10 tipp, ami segíthet az extrém helyzetekben

  Testünk leggyakoribb reakciója egy veszélyhelyzet esetén általában a menekülés. Ez egy olyan állapot, amikor az agyunk a pillanat tört része alatt felméri a veszélyt, és úgy állapítja meg, hogy mivel nem képes felvenni vele a harcot, ezért jobb, ha menekülőre fogja a dolgot. Akadnak azonban olyan veszélyes helyzetek, amiket nem lehet simán meneküléssel megoldani, és olyan is van, aminél a menekülés épp az egyik legrosszabb, amit tehetünk.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál összegyűjtöttünk néhány tippet és tanácsot, ami elmagyarázzák, hogy a higgadtságon túl mi a legjobb, amit a különféle veszélyhelyzetekben tehetünk.

   1. 63875e5df2beda2f8bec975bc6

    Ha úgy érzed, hogy medúza csípett meg, az első és legfontosabb, hogy mihamarabb gyere ki a vízből. Ezután körülbelül 30 másodpercig öblögesd az adott területet ecettel, majd egy csipesz segítségével távolítsd el az esetlegesen ott maradt csápokat, és tedd forró vízbe az adott területet, vagy állj be a zuhany alá 20-45 percre.

    Kisebb csípések esetén naponta mosd és tegyél hideg borogatást a sebre, súlyosabbak esetén azonban elkerülhetetlen, hogy orvoshoz menj vele.

   2. 201db25b9aa6a0173ec47e56e8

    Mindenekelőtt próbálj nyugodt maradni. Ne csinálj hirtelen mozdulatokat, és ne provokáld az állatot. Ha úgy látod, hogy a cápa támadásra készül, akkor tegyél meg mindent, hogy nagyobbnak tűnj.

    Ha az elijesztés nem használ, és a cápa megtámad, próbáld megütni és megrúgni a lehető legérzékenyebb területein, például a kopoltyújánál. Soha ne fordíts neki hátat. Ha sikerült elijesztened, lassan ússz ki a partra anélkül, hogy hirtelen mozdulatokat végeznél.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. ffc0d256abb1fe4977e2a24823

    Ha úgy érzed, hogy medve lehet a közelben, akkor kelts minél nagyobb hangzavart. Beszélj hangosan magadban, énekelj, vagy üss össze két követ. Ha már látod is az állatot, soha ne fordíts neki hátat és ne is nézz a szemébe. Hirtelen mozdulatok nélkül távolodj el a veszélyzónától.

    Ha medve megtámad, és rád akarja vetni magát, feküdj le a földre és tegyél úgy, mintha meghaltál volna. Magzatpózban védekezve a két legérzékenyebb területedet, a fejedet és a hasadat is védheted. Maradj minél tovább mozdulatlan, egészen addig, amíg biztos nem vagy benne, hogy a medve már távol jár.

   4. 835b5054f594e9f14f18568c4c

    Ne kockáztasd fölöslegesen az életed, inkább csak add át a rablónak az autót. Legtöbb esetben a tolvajt kizárólag az autó érdekli, ezért nem forog veszélyben az életed. Ha gyerekek is vannak veled a kocsiban, akkor először mindig őket szállítsd ki a kocsiból, és csak után szállj ki te is. Ha a rabló azt követeli, hogy ülj át az anyósülésre, semmilyen körülmények között se maradj a kocsiban, és tegyél meg mindent azért, hogy kiszállj és elmenekülj a járműből.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. d14e92505c8865ad30587e9b95

    Ha váratlanul egy autó csomagtartójában találod magad, ne ess kétségbe: többféle módon is ki lehet szabadulni belőle. Először is húzd meg a csomagtartó vészkioldó karját. Ha ez nem működik vagy nincs, akkor húzd meg a csomagtartó zárjának kioldó kábelét. Alternatív megoldásként kitörheted még továbbá a hátsólápákat, amivel felkeltheted más emberek figyelmét, vagy visszamászhatsz az autó utasterébe a hátsóüléseken keresztül. Ehhez csak annyi a dolgot, hogy a testedet kitámasztva, a lábaid segítségével nyomd előre az üléseket.

   6. 3628855c13ae1a07973ed8a317

    Fagyási sérülés esetén az érintett terület először piros színűvé válik és fájni kezd, majd kifehéredik és megkeményedik. Ha ilyen sérülést szenvedsz, tekerd be a bőröd egy száraz ruhával, és véletlenül se kezdd el dörzsölni, ez ugyanis csak súlyosbítja a helyzetet. A száraz, tiszta ruha segít megvédeni a fagyott területet a külső hatásoktól.

    Ezután menj olyan helyre, ahol tudsz vizet melegíteni. Nem kell túl forró: az ideális hőmérséklet 43°C. Lefagyott kéz esetén mindig először az egészséges kéz segítségével ellenőrizd a víz hőfokát, hogy elkerüld a sebesült végtag további sérüléseit. Ezt követően lassan engedd bele a vízbe a sérült testrészt, majd várj, amíg láthatóan meg nem változik a színe és újra érezni kezded vele a tapintást.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK