11 tévhit, ami csökkentheti a túlélési esélyeidet egy veszélyhelyzet esetén

  Amikor az életünk veszélybe kerül, néha csak másodperceken múlik, hogy sikerül-e megmenekülnünk az adott szituációból vagy sem. Épp ezért különösen fontos, hogy hogyan viselkedünk és mit teszünk. A fő tanács mindig az, hogy ne ess pánikba, és próbálj nyugodtan, higgadt fejjel gondolkodni. Még akkor is, ha a sínekre esel vagy egy égő erdő közepén találod magad.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most a mutatunk néhány tanácsot, mely a rendőrség, a mentők és a turisták feljegyzései alapján segítenek eligazodni, hogy mit kell tenni a különféle veszélyhelyzetek esetén.

   1. 1 Árvíz

    fb03d35a9892ad7c6ede752e99

    Egy hirtelen árvíz esetén ne ess pánikba. Gyorsan szaladj a lehető legbiztonságosabb és legmagasabb helyre. Ha ez nem lehetséges, menj fel a ház legfelső emeletére, vagy mássz ki a tetőre, amennyiben ez lehetséges. A mentők és tűzoltók  azt javasolják, hogy a kisgyerekeket és időseket rögzítsük ilyenkor a kéményhez, hogy ne tudja elvinni őket a víz. Nem jó ötlet egyébként fára, oszlopra vagy omladozó épületre mászni, mivel a víz könnyen alámossa őket és összedőlnek.

    Ha időd engedi, vigyél magaddal élelmet, takarót és vizet is a tetőre. Egy színes vagy vakítóan fehér lepedő segítségével a háztetőn állva jelezhetünk a mentőcsapatoknak.

   2. 2 Sínekre esés

    10b817511d908cbb69ba3f59f0

    Ha a metróban a sínekre esel, ne az legyen az első dolgod, hogy megpróbálsz visszakapaszkodni a peronra, mert a peron alatt futó harmadik sín árammal van töltve!

    Ehelyett inkább kiabálj, kérj segítséget, a személyzet pedig szóljon a mozdonyvezetőnek, hogy ember van a síneken. Közben próbálj meg a vonat érkezésével ellentétes irányba gyalogolni, ahol a peron végéhez érve találsz majd egy létrát vagy lépcsőt, amin keresztül visszajuthatsz a peronra. Érdemes lehet még továbbá például egy világító telefon segítségével figyelmeztetni a mozdonyvezetőt.

    Ha a szerelvény túl közel van, meg kell próbálni a sínek közé feküdve nyugodtan átvészelni, amíg elmegy a metró. Ez ijesztő és félelmetes, a kerekek még akár szikrázhatnak is, de ha minden kötél szakad, ez az egyetlen megoldás, ami segíthet.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 Vihar

    6313e55e43b18bfa441033e6de

    Ha kirándulás közben hirtelen vihar tör ki, nem szabad tömör csoportban menekülni. Egymástól pár méterre állva kell szaladni és valamilyen menedéket keresni – lehetőleg alacsony, sűrű fákat. Ha a hegyekben tartózkodsz, próbálj lejjebb jutni. Ha egy mezőn tartózkodsz, sose bújj szénabála alá, ez ugyanis potenciális veszélyt jelent a villámlás szempontjából.

    Ha a földre fekszel és lehetőséged engedi, tegyél magad alá egy zacskót, lucfenyő ágat, stb. hogy ne legyél vizes és saras a nedves talajtól, illetve minden fémtárgyat, még a mobiltelefont is érdemes legalább 15 méteres távolságba helyezni magadtól.

    Érdekesség: könnyen megtudhatod, hogy milyen messze van tőled a vihar, ha figyeled a villámlás és a mennydörgés hangja közötti másodperceket. A fény és a hang között eltelt másodperceket szorozd meg 300 méterrel, így megkapod, hogy milyen messze vagy körülbelül a zivatartól.

   4. 4 Égési sérülés

    02d90e5943b44a61a78e25c3cf

    A nagymamák praktikáival ellentétben az égési sérüléseket nem érdemes olajjal kezelni. A megégett testrészt tiszta, hidegvízbe kell meríteni vagy 5-10 percig folyóvíz alá tenni. Ezután tekerd be egy steril kötéssel, és igyál minél több vizet, hogy a bőröd regenerálni tudja önmagát.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 5 Vonatszerencsétlenség

    c046c0556e8473134790f0924f

    Vészhelyzet esetén ragadd meg a kapaszkodót, vagy nyomd a lábad az üléshez/falhoz. Ha a vonat megáll, ne állj fel és szaladj el azonnal, mert elképzelhető, hogy a többi kocsi miatt újabb lökések következnek. Ha már elég idő eltelt, és úgy ítéled meg, hogy biztonságos menekülni, akkor az ablakon vagy ajtón – lehetőség szerint – keresztül hagyd el a vonatot.

    Érdemes nagyon odafigyelni, mert egy vonatszerencsétlenség után leszakadt vezetékek lehetnek a földön, amiket nem szabad 60 centiméternél jobban megközelíteni. Menj minél messzebb tőlük, vagy várd meg a mentőcsapatok segítségét, ha ez nem lehetséges.

   6. 6 Erdőtűz

    b07fae56918f31c0fa887d1454

    Ha egy égő erdőben találod magad, határozd meg a szélirányt és a tűz terjedését. Mindig a tűzzel ellenkező irányba fuss, ne próbálj meg a tűz mentén biztonságos helyre kerülni, még akkor sem, ha ez a rövidebb út, mert a tűz gyorsan utolérhet. Ha a menekülés lehetetlen, próbáld meg vízbe mártani a tested és a ruháid, lehetőség szerint merülj is el a vízben vagy takard be magad nedves ruhákkal.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK