20 olyan tárgy, amit sokkal gyakrabban kellene tisztítanunk, mint gondoltuk

  Vannak emberek, akik a tisztaság szerelmesei, és a legkisebb kosz láttán is azonnal rohannak a szivacsért és a takarítószerekért, hogy ismét kifogástalan legyen az otthonuk. Vannak persze olyanok is, akik ennél kicsit lazábbak és nem törődnek annyira a részletekkel. A takarítás titka abban rejlik, hogy milyen rendszerességgel tisztítjuk a különböző szobákat, ezért célszerű olyan szokásokat kialakítani, melyek segítenek úgy alakítani a szabadidőnket, hogy mindig jusson idő a soron következő helyiség takarítására.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most összeállítottunk egy listát azokról a tárgyakról, melyeket legtöbbször egyáltalán nem vagy csak ritkán tisztítunk meg, és emiatt komolyan veszélybe sodorhatjuk az egészségünket.

   1. 1 Vágódeszka

    1d09ec5c01a0f84c6052953cd2

    Ez az az eszköz, mely bár minden konyhában megtalálható és a tisztítása is rendszeres, legtöbbször mégsem eléggé alapos. Először is célszerű minden élelmiszercsoportnak egy külön vágódeszkát fenntartanunk, hogy például ne ugyanazon a felületen vágjuk a nyers húsokat és a zöldségeket.

    Használat után antibakteriális tisztítószerrel és forró vízzel kell leöblíteni a deszkákat, hogy minden ételmaradékot eltávolítsunk, illetve az is nagyon fontos, hogy mindig jól szárítsuk meg, ellenkező esetben penész és egyéb mikroorganizmusok szaporodhatnak el a nedves felületeken.

   2. 2 Faeszközök

    a855355df490b355b6e71cc6dd

    A fa nagyon porózus anyag, amely lehetővé teszi például az ételmaradékok és nedvesség felszívódását. Éppen ezért az ilyen eszközöket használat után azonnal meg kell tisztítani, és tárolás előtt jó alaposan megszárítani, hogy elkerüljük ezáltal a baktériumok elszaporodását.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 A WC és környéke

    2cd2c253d888c4c0b010ae2271

    A fürdőszoba, egészen pontosan a WC és annak környéke az E. coli baktériumok otthona, melyek a WC-től akár 2 méterre is megtalálhatók. Legalább hetente egyszer javallott átfogó tisztítást végezni tehát ezen a területen, hogy meggátoljuk a baktériumok elszaporodását.

    Egyébként a fürdőkádat is célszerű 15 naponta jó alaposan fertőtleníteni, vagy még gyakrabban – használattól függően.

   4. 4 Zuhanyfüggöny

    eeafe35971b10b9912e2147cc9

    A penész a fürdőszobák egyik legnagyobb ellensége, köszönhetően a magas páratartalomnak, a rossz szellőzésnek és az állandó hőmérsékletváltozásnak. Éppen ezért a zuhanyfüggönyt minden használat után le kell takarítani, eltüntetni róla a szappanmaradványokat és jó alaposan kiszellőztetni, magával a helyiséggel együtt.

    Hetente vagy kéthetente azonban szódabikarbóna és szappan keverékével is érdemes átmosni a zuhanyfüggönyt, majd hagyni kiszáradni anélkül, hogy közvetlen napfénynek lenne kitéve.

   5. 5 Törülközők

    cb354c5536bf8b553f6c03ff4f

    A folyamatos használat miatt a törülközők mindig sok baktériumot, verejtéket és elhalt bőrsejteket halmoznak fel magukban, így ha nem szárítjuk ki őket rendesen, akkor biztosak lehetünk benne, hogy komplett ökoszisztéma jön létre a belsejében – baktériumokból, természetesen. A törülközőket épp ezért célszerű kétnaponta cserélni, és lehetőség szerint minél magasabb hőmérsékleten mosni olyan mosóporral, ami elpusztítja a baktériumokat. Az is fontos továbbá, hogy mosás közben ne keverjük a többi ruhánkkal.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 6 Lepedők

    ea951a5cfb993cf125c0556d3b

    A lepedők felszívják az izzadtságot és az alvás közben bőrből kiváló olajokat. Ezenkívül természetesen a szobában található minden port is elnyelik, ezzel a koszos felülettel érintkezve pedig korpásodás és pattanásos bőr alakulhat ki. Hetente egyszer érdemes cserélni a komplett ágyneműt annak érdekében, hogy az ágy mindig tiszta és mikroorganizmusoktól mentes legyen.

   7. 7 Konyharuhák és konyhai szivacsok

    ee6ae252828a907a3e0b531980

    Kutatások kimutatták, hogy a konyhai szivacsok és rongyok több mint 75%-a tartalmazhat szalmonellát, E. Colit, székletmaradványokat, míg a fürdőszobában lévő csaptelepen például csak 9% ennek az esélye.

    A baktériumok elszaporodásának megakadályozásához nem kell különösebb küzdelem, elég csak forrásban lévő vízbe dobni a szivacsokat és ruhákat körülbelül 2 percre. Ez elegendő ahhoz, hogy a felületükön lévő baktériumok elpusztuljanak, így csak akkor kell majd őket cserélni, ha elszakadnak vagy túlságosan foltossá válnak.

   8. 8 Párnák

    2f33ad534599b56c4f220853b6

    A szakértők szerint a párnákat három-hat havonta kell mosni, bár ez az egyes személyek izzadtságától függően változhat. A párnák szintén rengeteg izzadtságot, elhalt bőrt, port és baktériumokat hordoznak magukban, melyek allergiát, könnyező vagy viszkető szemeket, bőrkiütéseket okozhatnak, de az asztmás megbetegedés kockázatát is növelik.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   9. 9 Hűtőszekrény

    8cf80d54bdb1e06a5c7b821d3f

    A hűtőszekrényben kis túlzással minden étel megfordul, amit elfogyasztunk, ezért komplett ökoszisztémának adhat otthont. A szakértők szerint évente négyszer kell teljeskörű-, hetente egyszer pedig felületes tisztítást végezni, hogy elkerüljük a baktériumok elszaborodását.

   10. 10 Tűzhely

    543ec75ecc90ad7a95f5d671bc

    A tűzhelyeket általában elhanyagolják az emberek, pedig ahogy Philip Tierno, a New York -i Egyetem Orvostudományi Karának mikrobiológia és patológia klinikai professzora is mondja: “A fel nem tisztított fröccsenések és kiömlött élelmiszerek kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok terjedéséhez.”

    A szakértők szerint a tűzhelyeket minden használat után érdemes áttörölni egy nedves antibakteriális kendővel, 3 havonta pedig a sütő belsejét is alaposan kitisztítani, vagy gyakrabban, ha úgy vesszük észre, hogy használat közben füst jön ki belőle az odaégett élelmiszerek miatt.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK