15 apró lakberendezési trükk Dél-Koreából, ami úgy hiányozott, mint a medence egy forró napon

  A dél-koreai lakóházakat általában 30-35 évre építik, ezután lebontják őket és újat építenek a helyükre. Maguk az ország lakók ezért nem a hosszútávú berendezkedés hívei, jóval gyakrabban költöznek, mint a világ más területein, bár kultúrájukból fakadóan ez számukra normális. Talán ez az egyik legnagyobb különbség a hazai és koreai otthonok között, de közelebbről megvizsgálva további érdekességeket is felfedezhetünk.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál alaposan tanulmányoztuk a Dél-Koreában élő emberek blogjait, és összeállítottunk egy listát az ottani házak és lakások legfurcsább jellemzőiről. A cikk végén bónuszban még az igen érdekes költöztetési technikájukat is megmutatjuk.

   1. 1 Ablakok és függönyök

    Del Korea fuggony

    Míg idehaza nálunk a függöny egy nélkülözhetetlen kiegészítő, a koreai ablakokon már korántsem. Helyette inkább mattüveget vagy belső redőnyt használnak. Ebből az is kiderül, hogy csukott ablakok mellett nem sok fény jut be a lakások helyiségeibe.

    Ennek persze több oka is van: egyrészt, a házak túl közel helyezkednek el egymáshoz, ezért a homályosított üveg nélkülözhetetlen számukra, másrészt ez extra hőszigetelést biztosít a hideg hónapokban.

   2. 2 Konyhai csap

    Del Korea csap

    A konyhai csap itt szintén nem túl hétköznapi. A koreai csap sok meglepetést tartogathat a külföldről érkező turisták számára. Először is, az ottani csapok 2 beépített üzemmóddal rendelkeznek: vízsugár és zuhany. Másodszor, a levehető fej segítségével bármikor elérhető még a mosogató legtávolabbi sarka is.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 Kapcsoló

    24cf7a5d39918180e2d91126d0

    Az új otthonokban egyáltalán nem kell egyenként ellenőrizni, hogy minden lámpát lekapcsoltunk-e a koreai lakásokban, a bejárati ajtó mellett ugyanis található egy központi kapcsoló, melyet megnyomva a házban lévő összes lámpa gombnyomásra lekapcsol.

   4. 4 Futárdobozok

    44f0bd57899b97220f38cb3bcc

    Gyakorlatilag ezek olyanok, mint a postaládák, csak alkalmazkodva a modern igényekhez, jóval nagyobb a méretük. Praktikusságuk megkérdőjelezhetetlen, hiszen így az embereknek nem kell egésznap otthon várniuk a futárt, hanem elég csak megmondani, hogy melyik tárolórekesz az övék, a futár pedig elhelyezi benne a csomagot, mintha csak egy csomagautomata lenne.

   5. 5 Ruhaszárító

    5f8a295512ad4349eff0bc1518

    Míg mi szárítókötelet vagy kihajtható szárítót használunk a ruhák szárítására, addig a koreaiak másképp csinálják: a mosókonyhában külön konzolok vannak a ruhák szárítására, melyeket egy speciális kar segítségével lehet irányítani. A kart eltekerve felemelhetjük a ruhákat a mennyezethez, majd leengedhetjük őket, amikor megszáradtak.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 6 Légkondicionáló takaró

    37a258556188980380240a494e

    Sokan azért nem akarnak klímaberendezést az otthonukba, mert nagyon elüt annak dizájnjától és nem illik a belső térbe. Legalábbis régen így volt, aztán az igények kielégítése végett megjelentek Dél-Koreában a légkondi takarók, melyek segítségével lefedhetők a gépek belső elemei, amik így nem porosodnak és a figyelmet sem vonzzák magukra.

   7. 7 Vészhelyzeti doboz

    cdbd0e584e899ef9ad92adc4da

    Sok koreai otthonban találkozhatunk kis, hermetikusan záródó dobozokkal, melyekben többek között zseblámpa, tűzoltó készülék, és olyan speciális felszerelés található, mellyel szükség esetén evakuálhatók az emberek. Az ablak közelében van a tartó, melyre felakasztva a tűzoltók ki tudják menteni az embereket a lakásokból, de a koreai lakosok az ilyen akasztókat általában más célokra használják, például fokhagymát szárítanak rajtuk.

   8. 8 Funkcionális szekrények és beépített bútorok

    1992655701b0484389a0456cef

    A dél-koreaiak igyekeznek minél többet kihozni az otthonaikból, ezért a szekrényeket és egyéb bútorokat is beépítve telepítik. A falba épített szekrények az előrelátó tervezésnek köszönhetően könnyen alakíthatók, a polcok gyakran kihúzhatók, így a mély rekeszekben még akár nagyobb háztartási gépek is könnyedén tarthatók, távol a kíváncsi szemektől és nem zavarva a lakás összhatását.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK