték, és csak emelni tudjuk előttük a kalapunkat! Nem kérdés, minden iskolában alkalmazni kellene ezeket a diákbarát módszereket.

   1. 1 Felturbózott periódusos rendszer.

    pikabu

    Egy periódusos rendszer önmagában eléggé unalmas és bonyolult a fiatal diákok számára. Egy ilyen, képekkel és/vagy konkrét anyagokkal szemléltetett ‘szekrény’ azonban nem csak egyszerűbbé teszi számukra a kémiai elemek megismerését, de ami még fontosabb: érdeklődést, és ingert kelt a diákokban, hogy önszántukból és ne külső nyomás hatására ismerkedjenek meg ezzel az elsőre kissé keszekusza rendszerrel.

   2. 2 Ennél szemléletesebb aligha lehetne.

    pikabu
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 Gördeszkatároló.

    pikabu

    Ha a gyerek behozza a gördeszkáját az osztályba, (és ez minket idegesít) nem feltétlenül az a megoldás, hogy megtiltjuk neki, hogy a kedvenc sporteszközével járjon iskolába. Megoldás lehet viszont egy, az iskola bejáratánál elhelyezett gördeszkatároló, ahogy az ennél a diákbarát általános iskolánál is történt. A diák is örül, a tanár is örül, mindenki happy.

   4. 4 Apróság-apróság, de csak könnyebb így megtanulni a legfontosabb évszámokat, nem?

    pikabu
   5. 5 Ahogy a szorzótáblát is a fiatalabbaknak.

    pikabu
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 6 Padba épített iskolai kerékpár, hogy a virgoncabb diákok se unják halálra magukat óra közben.

    pikabu
    Reméljük, nem túl hangos.
   7. 7 QR-kóddal ellátott házi feladat, ami egy interneten fellelhető megoldókulcshoz vezet, így a gyermek a lecke elkészítése után magának tudja ellenőrizni és kijavítani/megérteni, hogy pontosan mit és hol hibázott.

    pikabu

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

   1. 8 Ceruza és füzet automata, elvégre bármikor előfordulhat, hogy kifogy a toll, elkallódik a ceruza, vagy éppen betelik a füzetünk.

    pikabu
   2. 9 Napelemes pad, melynek segítségével a középiskolás és egyetemista diákok tölthetik a telefonjukat és tabletjüket, miközben a friss levegőn beszélgetnek, vagy éppen tanulnak.

    pikabu
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 10 Tükör a tábla felett. Nem nagy dolog, de így a diákok (pláne a hátrébb ülők) jobban látják, hogy mit is csinál éppen a tanár.

    pikabu
   4. 11 Egy japán óvoda, melynek belsejében egy speciális esővízgyűjtő található, a gyermekek legnagyobb örömére.

    pikabu
   5. 12 A Müncheni Műszaki Egyetem diákjainak nem kell a lépcsővel vagy a lifttel bajlódniuk, hála ezeknek az óriás csúszdáknak, melyeknek egy céljuk van: hogy még szórakoztatóbbá és érdekesebbé tegyék az iskolában töltött időt.

    pikabu

    Mit meg nem adtam volna egy ilyenért fiatal koromban…😏

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 13 Hasonló csúszdakonstrukció egy általános iskolában, ahol az alsó tagozatos diákok rögtön az iskola játszóterére tudnak csúszdázni kicsengetés után.

    pikabu
   7. 14 Különleges, kerékpárosoknak készített szerkezet egy iskola bejáratánál, ahol a biciklivel érkező diákok megtalálják a kerékpárokhoz szükséges legfontosabb kulcsokat, fogókat és természetesen egy pumpát is, ha esetleg túlságosan lapos lenne a kerekük.

    pikabu

    Jól meglátszik, hogy melyek azok az iskolák, ahol tényleg foglalkoznak a diákokkal.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 15 Egy matematikai előadóterem széke, melynek ülőfelülete (stílszerűen) bináris kódokkal lett kidekorálva.

   pikabu
  2. 16 Na és persze a matematikai előadóterem órája.

   pikabu
   Apróság, de ötletes!
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 17 Fali tűzőgép, amit bárki nyugodtan használhat, ha szüksége van rá.

   pikabu
  4. 18 Ha a tanárok unják már, ahogy a diákok csikorogtatják a padlón a székeket, nem feltétlenül az a legcélravezetőbb módszer, ha leordítják a fejüket. Legalábbis a fejlettebb intézményekben biztosan nem, ott ugyanis inkább megpróbálnak egy mindenki számára előnyös megoldással előrukkolni.

   pikabu
  5. 19 Nem nagy dolog, persze… De önmagában az a tény, hogy egy tanár vette a fáradtságot, hogy akár csak egy mosolyt is csaljon a diákjainak az arcára, az mindenképpen példaértékű.

   pikabu
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 20 Egy iskolai menza, ahol a gyerekek étkezés közben sajátíthatják el a periódusos rendszer elemeit.

   pikabu
  7. 21 Zajszintmérő egy iskolai könyvtárban. Zseniális!

   pikabu

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK