10 tudományos felfedezés, amit mindenkinek tudnia kell, akit érdekel az egészsége

  Ha hosszú életet szeretnénk magunknak és a szeretteinknek, akkor bizony lépést kell tartanunk az orvostudomány fejlődésével és a legújabb kutatások eredményeivel. Ezek közül néhány ugyanis gyökeresen megváltoztathatja az egészségről és a mindennap végzett tevékenységeinkről alkotott elképzeléseinket. Például nemrég a szakértők arra jutottak, hogy enyhén hajlított háttal ülni mégis jobb, mint egyenessel, és hogy a körömszalonban végzett műkörmözés cseppet sem veszélytelenebb, mint az acélgyári munka.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál összegyűjtöttünk néhány ilyen érdekes kutatási eredményt, amik remélhetőleg pozitív irányba befolyásolják majd az életmódunkat.

  10 A vakbél eltávolítása növeli a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

  Vakbélműtét

  A Clevelandi Egyetemi Kórház tudósai a 62,2 millió beteg adatait tartalmazó nemzeti orvosi adatbázist elemezték. Kiderült, hogy azoknál az embereknél, akiknek eltávolították a vakbelét, több mint háromszor nagyobb az esély a Parkinson-kórra. Hogy a “rázóbénulás” pontosan hogyan függ össze a vakbélgyulladással, ha egyáltalán összefügg, azt a szakértők még nem tudják – ebben a kérdésben továbbra sem tudnak konszenzusra jutni.

  9 Egy körömszalonban dolgozni olyan, mintha olajfinomítóban dolgoznánk.

  Körömszalon és gyár

  A Colorado Egyetem munkatársai 1,5 évig tanulmányozták a levegő minőségét 6 coloradói körömszalonban. A tudósok megmérték a különböző illékony szerves vegyületek (etil-benzol, formaldehid és mások) koncentrációját a helyiségekben. Kiderült, hogy mind a 6 szalonban ezeknek a mérgező anyagoknak a koncentrációja sokszorosan meghaladta a minimálisan megengedett értékeket, ami viszont jelentősen növeli a nasopharyngealis rák, a leukémia és más típusú rák kialakulásának kockázatát.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ezenkívül a felmérés kimutatta, hogy ezekben az intézményekben a dolgozók többsége a bőr és a szem nyálkahártyájának irritációjára, valamint fejfájásra panaszkodik. A szakértők számításai szerint ha 20 évig ilyen szennyezett levegőt lélegzünk be, akkor a rák kialakulásának kockázata százszorosára nő, és a körömszalonban végzett munka egy olajfinomítóban végzett munkához hasonlítható.

  Ugyanakkor, ahogy a kutatók is megjegyezték, az ügyfeleknek nem kell aggódniuk, legalábbis akkor, ha nem szenvednek asztmától vagy allergiától.

  8  LED-ek kék fénye káros a szemre.

  LED fények és szem

  A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági, Környezetvédelmi és Munkaügyi Ügynökség francia szakértői megállapították, hogy a LED-lámpák és kütyük által kibocsátott kék fény negatív hatással van az egészségre. A gyermekek különösen veszélyeztetettek, mivel az ő szemlencséik még nem alakultak ki teljesen. A szakértők olyan LED-lámpák használatát javasolják, amelyek meleg fényt bocsátanak ki.

  7 Az étrend ugyanolyan fontos, mint a napi rutin.

  Rendszeres étkezés

  Az orvosok tudják, hogy az éjszakai munkavégzés a cirkadián ritmus krónikus megzavarásához vezethet, mely jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A Cambridge-i és Manchesteri Egyetem szakértői megállapították, hogy egy váratlan diéta a belső óra teljes leállását is okozhatja: ez akkor fordul elő, ha az ember a maga számára szokatlan időpontban eszik. Kísérletek kimutatták, hogy ha így eszik az ember, akkor a cirkadián ritmus felborul, és a szervezet nem tesz különbséget nappal és éjszaka között, ami komoly egészségkárosodást okoz.

  „Azok, akik éjszaka dolgoznak, próbáljanak természetes fény mellett étkezni” – tanácsolja Priya Crosby, a tanulmány szerzője.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 A napvédő krémek veszélyesebbek, mint gondolnánk.

  Naptej egészségügy

  Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) szakértői csoportja egy kis klinikai vizsgálatot végzett, amelyben 24 önkéntes vett részt mindkét nemből. Az alanyok naponta négyszer, több napon át kenték a bőrüket fényvédő krémmel, spray-vel vagy krémmel. Egy héttel később a résztvevők vért adtak elemzésre. Az eredmények kiábrándítóak voltak: kiderült, hogy a fényvédők miatt jelentősen megnőtt a belőle származó anyagok koncentrációja a vérben. Egyes esetekben ez a biztonsági küszöb 400-szorosa volt.

  Ugyanakkor a tudósok azt mondják, hogy nem szabad teljesen megtagadni a fényvédők használatát, mivel az ultraibolya sugárzás miatt kialakuló bőrrák kockázata sokkal veszélyesebb.

  5 A vape lassan megöli az ember szívét.

  Vape veszély

  A Massachusetts Egyetem tudósai egy kísérletben bebizonyították, hogy az e-cigarettában lévő aromás folyadékok károsítják a szíverek sejtjeit. Kiderült, hogy az illatanyagok bizonyos típusú szívsejtek gyulladását és elpusztulását okozzák. 6 ízt teszteltek, ezek közül a fahéjas ízű folyadék volt a legveszélyesebb.

  Érdemes megjegyezni, hogy tavaly a szakértők kapcsolatot találtak a vapezés és a szívroham megnövekedett kockázata között.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK