18 érdekes tény Finnországról, ami miatt az egész világ irigykedve nézi

  Furcsa dolog látni, hogy milyen kellemes és kényelmes életet élnek az emberek egyes országokban. Érthető módon ilyenkor a csodálkozás mellé némi irigység is párosul. No, nem azért persze, mert sajnáljuk tőlük ezt a “luxust”, sokkal inkább azért, mert valahol talán mégsem teljesen fair, hogy a világ más pontjain sokkal keményebben és odaadóbban dolgozó emberek mégis rosszabbul élnek, mint ők.

  HIRDETÉS

  Ez ellen persze nem nagyon van mit tenni, csak nézni és csodálkozni, mint jelen esetben, amikor is Finnország mindennapos dolgait vettük górcső alá.

   1. 1 A várandós édesanyák 140 euró értékű ajándékcsomagot kapnak az államtól, még a gyermek születése előtt.

    A csomagban 50 különféle tárgy, többek között ruházati cikkek, higiéniai termékek és játékok találhatók. Talán nem is olyan meglepő, hogy a Save the Children nemzetközi szervezet értékelése szerint Finnország a leginkább gyermekbarát ország a világon.

   2. 2 A gyerekeket taxi viszi és hozza az iskolába, ráadásul INGYEN!

    Egy törvényi határozat szerint, ha az iskola több, mint 2,5 kilométerre van a gyermek otthonától, az önkormányzatnak saját költségen kell taxit biztosítania, ami hozza és viszi a gyermeket az iskolába.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 A nagyobb (központi) játszótereken éttermek, meleg vizes medencék és játéktermek is találhatók, melyeket szintén az önkormányzatok üzemeltetnek.

   4. 4 Az óvodában maximum 4 tanuló juthat egy tanárra.

    Finnországban a gyerekek 9 hónapos kortól már óvodába irathatók. Amíg nem érik el a három éves kort, a pedagógusok maximum 4 gyermekkel foglalkozhatnak egy időben. Ez a szám 3 éves kor után 7-re emelkedik, ám még így is jobban és gyorsabban fejlődhetnek a gyermekek a nagyobb összpontosításnak köszönhetően, mint a világ többi országában.

   5. 5 A jelzáloghitel kamatlába nem haladhatja meg az évi 2%-ot.

    Az összehasonlítás végett: ha egy ház ára 200 ezer forint (tegyük fel), és 10 éves jelzáloghitellel vásárolták, akkor 15 százalékos kamatláb mellett a hiteligénylőnek végül 187211 forinttal többet kell majd fizetnie a házért, (magyarán 387211 forintot) míg 2 százalékos kamatláb mellett csak 20833 forinttal.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 6 560 euró alapjövedelem.

    2017 januárjától a finn lakosokat havi 560 euró alapjövedelem illeti, melyet minden egyes személy alanyi jogon megkap, aki lakóhellyel rendelkezik az országban. A projekt egyelőre kísérlet jellegű, ám az eddigi adatok rendkívül biztatóak, az emberek ugyanis kevésbé félnek attól, hogy esetlegesen elfogy a pénzük, ha elveszítik a munkahelyüket, ami rendkívüli gazdaságélénkítő hatással bír, ráadásul elképesztően megugrott a saját vállalkozást indító finn lakosok száma, ami szintén jót tesz a gazdaságnak.

   7. 7 Helsinki valóságos úttörőnek számít a speciális kialakítású földalatti hulladékgyűjtő rendszerének köszönhetően.

    A szelektív szemetesek egy csövön keresztül szívják magukba a szemetet, ami 70 km/h-ás sebességgel azonnal a hulladékgyűjtő telepekre száguld. Nincsenek kukáskocsik, nincsenek bűzölgő szemetesek…ez magyar fejjel nézve szinte maga a jövő!

   8. 8 A lakóépületekben és panelházakban közös használatú szaunák és mosodák működnek.

    Gyakran tornatermeket és közös tárgyalókat is építenek, ahol a lakók együtt olvashatnak könyveket vagy akár társasjátékozhatnak is egymással.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   9. 9 Minden egyes műanyag és üveg palack betétdíjas, ám ennek a betétdíjnak a teljes összegét visszakapják az emberek, ha az elhasznált palackokat leadják az újrahasznosító automatákban.

   10. 10 A lakótelepeken speciális elektromos motor-előmelegítő készülékek találhatók a parkolókban.

    Ezek segítenek, hogy a járművek probléma nélkül indíthatók legyenek még a legextrémebb hidegben is.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK