12 német szokás, ami egészen sokkoló (különösen nekünk, magyaroknak)

  Németország egy nagyon különleges hely, amit számtalan sztereotípia, vicc és legenda övez. Sokan a komolysággal társítják a németeket, míg mások inkább az Oktoberfesttel, vele együtt pedig a kolbásszal és a sörrel. Kétségkívül mindegyik ilyen sztereotípiában van némi igazság, ám a németek élete ennél sokkal összetettebb és érdekesebb. Számukra teljesen hétköznapinak számítanak olyan dolgok, (pl. kukamosás) amik nekünk, magyar embereknek még csak meg sem fordulna a fejünkben.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál felfedeztük Németországot, és a személyes tapasztalatok, illetve a utazók és helyi emberek véleménye alapján összegyűjtöttük a németek legérdekesebb, egyben talán legfurcsább szokásait.

   1. 12 Rendszeresen mossák a kukákat és a szemetet.

    240456528fa9bdb7887295de41

    Németországban nem szabad meglepődni, ha egy ember a joghurtevés után úgy dönt, hogy elmossa a joghurtos poharat, vagy kimos mondjuk egy zacskót, amiben a boltból hozta haza a kenyeret. Hasonló a hozzáállásuk a kukákhoz is, amit ugyanolyan rendszerességgel takarítanak, mint mi mondjuk az autóinkat.

    Két okból teszik ezt. Az első a gazdaságosság. Németországban minden műanyag zacskóért fizetni kell, ezért az emberek igyekeznek megbecsülni és minél többször használni őket, ha már egyszer megvették.

    A második ok, amiért a németek elmossák például a joghurtos poharat és és egyéb szemetet az az, hogy szeretnék minél tisztább állapotban átadni őket a szemétszállítóknak, mivel az “piszkos” szemetet nehezebb újrahasznosítani.

   2. Németországban a kutyák a legnépszerűbb háziállatok, és az éttermek, kávézók, fodrászok, de még a kórházak is tekintettel vannak erre, és megengedik az embereknek, hogy a négylábú kedvenceikkel látogassanak el hozzájuk.

    Az éttermekben és kávézókban a pincérek egy tálban vizet hoznak ilyenkor az állatoknak, a német kórházakban pedig a közelmúltig azt is megengedték, hogy az állatok egy szobában legyenek a beteg gazdáikkal, mivel úgy vélték, hogy az állatok közelsége segíti a gyorsabb felépülést és a betegség elleni harcot.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 10 Németországban a fűtés úgy működik, mint egy vasaló.

    5965af5c819afa3dc0d99ae75b

    Németországban a napelemek a vasaló elvén működnek: a kívánt hőmérsékletűre melegítik a házat, majd kikapcsolnak. A fűtés költsége azonban nagyon magas, ezért télen meg kell elégedniük a 17-20 fokos szobákkal és a hideg padlókkal. Ahogy a németek mondják, jobb pulóvert és papucsot húzni, mint pénzt kidobni a fűtésszámlára.

    Van egy furcsa szokásuk a németeknek, ami elég hamar mindenkinek szemet szúr, aki ide költözik: mielőtt bekapcsolnák a fűtést, gondosan ellenőrzik, hogy minden ablak zárva van-e a házban, különben szó szerint kidobják a pénzt az ablakon. Sok német egyébként épp emiatt a magas árak miatt inkább a természetes energiaforrások mellett dönt és például napelemeket használ.

   4. Az ételmegosztás nagyon népszerű Németországban, de más országokkal ellentétben itt nemcsak az emberek között van ilyen, hanem a különféle cégek, például pékségek, szupermarketek és éttermek között is.

    Ehhez egy weboldal és egy telefonos alkalmazás van a segítségükre, melynek köszönhetően például az éttermek a reggeli után megmaradt sajtot, kenyeret vagy palacsintát tovább értékesítik más cégeknek és magánszemélyeknek, akik így jóval a bolti ár alatt juthatnak hozzá az eladatlan ételekhez, amikre nagy valószínűséggel a kidobás várt volna.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 8 A németek szigorúan szétválasztják a késeket.

    Nemet kesek

    A németek rendmániája a konyhában is megfigyelhető. A maximális funkcionalitás érdekében minden ételhez külön kést használnak, például van külön kés, amivel a kenyeret vágják, amivel húst, amivel a zöldségeket, és így tovább.

    Németország egyébként híres az acélgyártásról, ami értelemszerűen hozzájárul ahhoz, hogy az általuk használt kések mindig rendkívül magasminőségűek.

   6. 7 Vacsorára kenyeret esznek.

    Rantotthus es nemet vacsora

    Sok ember számára valószínűleg furcsa lenne szendvicset enni vacsorára, a németeknek azonban ez teljesen természetes, náluk ugyanis rendkívül népszerű az abendbrot, vagy másnéven “esti kenyér”. Igaz ami igaz, ezek nem közönséges szendvicsek, hanem rozs, burgonya és egyéb magvas kenyérből készült minőségi fogások, melyekkel sokszor még az előkelő éttermekben is találkozhatunk.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK