14 tény, ami egészen új megvilágításba helyezi gyerekkorunk meséit

  Gyerekként legtöbbször meg sem fordul a fejünkben a kedvenc meséinkben elrejtett mélyebb jelentés, csak követjük és élvezzük a mesékben látott hősök kalandjait. Aladinnal együtt megyünk a varázslámpáért, Alice-zal együtt ugrunk be a nyúllyukba, és Hamupipőkével együtt táncolunk a bálban, távol minden problémától. Ahogy azonban idősödik az ember, egyre több újdonságot fedez fel ezekben a történetekben, egy idő után annyit, hogy már nem tud rájuk úgy nézni többé, mint korábban.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál ismét meggyőződtünk arról, hogy bár az életkorral haladva továbbra is bérelt helyük van a szívünkben a kedvenc mesefilmjeinknek, azért már olyan oldalról is ismerjük őket vagy a bennük szereplő karaktereket, amiről régen azt sem tudtuk, hogy létezik.

   1. 1 A Bambiról szóló történet eredetileg nem gyerekmese volt

    71504f5f3993c594effde9dc56

    A híres magyar származású osztrák író, Felix Salten (Salzmann Zsigmond) eredeti regénye egészen másról szólt, mint a később bemutatott Disney mesefilm. Az író maga is lelkes vadász volt, ezért regényében erről az oldalról közelítette meg a történetet, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy milyen félelmet érezhetnek az állatok, amikor az emberek megindulnak, hogy levadásszák őket. A sok sötét és érzelmileg nehéz jelenettel tarkított regényt véletlenül sem lehetett gyermekkönyvnek nevezni.

   2. 2 A brémai muzsikusok kétségbeesésükben gyűltek össze

    3fbdc4500287a642fb5e71f030

    A színes gyermekkönyvek és rajzfilmek után megszoktuk, hogy ennek a mesének a hőseit vidám karakterként ismertük meg, pedig a Grimm testvérek meséjében az állatok elmenekültek a gazdáiktól és csak véletlenül futottak egymásba. A macska,  szamár és a kutya már túl öreg volt, ezrét a gazdájuk végezni akart velük, a kakast pedig levesbe akarták dobni.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 A rút kiskacsa morális tanulsága

    de31de51ad97209e4e5b3115d6

    Hans Christian Andersen történetét az arisztokraták ihlették. Az író a karakterek megalkotásakor egy érdekes morális tanulságra igyekezett felhívni a figyelmet, melyet a saját életútja ihletett. A fiatal Andersent (ő a rút kiskacsa) ugyanis számtalanszor sértegették gyerekkorában, főként a származása miatt. Ezzel szemben azok az átlagemberek, akik sértegették őt, soha nem tettek le semmi említésreméltót az asztalra, és nem is válhattak naggyá, mivel nem nemes szülőktől származtak.

   4. 4 A csizmás kandúr korántsem volt olyan aranyos

    1c9a4c56cabdbd827dc54a77e6

    Charles Perrault regényében a macska arra kényszerítette a királyt, hogy adja hozzá a lányát egy idegenhez, és megvezette a falusi embereket, ezért véletlenül sem lehetett aranyosnak vagy éppen nemesnek nevezni. Csak később, a rajzfilm- és mesefilmkészítők átiratai során változott meg minden és lett szerethető karakter.

   5. 5 A Grimm fivérek meséiben a nők rosszabbul viselkednek, mint a férfiak

    ae5b0154e9a01ca4a20b6c16f2

    A Grimm fivérek 200 meséjében 16 gonosz mostohaanyával és csak 3 gonosz mostohaapával találkozhatunk. A 23 gonosz női boszorkánnyal szemben a gonosz férfi varázslókból összesen 2 volt, és a mesékben a nők gyakran megcsalták és elárulták a férjeiket, míg a férfiak ezt nem tették meg.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 6 A kis hableány egyik legőszintébb filmadaptációja Japánban készüt

    0728035c95ba00c5f166907618

    A modern kishableány mesék boldog véget érnek, hogy a gyermekek könnyebben fel tudják dolgozni őket, pedig az eredeti mese ennek éles ellentéte volt: a főszereplő meghalt és tengeri hab lett belőle. A Walt Disney írói és animátorai kijavították ezt a szomorú véget, de az 1975-ös japán változat hű maradt az eredeti történethez.

   7. 7 Cheshire macska egy sajtról kapta a nevét

    06f803503d85c97efbeb23b3bc

    Lewis Carroll “Alice Csodaországban” című könyvének karakterét, és annak ikonikus mosolyát a Cheshire-ben (szülőhelyén) készülő tradicionális kerek sajtok ihlették.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK