15+ tény az ausztriai életről, ami nagy meglepetésként szokta érni az ide érkező embereket

  Ausztria egy nagyon különleges ország Európa közepén, mely az egész világról vonzza a látogatókat, akik kíváncsiak a híres osztrák síterepekre, vagy szeretnének megismerkedni az ország gazdag történelmi és kulturális örökségével. Egész Ausztria – beleértve az itt élő embereket és a csodálatos tájakat – nagyon inspiráló, ezért biztos, hogy aki egyszer ide látogatott, az egyszer még visszatér.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál természetesen mi magunk is többször voltunk már a nyugati szomszédnál, ám teljesen más szemmel nézünk rá, mióta elolvastuk a most következő tényeket és internetezők által megosztott élményeket.

  Ausztria Spitteleau égető

  • A Spittelau-i szemétégető ma az osztrák főváros egyik védjegye. A turistákat rendre ámulatba ejti az épület megjelenése: a falakat színes mozaikok díszítik, az arany kupolák pedig gyönyörűen csillognak a napfényben. Az épület tervezése egy híres osztrák művész, Friedensreich Hundertwasser nevéhez fűződik. A férfi azonban lelkes környezetvédő, ezért csak akkor volt hajlandó elvállalni a projektet, amikor megbizonyosodott arról, hogy a Bécs központjában felállított új üzem nem károsítja a környezetet.
  • Hiába tudsz németül, nem biztos, hogy megérted az osztrákokat. Ha a pénztárnál kérsz egy tüte-t (németül: zacskó), akkor valószínűleg furcsán néznek rád, mivel ők sackerl-nek hívják az ilyet. Bár az osztrákok az iskolában megtanulják a német nyelvet, valójában országszerte több nyelvjárás létezik. Ennek köszönhetően egyébként a helyi emberek pusztán néhány szóból ki tudják találni, hogy a beszélgetőpartnerük az ország melyik részéből érkezett. Annyira változatos módon beszélik a német nyelvet, hogy néha maguk az osztrákok sem értik egymást. © Afloat / Pikabu

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ágynemű ausztriában

  • Az osztrákok nem használnak paplanhuzatokat. Ha bejelentkezel egy szállodai szobába, akkor hamar felfog tűnni, hogy egy huzat nélküli takaró hever az ágyon. Ilyenekkel még az osztrákok házaiban is ritkán találkozni, ezért a tapasztalt turisták sokszor huzatot hoznak magukkal, amikor ide utaznak. *javítva
  • Az osztrákok egyenesek. Nem fogják visszafogni magukat, ha valamivel elégedetlenek. Ne lepődj meg, ha egy osztrákkal történő beszélgetés során sok negatív vagy pozitív megjegyzést kapsz a megjelenésedet vagy a viselkedésedet illetően – ez része az osztrák őszinteségnek, amit a turisták könnyedén összetéveszthetnek a durvasággal.
  • Ha megkérdezed egy osztráktól, hogy „kövérnek tűnök ebben a ruhában?” – akkor készül fel a létező legőszintébb igazságra. Közvetlenül a másik ember arcába mondják az igazságot, és ezt elvárják a másik féltől is. © Mariana Bernasconi / Quora
  • Illetlenség nem egymás szemébe nézni koccintás közben. A poharakkal történő koccintás közben az osztrákok mindig egymás szemébe néznek. Úgy gondolják, hogy ennek megsértése komoly illetlenség.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ausztria síterep

  • Valószínűleg nem találsz olyan osztrákot, aki nem tud síelni. Gyerekkoruktól kezdve tanulják, mivel a szüleikel együtt járnak síelni. Iskolás korukban sokan sítáborokba járnak, tehát nem véletlen, hogy általában az osztrák síelők kapják a legtöbb érmet a Világ- és Európa-bajnokságokon. „A síelés nem olcsó, ezért sok osztrák csak évente egyszer vagy kétszer síel. Ennek ellenére jók vagyunk a síelésben, és jobban értékeljük, mint például a futballt.” © Jakob-Manuel Krobath / Quora
  • „Különleges” módon köszöntik egymást. A világ legtöbb országában már az is különlegesnek számít, ha átölelik egymást az emberek üdvözléskor, de az osztrákok hozzánk hasonlóan két arcra nyomott puszival köszöntik a barátaikat és rokonaikat egyaránt – ez a fajta közvetlenség pedig nagyon meg szokta lepni a világ kevésbé közvetlen országaiból érkező turistákat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK