14 tény Bhutánról, az országról, ahol nincsenek hajléktalanok és a gyógyszerek mindenki számára ingyenesek

  Ez az India és Kína között található titokzatos, ugyanakkor festői kis ország egészen 1974-ig nem fogadott turistákat. Ma már bárki ellátogathat Bhutánba, ám sok formalitásnak kell megfelelnie, arról nem is beszélve, hogy rengeteg pénz szükséges hozzá. Bár az ország királya megnyitotta a kaput a turisták előtt, mégis minden lehetséges módon igyekszik megvédeni országát a turisták megszállásától.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt ennek a nem mindennapi országnak az életéről és kultúrájáról.

   1. 1 Nem volt tévé és internet.

    Hivatalosan 1999-ig volt betiltva a televízió és az internet az országban, majd amikor a modern technika nyomása miatt már tarthatatlan volt a helyzet, Bhután királya eltörölte a törvényt és megnyitotta az utat a lakosság modernizálódása felé. Érdekesség: Bhután volt az utolsó ország a világon, ahol televíziót kezdtek használni az emberek.

   2. 2 Boldogságügyi minisztérium.

    Annak érdekében, hogy kellő figyelmet fordítsanak a lakosok szellemi világára, 2008-ban megalakult a nagy népszerűségnek örvendő boldogságügyi minisztérium. Még a népszámlálásra vonatkozó kérdőívben is van egy speciális gráf, aminek a segítségével az emberek meghatározhatják, hogy mennyire elégedettek az életükkel.

    De ez még nem minden: ahelyett, hogy az ország sikerességét pusztán pénzügyi szempontból határoznák meg, (GDP) Bhután létrehozta a Bruttó Nemzeti Boldogság (BNB) fogalmát, amelyet a fejlődés mércéjeként és a jövendő növekedés irányadójaként használhatnak. Íme tehát egy ország, ahol a boldogság hivatalosan is fontosabb a pénznél.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 Nincsenek hajléktalanok.

    Bhutánban nincsenek emberek az utcán. Ha valaki elveszti az otthonát, akkor a királyhoz kell fordulnia, aki vagy földet oszt neki, amelyre házat épít, vagy olyan mezőgazdasági tevékenységet oszt ki neki, ahol alapból fedél jár a feje fölé a munkájáért.

   4. 4 Ingyenes orvosi ellátás.

    Az ország minden lakójának joga van az ingyenes orvosi ellátáshoz. Érdekesség: Bhutánban a hagyományos és modern gyógyászatot egyformán használják, a páciensek pedig maguk dönthetik el, hogy melyik kezelési módot szeretnék igénybe venni.

   5. 5 Nemzeti dress-code.

    Bhután népe hagyományos ruhákat visel. Ez a férfiak esetében térdig érő ingeket, míg a nőknél földig érő ruhákat jelent. Érdekesség: a személyek társadalmi státusza és hovatartozása határozza meg a sál színét, ami a bal vállukon van átkötve. A közönséges polgárok fehér sálat, a nemesek és szerzetesek sárgát viselnek.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 6 Tilos a dohányzás.

    Bhután királya hozott egy törvényt, amely megtiltja a dohánytermékek termesztését és kereskedelmét az országban. Dohányterméket vásárolni tehát itt lehetetlen, azoknak a turistáknak pedig, akik mégis szeretnének magukkal cigarettát hozni az országba, hatalmas díjakat kell megfizetniük.

   7. 7 Állatok és a természet tiszteletben tartása.

    Minimonks

    Az ország nagyon aggódik az állat- és növényvilág miatt, ezért különös figyelmet fordítanak például a fák ültetésére. Érdekesség: 2015-ben Bhutánban világrekordot állítottak fel – a lakosok egy óra alatt mintegy 50 ezer fát ültettek el.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK